Hajdu Botond továbbra is bízik a négy kvótában

Para szakágban a nyolcfős magyar csapat két ezüst- és három bronzéremmel zárta a szegedi világkupát. Hajdu Botond para szövetségi kapitány összességében elégedett a versenyzőkkel, különösen annak tudatában, hogy mindenkinek ez volt az év első versenye és az időjárás sem könnyítette meg a dolgukat. A szakember hozzátette, tartja az év eleji kijelentését, miszerint legalább négy kvóta megszerzését várja augusztusban.

A para szakág számára rögtön egy nemzetközi erőfelmérővel indult az idei év, a szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupán valamennyi magyar induló először állt rajthoz 2023-ban. A helyzetet nehezítette az időjárás is, az egész hétvégén uralkodó erős balos szél komoly kihívás elé állította a versenyzőket.

„Nagyon nagy kihívás egy ilyen extra oldalszeles pálya. – kezdte Hajdu Botond, para szövetségi kapitány. – A kajakosoknál is gyakorlatilag csak a KL3-as mezőnyben vannak olyanok, akik tudják használni a lábkormányt, de ott se mindenki. Egy ilyen pálya nagyon megnehezíti a dolgukat. Volt szerencsés és kevésbé szerencsés pályánk is.”

Hajdu Botond továbbra is bízik a négy kvótában
Hajdu Botond

A szakág öt éremmel (két ezüst és három bronz elosztásban) zárta a hétvégét. Ebből négyet Juhász Tamás és Suba Róbert szereztek, akik az elmúlt évekhez hasonlóan kajakban és kenuban is szoros csatákat vívtak egymással. KL1 200 méteren Suba második, Juhász pedig harmadik lett, VL2 200 méteren viszont épp fordított volt a sorrend.

Hajdu Botond továbbra is bízik a négy kvótában
Juhász Tamás

„Évek óta folyamatosan oda-vissza verik egymást kajakban és kenuban is. Ez a hazai válogatón is így lesz. Szerencsés helyzet, hogy akár mindketten eltudnak indulni, úgyhogy ebből a versengésből hasznunk lesz. Nagyon örülök, hogy ennyire közel vannak egymáshoz." – mondta Hajdu Botond.

Hajdu Botond továbbra is bízik a négy kvótában
Suba Róbert

KL1 200 méteren egyébként érettségije miatt nem indult a paralimpiai világ- és Európa-bajnoki címvédő Kiss Péter Pál. A számot nagy fölénnyel nyerte a francia Remy Boulle, aki a látottak alapján a jövőben komoly kihívója is lehet a Honvéd klasszisának.

„Petya itt volt és látta a futamot, én annak örülök, hogy

 ő ezt kihívásként élte meg. 

Szerintem vágyik arra, hogy egy igazán komoly meccsben győzze le ezt a srácot.” – vélekedett a kapitány.

Nő KL2 200 méteren a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin, ezúttal két brit riválisa, Charlotte Henshaw és Emma Wiggs mögött harmadik lett. Hajdu Botond szerint Kata sokat közeledett hozzájuk, és nem kizárt, hogy akár már idén szintet lépjen.

„Ha megnézzük a tavalyi, vagy akár a paralimpiai különbségeket, akkor ez töredékévé vált. Gyakorlatilag fél hajón belül ért be Emma Wiggshez képest és csak hozzátenném, hogy ő is inkább a szelesebb részen volt, korrigálnia is kellett. Jó úton járunk és én is 

látok arra esélyt, hogy akár már idén megfogja az egyik britet.”

Hajdu Botond továbbra is bízik a négy kvótában
Varga Katalin

A kapitány beszélt az újoncokról is, Licsicsányi Csengének és Boldizsár Dalmának is ez volt az első nemzetközi megmérettetése. A kapitány mindkettőjük teljesítményére büszke és szerinte minden esély megvan arra, hogy stabil helyük legyen a válogatottban.

Hajdu Botond továbbra is bízik a négy kvótában
Boldizsár Dalma

Ami a jövőt illeti, természetesen az idei év legfontosabb versenye ebben a szakágban is a kvótaszerző világbajnokság lesz. Hajdu Botond még az év elején minimum négy kvóta megszerzését tűzte ki célul, és a világkupa után is tartja magát ehhez.

„Szépen hangzik itt az öt érem, de ezeket három versenyző szerezte. Kiss Erik sérülés miatt nem tudott részt venni ezen a versenyen. Zajlik a rehabilitációja, sőt elkezdi az edzéseket is. Nagyon bízom benne, hogy ő, illetve Rozbora András és Molnár Nikoletta is olyan formába tudnak kerülni a világbajnokságra, hogy küzdhetnek a kvótáért. Bízom a négy kvótában.” – zárta Hajdu Botond, aki hozzátette, következő állomás a maraton magyar bajnokság lesz, ezután kerül sor júniusban a két válogatóra.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók