Idén letudta a sérüléseket Rácz Koppány

Nehéz szezonon van túl a 19 éves magyar szlalom-kajakos, Rácz Koppány. A fiatal tehetség először tavasszal, majd nyáron is megsérült, több hetet ki kellett hagynia, de így is csak hajszálon múlt, hogy a legjobb harminc között már nem versenyezhetett a múlt heti krakkói U23-as Európa-bajnokságon. Az idei balszerencse-sorozata ellenére továbbra is bizakodva várja a jövő májusi olimpiai kvalifikációs kontinensviadalt.

Hat századmásodperc. Ennyi hiányzott ahhoz, hogy Krakkóban Rácz Koppány bejusson a legjobb harminc európai U23-as szlalom-kajakos közé, és esetleg pontszerző helyezésért harcolhasson.

“Krakkóban fejben nem voltam rendben - mondta a versenyző, aki Szlovéniában jár középiskolában, és évek óta a Soca-folyón készül. - A járványhelyzet miatt néhány riválisom nem vett részt a korosztályos Eb-n, ezért egy 

kicsit elbíztam magam. 

Két kaput érintettem, egyet pedig ismételnem kellett, összesen kilenc másodpercet vesztettem, de így is csak egy hellyel, és hat századdal csúsztam le a továbbjutásról.”

Koppány két héttel korábban a prágai felnőtt Európa-bajnokságon is rajthoz állt, de ott még nem érezte magát igazán jó formában, így esélye sem volt bejutni a legjobbak közé.

“Kétszer is sérült voltam idén, de nem akartam tudomást venni arról, hogy ez mennyire rányomta a bélyegét a felkészülésemre - folytatta a kajakos. - Prágában nem a koncentrációmmal volt baj, hanem az erőnlétemmel. Azon a versenyen a másik magyar színekben induló szlalomos, Potocny Marcel kiválóan szerepelt, majdnem egyenes ágon jutott tovább az első körből, nagyon büszke voltam rá. A második futamban pedig éppen egy hellyel maradt le a középdöntőről, pont úgy, ahogy én Krakkóban. Szerintem még egyszer nem lehetünk ennyire balszerencsések. Abban is bízom, hogy idén letudtam a sérüléseket, és jövőre minden rendben lesz.”

Idén letudta a sérüléseket Rácz Koppány

Az idei szezon nemcsak a sérülések miatt volt különleges. A COVID-járvány, és az olimpia elhalasztása okán a tavaszi londoni pótkvalifikációs Európa-bajnokság elmaradt, így a szezon néhány kisebb nyári viadalból, és a két őszi kontinensversenyből állt. 

“A karantén alatt kitaláltam olyan feladatokat, amelyek be tudok építeni a téli felkészülésembe. Amikor nem voltam sérült, akkor újra volt időm gyakorolni a szlalom alapjait, új hajót, új eszközöket próbálgattam, ezek pedig jövőre hasznomra válhatnak. Bizakodva várom a tavaszi kvalifikációs versenyt, addigra teljesen rendben lesz a kezem, a felkészülés alatt pedig minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jó állapotban, tiszta fejjel lehessek ott a rajtnál. Kiváncsi vagyok, hogy ez mire lesz elég” - tette hozzá a pécsi születésű versenyző. 

Idén letudta a sérüléseket Rácz Koppány

Az edzéseket rövid pihenő után két hét múlva folytatja Rácz Koppány, aki jelenleg vezetni tanul, és a jövő tavaszi érettségi vizsgájára is készül. Mellette a kvótaszerző Európa-bajnokságon a teljes magyar keret ott lesz, vagyis Schmid Julia, Seprenyi Sára, és Potocny Marcel is vízre fog szállni az olimpiai kvalifikációs hely megszerzése reményében.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók