Elment egy újabb maconi hős, elhunyt Vagyóczki Imre

A világbajnok kajakos vasárnap reggel életének 91. évében hunyta le örökre a szemét. Vagyóczki Imre a magyar kajak-kenu sportág számára meghatározó jelentőségű 1954-es maconi világbajnokságon a férfi kajak négyessel lett aranyérmes ezer méteren.

Vagyóczki Imre 1932-ben született, 15 éves korában kezdett kajakozni az Elzett Sportegyesületben. Első magyar bajnoki címét 1950-ben nyerte K-4 500 méteren. Egy évvel később Kovács Lászlóval, Szigeti Zoltánnal és Nagy Lászlóval megalapították a Bástya (később MTK) kajak-kenu szakosztályát. Az 1954-es maconi világbajnokságon a Vagyóczky, Kovács, Nagy, Szigeti alkotta férfi kajak négyes aranyérmes lett ezer méteren. Ez volt a magyar kajak-kenu sport első világbajnoki győzelme négyes versenyszámban. Érdekesség, hogy a döntőt július 26-án rendezték, épp Vagyóczki Imre születésnapján.

Elment egy újabb maconi hős, elhunyt Vagyóczky Imre
A világbajnok maconi négyes: Vagyóczky Imre, Kovács László, Nagy László, Szigeti Zoltán

Az 1956-os melbourne-i olimpiára Vagyóczki Szigetivel párosban jutott ki, az egység 1000 méteren 13. lett. Vagyóczki Imre 1959-ben tette le a lapátot, de a sportágtól ezután sem szakadt el. 1960-tól 1988-as nyugdíjazásáig az OTSH-ban (Országos Testnevelési és Sporthivatal) volt gazdasági igazgató-helyettes, és a háttérből igyekezett segíteni egykori sportágát: gépkocsikat biztosított, utánfutót szerzett. 

Nyugdíjba vonult, de 2011-ig a Magyar Olimpiai Bizottság technikai munkatársaként dolgozott tovább Schmitt Pál mellett.

Legutóbb 2022-ben, a 90. születésnapján adott interjút, amelyben azt is elárulta, hogy mit adott neki a kajak-kenu:

"Mindent. Vízszeretetet, önállóságot, és mivel ezt a természetben, széllel, esővel, hullámokkal megküzdve űzzük, egyfajta keménységet, szívósságot, acélosságot is. És persze az életre szóló barátságokat, amelyekért örökké hálás leszek."

 

Elment egy újabb maconi hős, elhunyt Vagyóczky Imre

 

Rendszeresen követte a sportág történéseit, még az utóbbi időben is, amikor már nagyon beteg volt. Végül március 5-én a reggeli órákban szűnt meg a szíve dobogni. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a sportágat, örökre emlékezni fogunk rá.

Nyugodjon békében!

Egy 2017-es interjú Vagyóczki Imrével:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók