Kamera lezárt egy fejezetet, de jövőre is ott lesz a rajtvonalon

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán klubja, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület évzáróján bejelentette, hogy befejezi profi pályafutását. Mindazonáltal a magyar bajnokságon és kisebb versenyeken jövőre is rajthoz áll, hiszen nem tudja elképzelni az életét a sport nélkül. A győri klub egyébként második lett az idei bajnoki pontversenyben, az ünnepségen kiosztották az év legjobbjainak járó díjakat is.

Mindez azonban nem jelenti, hogy bajnokunk végleg letenné a lapátot, a magyar bajnokságon és kisebb versenyeken indulni fog. De hogy mi lesz ezután, arról ebben az interjúban is beszélt:

1997-ben, vagyis éppen 25 éve került Győrbe. A Kadler családnál sokszor felemlegetik, hogy gyermekként, amikor Jáky Zsolt mögött másodikként ért célba, akkor Kadler Gusztáv úgy mutatta be feleségének Mariannak, hogy egy a fiú egyszer még a mi versenyzőnk lesz. Így is történt. A város egyetlen háromszoros olimpiai bajnok sportolója, világ-és Európa-bajnoki érmei, magyar bajnoki címei mellett a sportág iránti szenvedélye az, ami nemcsak példaképpé, hanem legendává tette. Az est során pályafutásának néhány fontos pillanatáról ezt az összeállítást is megnézhették a jelenlévők:

Az évzáróra két meglepetésvendég is érkezett, a legendás kajaknégyesből Storcz Botond és Horváth Gábor is a színpadon köszöntötte az aranyhajó sztrókját.

Kammerer Zoltán az est során Rózsavölgyi László önkorményzati képviselőtől, a győri sportbizottság elnökétől átvehette Győr város ezüst emlékérmét. A Patent Security nemcsak az egyesületet, hanem több versenyzőnket is egyénileg szponzorálja, így Kammerer Zoltánt is, így Kocsis Róbert is érkezett egy meglepetéssel, a klub elnökei, Weisz Róbert és Ábrahám Csaba pedig az egyesület ajándékát, egy aranylapátot adott át olimpiai bajnokunknak. 

Kamera lezárt egy fejezetet, de jövőre is ott lesz a rajtvonalon

A Graboplast Győri Vízisport Egyesület 2022-es évét Weisz Róbert szakosztályvezető, az egyesület társelnöke stílusosan a Vidékbajnokság egyik versenynapjához hasonlította.

“A 2022-es év olyan volt szakosztályunk számára, mintha Fadd-Domboriban, a hullámos versenypályán haladtunk volna a cél felé. Olykor a hullámok hátán siklott előre a klub képzeletbeli hajója, máskor meg belefúródtunk ezekbe hullámokba, ahonnan csak nagy erőfeszítések árán tudtunk továbbhaladni, de 

összefogással, akarattal elértük céljainkat.” 

- értékelte a szezont Weisz Róbert sutalva arra, hogy az önkormányzatot sújtó nehézségek, elvonások miatt csökkentett támogatásból kellett gazdálkodniuk, de szerencsére sikerült új szponzorkat bevonni, így sikerült megteremteni a működés feltételeit.

Kamera lezárt egy fejezetet, de jövőre is ott lesz a rajtvonalon

Így azután 2022-ben sem volt egyetlen olyan nemzetközi verseny sem, legyen az felnőtt vagy utánpótlás, gyorsasági vagy maraton, amelyen ne lett volna vagy ne lettek volna győri kajakosok, kenusok. Ezekről az eseményekről legtöbb esetben éremmel, érmekkel, sokszor aranyérmekkel tértek haza versenyzőink. Közülük kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kopasz Bálint, aki ebben az évben, ahol rajthoz állt, mindig elsőként ért célba legyen az egyéni, vagy páros versenyszám, így a két viadalon négy aranyérmet szerzett. Különösen örömteli, hogy a Multisport Európa-bajnokságon két fiatal győri nevelésű, 100%-ban Győrben készülő kajakos, Erdélyi Tamás és Erdőssy Csaba a kajak négyes 1000 méteres egység tagjaként bronzérmet szerzett.

Kamera lezárt egy fejezetet, de jövőre is ott lesz a rajtvonalon

A Graboplast Győr a magyar bajnokságokon 39 arany, 25 ezüst, 30 bronzérmet, gyűjtött, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség évvégi összesített bajnoki pontversenyében ismét a második helyezést szerezte meg. Az est során több, mint hetvenen vehettek át különböző díjakat munkájuk elismeréseként, köztük számos különdíj is gazdára talált.

A 20-szoros világbajnok Csay Renáta tavaly alapított díjat az ifjú kajakos lányok motiválására, idén Gombás Alíz, a K1 500 méter serdülő magyar bajnoka, ORV ezüstérmese kapta az elismerést. Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő pedig Jankó Máté kajakost díjazta. 2018-óta minden évben átadták az év szülője, segítője díjat. Idén ezt az edzők javaslata alapján Horváth Csaba, a sárkányhajó csapat korábbi kapitánya kapta, mer mindig azonnal a segített, ha valamit meg kellett oldani, legyen az hajóállvány vagy SUP-tartó készítés. 

Kamera lezárt egy fejezetet, de jövőre is ott lesz a rajtvonalon

Az eseményen természetesen szó esett a jövőről is, ami már előrevetíti az újabb feladatokat - a spórolást és a további szponzorkeresést.

“Itt az év vége felé, amikor már úgy tűnt, minden rendben lesz az idei esztendőre, jött a rezsiválság, ami úgy tűnik, minket is elér. Jelenleg is folynak az egyeztetések az Önkormányzattal arról, hogy a jövőben hogyan lehet megoldani a vízitelep működtetését, fűtését, világítását, a megnövekedett rezsiköltségeket fedezni. Az biztosan látszik, hogy mi, a klub, ezt a több tízmilliós díjat saját erőből, nem vagyunk, nem leszünk képesek fedezni.” fogalmazott Weisz Róbert.

Az esemény különlegessége az volt, hogy győri kajakosok és kenusok ezúttal zenészként léptek fel, volt aki ütős hangszeren játszott, mások gitároztak, és zongorán is felcsendültek karácsonyi dallamok.

Kamera lezárt egy fejezetet, de jövőre is ott lesz a rajtvonalon

Szöveg: Meronka Péter

Fotó: Csapó Balázs (Kisalföld)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók