Európa-bajnokságra válogatnak ifjúsági korosztályban

Pénteken és szombaton Szolnokon rendezik az ifik számára az Eb és I. világbajnoki válogatót. A május végi, szegedi tájékoztató versenyből kiindulva kajakban és kenuban is nagy csatákat várnak a szövetségi kapitányok.

Az ifjúsági és U23 Európa-bajnokságot június 23-26. között rendezik Belgrádban. Ifi korosztályban legutóbb májusban Szegeden rendeztek tájékoztató versenyt, most hétvégén viszont már az Eb-re való kijutás lesz a tét.

Kajak szakágban a lányoknál komoly átalakulás történt. A tavaly nemzetközi szinten is sikeres versenyzők nagy része idén már U23-ban indul, de Makrai Csaba szerint a májusi edzésverseny és az azt követő tájékoztató alapján komoly csatákra van kilátás a mostani válogatón is.

„Azt látni kell, hogy Kiskó Rékán kívül gyakorlatilag mindenki még új arcnak számít.

– kezdte a kajak utánpótlás szövetségi kapitány. – Réka a tavalyi vb-n két aranyérmet nyert, az ő csapatba kerülése most is elég valószínű, de nem lesz könnyű dolga, hiszen például a tájékoztatón csak ötödik lett ötszáz egyesben. Ki kell emelnem még Rugonfalvi-Kiss Jankát, Nemes Rékát, Pólai Petrát, illetve a még csak serdülő Szegedi Angelinát és Debreczeni Lorát is, akik az edzőtáborban és a tájékoztatón is biztató formát mutattak.”

Európa-bajnokságra válogatnak ifjúsági korosztályban

A fiúknál azonban a tavalyi ifi keret nagy része idén is maradt a korosztályban. Makrai Csaba úgy gondolja, ha a fiataloknak sikerül idén előrébb lépniük, nagyon erős csapat állhat össze a nemzetközi versenyekre.

„Már a válogató komoly küzdelmeket hozhat. A szegedi tájékoztatón egyesben ötszázon Hidvégi Hunor, ezren pedig Kollek Bálint győzött, most mindkét számban összecsapnak, de nem feledkezhetünk meg Panyik Zsomborról sem, meglátjuk mennyire tudta maga mögött hagyni korábbi betegségét. Párosban a tavalyi vb-bronzérmes Ozsgyáni Bence, Keller Gergő-duó, valamint az Aradi-testvérpár (Álmos és Bátor – a szerk.) is kiemelkedhet, de kíváncsi leszek a négyesekre is.” – tette hozzá a kapitány.

Európa-bajnokságra válogatnak ifjúsági korosztályban

Kenuban a lányoknál egyértelműen a szegedi Kiss Ágnesre vetül a legnagyobb figyelem. A még mindig csak 17 éves tehetség a tavalyi ifi világbajnokságon két aranyérmet nyert, míg a felnőtt vb-n ötszázon döntős volt. A mostani válogatón négy számban is rajthoz áll.

Európa-bajnokságra válogatnak ifjúsági korosztályban

 „A prioritás számára mindenképp az olimpiai számok, 

de meglátjuk mi történik a hétvégén. – árulta el Foltán László kenu utánpótlás szövetségi kapitány. – Párosban majd a még serdülő Molnár Csepkével indul, de nagyon kíváncsi vagyok a Győre Panna, Benkucs Kira és a Szemán Linett, Zagyvai Borka alkotta egységekre is.”

A kapitány a fiúknál is kiélezett versenyre számít.

„Egyesben Molnár Csanád a tájékoztatón nagyon jó formában volt, a téli felkészülése is jól sikerült, ugyanakkor a szegedi versenyen nem volt ott Ferencz Bulcsú, aki a mostani válogatón biztos, hogy nem fogja könnyedén adni a bőrét. Párosban a Lugosi Gergő, Uhrin Dávid-, a Mészáros Milán, Mitropoulos Iliász-, a Szilágyi Balázs, Juhász István-, és a Molnár Csanád, Szarka Krisztián-egységek izgalmas csatát vívhatnak egymással.”

Európa-bajnokságra válogatnak ifjúsági korosztályban

Foltán László hozzátette, reméli, hogy nem az időjárás fogja eldönti az Eb-indulás jogát. Kiemelte, hogy a férfi ötszáz egyest annak ellenére is megtartják, hogy nem Eb-szám, hiszen a szegedi vb programjában már ott lesz. Elmondta még, hogy az első válogató eredményei alapján jelölik ki próbára a négyeseket is, amelyre majd a belgrádi kontinensviadal után kerül sor.

A szolnoki ifjúsági Eb és I. vb válogatót pénteken és szombaton rendezik, a részletes versenyműsort és a majdani eredményeket ide kattintva lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók