Komoly sérülése ellenére is eredményes éve volt

Az idei évben is Varga Katalint választotta az év legjobb női para-versenyzőjének a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). A paralimpiai bronzérmes sportoló 2022-ben a világ- és az Európa-bajnokságon is harmadik lett KL2 200 méteren. Ráadásul idén először sikerült 50 másodpercen belülre kerülnie, ami már csak azért is komoly fegyvertény, mert az év első felében még az sem volt biztos, hogy egyáltalán versenyezhet.

Valóságos hullámvasút volt az idei szezon az MVM Szegedi VE klasszisának, hiszen bár az év két legfontosabb versenyén egyaránt dobogós lett, a pódiumig igencsak rögös út vezetett, kezdve egy tavaszi súlyos sérüléssel.

„Lényegében egy spirális combcsonttörésem lett - kezdte Varga Katalin. -  Télen nagyon sokat ergóztam, aminek következtében lett egy seb a lábamon. Amikor ezt a sbet kötözgettem bal bokám a jobb térdemre volt feltéve, ami egy elég kellemetlen póz, mivel a bal lábamban van egy csípőprotézis. Mivel ráhajoltam felsőtesttel, a protézis szára szétfeszítette csontot, ami aztán március 15-én el is reccsent.” 

Komoly sérülése ellenére is eredményes éve volt

Az orvosok ekkor azt mondták neki, hogy felejtse el a versenyzést erre az évre, benne pedig az is átfutott, hogy ez a sérülés karrierje végét jelentheti. Bár ez az időszak igencsak megviselte, új edzője, Karnok Marcell segítségével sikerült átlendülnie.

„Marci azt mondta, hogy kezdjünk el edzeni, mert ha a későbbiekre is gondolunk butaság lenne semmit sem csinálni. A műtét után vért is kellett kapnom, így a kardiorendszeremet is megviselte ez a történet, de két héttel a sérülés után belevágtunk a munkába.”

A nyár elején már ismét hajóba ülhetett, azonban a második válogató előtt közvetlenül jött az újabb csapás, koronavírusos lett. Hogy végül mégis ott lehetett a vb-n és az Eb-n az Hajdu Botond para szövetségi kapitánynak is köszönhető, aki tekintettel arra, hogy a szakág egyik legkiemelkedőbb versenyzőjéről van szó, egy pótválogatót írt ki KL2-ben. Kati meghálálta a bizalmat, remek időt evezett és bekerült a világbajnoki csapatba. Halifaxban aztán - csakúgy, mint egy éve a paralimpián - a britek mögött ismét harmadik lett.

Komoly sérülése ellenére is eredményes éve volt

„A kiutazás előtt nem igazán tudtam pályákat menni, mert csak fokozatosan terhelhettem a lábamat. Úgy volt, hogy a vb-n előfutam se lesz, de aztán ez szerencsére változott. A döntőben próbáltam minden tapasztalatomat hasznosítani. Az érem mellett leginkább annak örülök, hogy végre 

be tudtam csúszni a bűvös 50 másodperc alá, ami korábban még sosem sikerült. 

– mondta Varga Katalin, aki két héttel később Münchenben az Eb-n is harmadikként ért célba, pedig ott sem ment minden simán.

„Reménykedtem abban, hogy könnyebb lesz, mint a vb, de egy rosszul időzített gyúratás, illetve egy kezelés nem sült el túl jól, ami miatt rettenetesen fájt a jobb karom a döntőn. Nem gondolom, hogy enélkül sokkal jobb lett volna, és azt is csak az eredményhirdetéskor tudtam meg, hogy az egyik brit hibázott a verseny közben. Örülök azért, hogy így is minden úgy alakult ahogy, mert idén mindennek örülök.”

Komoly sérülése ellenére is eredményes éve volt

Ahogy arról már szó is volt, a szegedi klasszis idén már új edzővel, a fiatal Karnok Marcellel készült fel.

„Rögtön be lett dobva a mélyvízbe a parások problémáival. Mikor a Maty-éren elkezdtük az evezést nagyon sok technikai korrigálásra szorultam. Keményebb munkát végeztem, mint a korábbi években és ez feküdt is nekem. Tetszik az a munkamorál, amit Marci diktál, egy hullámhosszon vagyunk, megcsinálok mindent, amit mond.”

Komoly sérülése ellenére is eredményes éve volt

A már említett brit versenyzők, Charlotte Henshaw és Emma Wiggs uralják a KL2-es kategóriát, Varga Katalin azonban azért dolgozik, hogy Párizsra utolérje őket.

„A realitások embere vagyok, úgyhogy igazából az majd 

a jövő évi nemzetközi versenyeken derül ki, hogy mennyire reális az, amit mi gondolunk, és számolunk. 

Pozitívum, hogy idén egy jelentősen átalakított felkészülés mellett is tudtam javítani az időmön. Meglátjuk, hogy jövőre a gyorsabbik brithez, Charlottehoz mennyire tudok közel kerülni, de szerintem Emmát utol fogom tudni érni.” – zárta Varga Katalin, akit az MKKSZ ismét a szezon legjobb női para-versenyzőjének választott, és már javában készül a 2023-as szezonra.

Komoly sérülése ellenére is eredményes éve volt

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók