Ki nevet a végén?

2. válogató, férfi kenu

Csütörtöktől válogató Szolnokon, a férfi kenus szakág szempontjából hatalmas kérdésekkel. Ki nyeri az 1000 egyest és vajon milyen erőt képviselhetnek jelenlegi párosaink a nemzetközi mezőnyben?

Olykor előfordul, hogy nincs irigylésre méltó helyzetben az edző. Oláh Tamás is ilyen idényt fut, amelyből természetesen szeretné kihozni a legjobbat minden versenyzője számára. Tavaly felbomlott a világbajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, utóbbi már ősszel Korisánszky Dávid mellé tette le a voksát, míg Vasbányai „futott egy kört” Varga Dáviddal és Kiss Tamással is. A csepeliek olimpiai bronzérmesével állt rajthoz az első válogatón, de sem 500, sem 1000 méteren nem sikerült legyőzni Mike Róbertéket, akiknek a soron következő szolnoki válogatón szeretnének majd visszavágni. Egyesben Oláh Tamás készíti Vasbányai Henriket, a páros edzéseket azonban Ludasi Róbert vezényli az egység számára, így ismét afféle ki-ki meccset láthatunk majd a vízen a két páros között. Némi szépséghibája az ütközetnek, hogy Korisánszky Dávid egy családi rendezvényen elvágta a tenyerét, amelyet össze is kellett varrni, de az edzője szerint mindez nem akadályozza az egységet.

„A hír igaz, Koris elvágta a kezét a nagymamája születésnapján, de az ujjai megvannak, a csuklója jól mozog, szóval nincs nagy gond – mondta az edző, akinek inkább a csoporton belüli helyzet okoz fejtörést. – Robiék is jól mennek, Henrik is kiemelkedő állapotban van egyesben, és ahogy hallom, a párosukkal is minden rendben van. A srácok gyerekkoruk óta a versenysportra készülnek, megéltek már ilyen helyzeteket, és nyilván más csoportban is voltak már hasonló időszakok. Egy biztos, ha úgy adódna, érzelmileg mindenkinek nehéz lenne megélni egy esetleges szétlövést.”

Kiss Tamás azért szeretné megélni ezt a pillanatot, hiszen az azt jelentené, hogy harcban van a racicei világbajnoki indulás jogáért.

„Már nem mondom azt, hogy jó a páros, mert nem akarom elkiabálni – mondta Ludasi Róbert tanítványa. – Az első válogató előtt tényleg minden működött, egyesben is jó formában voltunk, nem értettük, hogy a versenyen miért múltuk alul önmagunkat. A válogató után elgondolkodtunk azon, hogy van-e értelme a folytatásnak, mentünk egy közös pályát, ami alapján egymás mellett döntöttünk Henrikkel. Van bennünk bizonyítási vágy, fizikailag is rendben vagyunk, majd meglátjuk, hogy a versenyhelyzet mit hoz ki belőlünk.”

Varga Dávid, aki a rangsorolón és az első válogatón is mindössze hét tizeden belül volt Vasbányai Henrikhez képest, most az 1000 és 5000 egyesre fókuszál, és mondhatjuk azt, hogy az első két verseny alapján csak karnyújtásnyira van attól, hogy esetleg összekuszálja a szálakat egyesben.

„Szeretnék megint egy jó meccset vívni Henrikkel és azt kívánom, hogy a futam után azt tudjam mondani, hogy ez volt a maximum ma, ebben egy tizedmásodperc sem maradt. És az, hogy ez most merre billenti a mérleget, pénteken kiderül” – mondta Varga Dávid.

Ahogyan az is, hogy a 200 métert tovább uralja-e Hajdu Jonatán és hogy az újpesti Fekete Ádámnak sikerül-e az első válogatóhoz hasonlóan jó formát kifogni.

Érdemes lesz tehát Szolnokra jönni ezen a hétvégén!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók