Kiszli Vanda győzött, szoros befutó a férfiaknál

Női maraton K-1-ben Kiszli Vanda nyerte a kaposvári Világjátékok válogatót, így a hatszoros világbajnok már biztos ott lesz az nyári alabamai versenyen. A férfiaknál Noé Bálint az utolsó métereken hajrázta le Varga Ádámot, aki így Boros Adriánnal szétlövésben küzdhet majd meg az egyetlen indulási jogért.

A kaposvári Deseda-tavon megrendezett válogatón – amely egyben az idei Marathon Challenge első állomása is volt – nőknél sokáig Kiszli Vanda, Csikós Zsóka és Czéllai-Vörös Zsófia haladt egy bolyban az élen. Utóbbi meglepetésre az utolsó körre leszakadt két ellenfeléről, a véghajrára pedig Kiszliben maradt a legtöbb tartalék, így az Atomerőmű SE versenyzője nem csak, hogy megnyerte a 26 kilométeres versenyt, de biztossá tette részvételét a Világjátékokon.

Kiszli Vanda győzött, szoros befutó a férfiaknál

"Nagyon boldog vagyok, 

 

igazából nem is mertem beleélni magam ebbe az érzésbe, úgyhogy még egy kicsit ülepednie kell.

 - mondta a futam után a sportág örökös bajnoka. - Kemény csata volt, már a héten is próbáltam nyugtatni magam, hogy csak a verseny járjon a fejemben. Meglepődtem, hogy Zsófi nem jött a végén, volt egy kis csetepaté az ötödik beszállásnál. Kicsit meg is ijedtem, hogy egy síkvizest kell lefiniselnem az utolsó kis körben, de csak a dolgomra koncentráltam. Remélem a Világjátékokon is a maximumot tudom majd hozni."

A férfiaknál az élen szintén egy három fős csapat haladt, Varga Ádám, Noé Bálint és Máthé Krisztián is egyre jobban ellépett a mezőnytől. A finisre fordulva még az olimpiai ezüstérmes Varga vezetett, ám Noé Bálint az utolsó métereken valahonnan még előhúzott egy szédületes hajrát, és fél hajós hátrányát ledolgozva ő ért be előbb a célba a 30 kilométeres táv végén.

Kiszli Vanda győzött, szoros befutó a férfiaknál

"Az érdem főleg az Ádié és a Kriszé, mert sokkal jobb formában voltak, én pedig folyamatosan küzdöttem, hogy ott tudjak maradni mellettük.  - kezdte Noé Bálint. - Tudtam, hogy egy patron van bennem és azt el fogom tudni lőni, bíztam benne, hogy elég lesz a végéig. A célom az volt, hogy minél tovább a boly elejével tudjak haladni. Az első futás után is egy, vagy két körig szinte csak vizeztem, és volt hogy csak becsületből mentem előre. A harmadik negyedik futásig küszködtem, de utána már jobb volt. 

A szétlövést biztos, hogy át kell gondolnom, mert nagyon közel van az első síkvízi válogatóhoz. 

Ezt még meg kell beszélnem az edzőmmel." - mondta a Budapesti Honvéd világ- és Európa-bajnoka, aki végül 34 századdal volt gyorsabb Varga Ádámnál.

Kiszli Vanda győzött, szoros befutó a férfiaknál

"Reméltem, hogy vízen gyorsabbak leszünk. Otthon sok olyan edzésünk van, ahol hasonló távokat megyünk iramban. Arra számítottam, hogy valahol el tudunk lógni és utána tudunk olyan tempót diktálni, hogy ne érjenek be minket." - nyilatkozta az olimpiai ezüstérmes.

A versenyre erőnyerőként érkező Boros Adrián ezúttal nem tudott beleszólni a győzelemért folyó küzdelembe, a negyedik helyen végzett. Közte és Noé Bálint között így szétlövés dönthet majd arról, hogy ki legyen az egyetlen férfi magyar kajakos Alabamában.

Kiszli Vanda győzött, szoros befutó a férfiaknál

"Kimagasló csaták zajlottak az első helyért, mindkét futam az utolsó futás után dőlt el. - értékelt Kadler Viktor, maraton vezetőedző. - Sőt a fiúknál az utolsó 30 méter döntött a győztes személyéről. A lányoknál Zsófi leszakadása meglepett, Zsóka jó szereplése viszont számítottam, Vanda pedig örökös bajnokhoz méltó módon megoldotta a feladatát. Bálintékról eddig is tudtuk, hogy bírják a hosszabb távokat is, néztem a futószakaszaikat, ahol szintén nagyon jól teljesítettek, ez a befutó pedig a klasszisokra jellemző. Maratonba minden verseny más a szétlövésben majd Adriánnak és Bálintnak is csak egymásra kell figyelniük, ami könnyebbség lehet mindkettejüknek." - tette hozzá a szakvezető.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók