Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

Izgalmas döntőket hozott a szegedi gyorsasági világkupa szombat délelőtti versenynapja. A királykategóriában a portugál Fernando Pimenta, Kopasz Bálintot és Varga Ádámot is megtréfálta, de a világbajnok Kopasz 500 méteren visszavágott. Lucz Anna K-1 200 méteren szoros csatában lett aranyérmes, és az ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter is győzelemmel debütált a felnőttek között.

Női K-1 200 méteren Lucz Anna a döntő legfiatalabb tagjaként aranyérmet szerzett. A 21 éves sprinter remek rajtot vett, szinte végig az élen haladt, és ha csak három századdal is, de megelőzte a második helyezett svéd Wikberget.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

„ Elég nagy meglepetés ez nekem, 

nem számítottam a győzelemre.

 Futam közben nem arra figyeltem, hogy hol állok, csak a célba érkezéskor tudtam meg, hogy első lettem – mondta Lucz Anna, aki ezzel testvére Lucz Dóra egyik legnagyobb kihívója lett a sprintszámban. - Igazából ezen annyira még nem gondolkodtam. A pályán ellenfelek vagyunk, azon kívül pedig testvérek.” – kommentálta a friss világkupa-győztes.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

Ugyanebben a számban Kiss Blanka is bejutott az A-döntőbe, ő ötödik lett.

Nem csak a szombat délelőtti program, de talán az egész világkupa egyik legjobban várt döntője volt a férfi K-1 1000 méter. A világbajnok Kopasz Bálint és az országos bajnok Varga Ádám között a portugál Fernando Pimenta rajtolt. A szám korábbi világbajnoka nagyon erősen kezdett, két hajóhosszal is vezetett a magyarok előtt. 750 méternél Kopasz Bálint megindította a legendás hajráját,  sikerült egészen megközelítenie Pimentát, de végül 24 századdal a portugál győzött. Varga Ádám élete első világkupa döntőjében bronzérmes lett.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

„Nem számítottam korábban erre az eredményre, igazából a magyar bajnokságon is voltak kétségeim magammal szembe, így utólag viszont nagyon 

elégedett lehetek az idei évemmel. 

Próbáltam nem izgulni, és ezt egy tesztversenyként felfogni, hiszen jövőre lesznek az igazán fontos viadalok” – mondta Varga Ádám.

Kopasz Bálint nem hagyta annyiban a dolgot és másfél órával később 500-on visszavágott Pimentának. A portugál itt nem tudott mit kezdeni Bálint elképesztően erős hajrájával, sőt leginkább hátrafelé kellett figyelnie, hiszen keményen jött mögötte Birkás Balázs, aki végül bronzérmes lett.

„Nagyon fájt már ez az 500 méter. Féltávnál indítottam el a hajrát és örülök, hogy egy ilyen népes mezőnyben tudtam nyerni, még úgy is, hogy ez nem olimpiai szám. – kezdte Kopasz Bálint. Külön öröm, hogy az 1000 méter után nem sokkal 500-on is ennyi erő volt bennem. Pimentának úgy néz ki több idő kell a regenerálódásra az izomzata miatt. Biztosan készült rám, ezt érzékeltem az 1000 méteres döntőben. Utólag sajnálom, hogy ott nem kezdtem el előbb finiselni, talán egy fél húzásnyival nyerhettem volna, de ez most így sikerült” – nyilatkozta a világbajnok kajakos.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

"Mindig racionálisan kezelem a szereplésem, tudom, hogy mit raktam a zsákba, de hiába tettem meg mindent, nem sikerült jól a tegnapi nap - mondta Birkás Balázs. - Nem panaszkodtam, újraterveztem, és kihoztam a helyzetből a maximumot. Most egy napot fogok pihenni, aztán kedden folytatom a felkészülést.”

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

Női K-1 1000 méteren Rendessy Eszter fényes világkupa-győzelemmel kezdte felnőtt nemzetközi karrierjét. A 18 éves ifjúsági olimpiai bajnok több mint egy másodperccel előzte meg ezüstérmes német riválisát.

„Még nem sikerült feldolgoznom ezt a győzelmet.” – mondta egy órával a döntő után Rendessy Eszter. - A rajtom nem volt valami jó, a szél össze-vissza fújt és 

csak csapkodtam az elején.

Igazából csak mentem előre - tette hozzá az UTE versenyzője.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

Várakozásokon felül teljesített férfi K-2 200 méteren Csizmadia Kolos. A 25 éves sprinter nagyszerű versenyzéssel az olasz Di Liberto mögött ezüstérmes lett.

„A kvóta szempontjából ez egy nagyon fontos ezüstérem. Erős mezőny gyűlt össze, így még értékesebb a szereplésem. A középfutam végét meglepően jól bírtam, a döntő előtt pár perccel pedig megfordult a szembeszél, ami szintén nekem kedvezett. Fizikálisan tavaly a világbajnokságon kicsit jobb formában voltam, viszont fejben nagyon sokat fejlődtem, és úgy néz ki ez a legfontosabb” – nyilatkozta a 25 éves Csizmadia Kolos. A szám másik magyarja, Apagyi Levente a B-döntőbe kvalifikálta a magát, amit viszont sikerült megnyernie.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

Drámaian alakult viszont a Hajdú Jonatán, Fekete Ádám alkotta egység  C-2 500 méteres döntője. A táv fele előtt nem sokkal az élen haladó magyar hajóból Fekete Ádám egy rossz mozdulat után kiesett, így nem tudták befejezni a döntőt. Ebben a számban Zombori Dominik és Szőke Attila párosa nem jutott be a fináléba.

C-1 1000 méteren a Kiss Balázs kilencedik lett. A szám másik magyarja Bodonyi András a B-döntőben szerepelt, ahol a harmadik helyen ért célba.

Férfi K-2 500 méteren a középfutamból mindkét magyar egység az A-döntőbe jutott. A 19 éves Balogh Gergely, Szendy Maximilán páros csak 5 századdal maradt le a dobogóról, így negyedikek lettek. A Noé Bálint, Koleszár Mátyás alkotta másik magyar egység nyolcadik lett.

 

Kopasz Bálint – Fernando Pimenta: 1-1

 

Női kenus egyes 500 méteren az A-döntőben Kisbán Zsófia a hetedik, Bragato Giada pedig a nyolcadik helyen csapott a célba.

Közel volt a dobogóhoz női K-2 500 méteren a Kőhalmi Emese, Bodonyi Dóra-duó.  A bronzérmes oroszoktól mindössze három tizeddel lemaradva ötödikek lettek. Szellák Szabina és Zupkó Vanda párosa hetedikként csapott a célba.

Női C-2 200 méteren Opavszky Réka 9 századdal maradt le az A-döntőről. Gönczöl Laurával együtt így a B-döntőbe jutottak ahol Laura hatodik, Réka pedig hetedik lett. Kettejük között csupán 1 század döntött.

A parakenusok számára ezen a világkupán rendeztek először 500 méteres távon döntőket, bemutató jelleggel. Férfi VL2-ben Suba Róbert negyedik, míg Juhász Tamás az ötödik helyen debütált a számban. VL3-ban a nőknél Molnárné Tóth Julianna már a második ezüstérmét szerezte az idei világkupán.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók