Mégse

Kellettek az új impulzusok

Új edzővel készül a Párizsig tartó olimpiai ciklusban Medveczky Erika, aki emiatt klubot is fog váltani. A sokszoros felnőtt világbajnok, tokiói negyedik helyezett versenyző az alapozást már a válogatott eddigi masszőrével, Illés Rolanddal kezdte meg, és eddig nagyon jó tapasztalatokat szerzett a trénerként most debütáló fiatal edző mellett.

Hír

Mi az oka annak, hogy az edző- és klubváltás mellett döntött?

Szerintem nem lepek meg senkit azzal, ha kimondom, hogy nem úgy sikerült a tavalyi évem, ahogy akartam, miután lemaradtunk az olimpiai dobogóról Csipes Tamarával. Most 33 éves vagyok, és úgy érzem, hogy ennél még több van bennem. Ahhoz, hogy ezt ki tudjam hozni magamból, változás kellett, ez volt a fő motivációm.

Hogy fogadta döntését eddigi klubja és edzője; a Honvéd illetve Csipes Ferenc?

Megértették az érintettek a helyzetem, az eddigi klubom és a korábbi edzőm is, nem kellett magyarázkodnom senkinek. Tisztában vannak azzal, hogy a sportolónak egy pályafutása van, támogatták a döntésemet.

Kellettek az új impulzusok

Mi az oka annak, hogy egy most debütáló edzővel, Illés Rolanddal folytatja a pályafutását?

Régóta vagyok felnőtt versenyző, ismerem magam, és a jelenlegi edzői gárdát is, úgy éreztem, hogy olyasvalakire van szükségem, aki friss lendületet hoz, éhes a sikerre, és szívesen foglalkozik velem. Roland korábban már szóba került Csipes Ferenc mellett, mint segédedző, 10 évvel ezelőtt például ezért lett jogosítványa motorcsónakra, és edzői diplomát is szerzett, de akkoriban inkább a gyúrás felé indult el a pályafutása. Az elmúlt két évben is többször emlegette Feri, hogy milyen jó lenne Rolival együtt dolgozni. Sokat nyomott nálam a latba, hogy a jelenlegi edzőm versenyzőként szintén Csipes Ferenc tanítványa volt, akinek szakmai nézeteivel mindig is tudtam azonosulni. Azt is tudtam, hogy 

Roland ambíciózus, illetve maximalista.

Milyen tapasztalatokat szerzett eddig az új edzője mellett?

November elsején indult a közös munka, akkor kezdünk el együtt dolgozni, és nagyon tetszik, ami eddig történt. Eleve jóra számítottam, de még annál is jobban indult az együttműködésünk az elmúlt két hónapban. Roland nagyon gyorsan fel tudta venni a ritmust edzőként. Olyan konkrét tervekkel vágott neki a feladatnak, hogy látszik, ő már régóta tudatosan készült erre a pályára. Persze sok olyan dolog van, amit hoztam magammal, de a felkészülésem így is más lett. Rólam tudni kell, hogy nehezen fogadom az újdonságokat, de próbálok nyitott lenni, és minden olyan feladat,

 amit eddig behozott a felkészülésembe, tetszik, hasznos, jól megy, így élvezem is.

Kellettek az új impulzusok

Tavaly csak párosban versenyzett az olimpián, most milyen számokra készül?

Az egyes az alapja mindennek, hiszen azzal lehet bekerülni a négyesbe is, úgyhogy jelenleg ez a két szám élvezi az előnyt. Szerencsére, amikor kiderült a sportágon belül, hogy eljövök a Honvédból, akkor kaptunk néhány megkeresést, így nagy valószínűséggel ki fogom próbálni olyanokkal a párost, akikkel eddig még nem készültem együtt.

A klubváltása régóta húzódik, hogy áll most a folyamat?

Ehhez hozzátartozik, hogy “csak” negyedik lettem az olimpián, és megkaptam, hogy már nem vagyok annyira fiatal, annak ellenére, hogy még egyáltalán nem érzem magam fáradtnak. Ezt nem mindenki értette meg elsőre. Ráadásul a helyzetet nehezítette, hogy az edzőmmel együtt akartam szerződni. Annyit azért elárulhatok, hogy most már sínen van a dolog, szerintem rövid időn belül be fogjuk jelenteni, melyik klubnál folytatom. Azt el kell mondanom, hogy rengeteg pozitív visszajelzést is kaptam az elmúlt hónapokban, az egész szövetség, Hüttner Csaba kapitány, Boros Gergely szakmai igazgató, és Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke is teljes mellszélességgel állt mellettem, amit nagyon köszönök, számomra ez azt jelenti, hogy

 a szakmán belül sokan értik és támogatják az elképzeléseimet.

Kellettek az új impulzusok

Milyen állomásai lesznek a felkészülésének a szezonrajtig?

Pár nap múlva megyek sífutótáborba az edzőmmel, ami nekem hatalmas újdonság, még sosem próbáltam. Más versenyzőktől azt hallom, hogy nagyon jó, bele lehet "halni", úgyhogy az sem kizárt, hogy utálni fogom. Remélem, hogy fel tudom majd venni a ritmust a többiekkel, de az sem baj, ha elsőre csak poroszkálni fogok a már sífutásban tapasztaltabb kenus csoport után. Tavasz elején melegvízi edzőtáborba pedig vagy Sevillába, vagy Dél-Afrikába megyünk, nekem mindkettő megfelel, hogy hova indulunk el, azt majd a vírushelyzet eldönti. 

Ha edzőtáborba indulnak, akkor gondolom Medveczky Erika miatt mostantól nem kell külön masszőrt küldeni…..

Nekem továbbra is elsősorban Roland lesz gyúróm, vagyis az edzőtáborokba mellénk nem kell másik masszőr. Viszont az edzőmnek válogatott masszőrként lejárt a szerződése, így ebben az értelemben ő mostantól csak velem foglalkozik majd. Miután ez egy egzisztenciális kérdés neki, így ezt a döntést nem várhattam el tőle, de Roland nagyon határozott abban, hogy a pályafutását a sportágon belül a jövőben kizárólag edzőként képzeli el, ami nagy megnyugvást ad nekem is.

Kellettek az új impulzusok