Három érmet hoztunk haza az egyetemi világbajnokságról

Az elmúlt hétvégén a lengyelországi Bydgoszcz-ban rendezték az idei egyetemi kajak-kenu világbajnokságot. A péntektől vasárnapig tartó eseményen 11 magyar versenyző állt rajthoz, és három bronzérmet szereztek.

A Nemzetközi Egyetemi Szövetség (FISU) kétévente rendez kajak-kenu világbajnokságot a felsőoktatásban tanuló, 18-25 éves kor közötti sportolók számára. Az idei versenyt Bydgoszcz-ban rendezték, ahova 11 magyar versenyző utazhatott ki Kassai Álmos és Nyerges Attila szakmai vezetésével.

„A félkészülési terv szerint tőlünk azok vehettek részt ezen a vébén, akik nem jutottak ki idén más nemzetközi versenyre. – mondta Nyerges Attila. – Csütörtökön felvettük az akkreditációt, illetve volt egy megnyitóünnepség is, majd péntek reggel kezdődött a verseny.”

Három érmet hoztunk haza az egyetemi világbajnokságról

A küldöttség végül három bronzérmet szerzett. Női K-1 500 méteren Zupkó Vanda állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Harmadik lett a női kajak négyes is, amely a Párdi Viktória, Zupkó Vanda, Pető Adél, Gábor Netta összeállításban versenyzett. A harmadik magyar bronz férfi K-4 1000 méteren született, itt az Istenes Márton, Halmy Lőrinc, Nyerges Áron, Kovács Gergő alkotta egység ünnepelhetett a pódiumon.

 

Három érmet hoztunk haza az egyetemi világbajnokságról

„Erős volt a mezőny, elég ha csak annyit mondok, hogy férfi K-2 500 méteren - amelyben Nyerges Áron, Kovács Gergő ötödik lett - ugyanaz a lengyel és portugál egység végzett az első két helyen, akik nem olyan rég Szegeden az U23-as világbajnoki fináléban is.” – fogalmazott Nyerges Attila, majd hozzátette, a körülmények igencsak megnehezítették a versenyzők dolgát.

„Már pénteken se voltak ideálisak az időjárási viszonyok, szombat reggel viszont csak nyolc fok volt és erős oldalszél. Vasárnapra ez ugyan csendesült, de így is esett az eső. Több borulás is volt, illetve akadt probléma a rajtgépekkel is. Szombat reggel emiatt 15-20 percet álltak a versenyzők a hidegben, nem engedték el őket, mert három rajtgép is meghibásodott. Végül nem sikerült ezt orvosolni, így csak hatan indulhattak rajtgépből. Egyébként a szállás, és az elhelyezésünk rendben volt. Mindemellett szeretném külön kiemelni Kassai Álmost, akit óriási köszönet illet, mert ő volt az, aki ezt az egészet összefogta.”

Nyerges Attila elmondta még, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség levélben gratulált versenyzőinknek az elért eredményekhez.

A válogatott névsora:

Párdi Viktória, Zupkó Vanda, Pető Adél, Gábor Netta, Mikó Áron Levente, Kirkov Valentin Iván, Halmy Lőrinc, Kovács Gergő, Nyerges Áron, Istenes Márton, Korompai László Levente

Mi is gratulálunk a csapatnak!

Három érmet hoztunk haza az egyetemi világbajnokságról

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók