Elindultunk Párizs felé

A rendkívül sikeres tokiói ötkarikás játékok után már Párizsra fókuszál a magyar kajak-kenu sportág. - hangzott el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sajtóreggelijén. A szakmai előkészületek már megkezdődtek, az MKKSZ delegációja az elmúlt héten járt a francia fővárosban. A kedd délelőtti eseményen Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány elmondta, hogy az új olimpiai program hatással van a kapitányok által kigondolt felkészülési tervekre is.

Az MKKSZ különítménye néhány napja tért haza Párizsból, ahol felmérték a körülményeket és megnézték a gyorsasági, illetve a szlalom-pályát. Boros Gergely szakmai igazgató a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, az már most eldőlt, hogy a válogatott ezúttal sem az olimpiai faluban fog lakni.

Elindultunk Párizs felé

A következő év fő versenye az augusztus eleji kanadai világbajnokság lesz, majd két hétre rá jön az Európa-bajnokság, amelyet müncheni multisport Eb keretein belül tartanak. Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta, a következő két évben az új olimpiai számok eredményessége és a maximális kvóta megszerzése lesz fókuszban.

„Kulcsfontosságú lesz a 2023-as kvalifikációs világbajnokság, a mi feladatunk pedig, hogy már jövőre próbáljuk megtalálni a legerősebb egységeket, hogy két év múlva megszerezzük az összes olimpiai kvótát. Ehhez fontos, hogy az utánpótláskorból feljövő fiataljaink is minél hamarabb beépüljenek a felnőtt válogatottba.” – tekintett előre a szakember, majd külön kitért az egyes szakágak helyzetére is.

Elindultunk Párizs felé

„Női kenuban három kvótát lehet szerezni, a legfontosabb, hogy versenyhelyzetet teremtsünk az idén eredményesen szereplő felnőtt és az utánpótlás sportolóink között, akik egyébként szintén egyedülálló sikereket értek el az idei korosztályos nemzetközi versenyeken, vagy éppen a felnőtt világbajnokságon. A férfiaknál 2021-ben nagyot léptünk előre, kenu párosunk kvótát szerzett Tokióba, majd az őszi vb-n, mindkét olimpiai számban érmet szereztünk, ami nagy lökést adhat. Női kajakban az eredményesség fenntartására kell fókuszálnunk, amihez szükségünk van az olimpián is jól szereplő versenyzőkre és a fiatalok beépülésére is. A férfi kajak szakág szerepelt a legeredményesebben Tokióban, de így is látszott, hogy

 a négyes esetében egy speciálisabb és egységesebb válogatásra lesz szükség.

A csapatba kerüléshez az első válogatón kötelező az indulás K-1 500 méteren, de párosban is jól kell teljesíteni. A második válogatón lesz futam K-4 500 méteren is, a vb-csapatba a  leggyorsabb négyes kerül be."

A MKKSZ Elnöksége néhány héttel ezelőtt Hajdu Botondot választotta ki a para szakág szövetségi kapitányának, az alelnöki feladataira összpontosító Weisz Róbert helyére. Az újonnan kinevezett szakember célja, hogy új versenyzőket kutasson fel és minél több klubot vegyen rá a szakág iránti elköteleződésre.

Elindultunk Párizs felé

„Fel szeretném mérni, hogy egyáltalán hány egyesület van országosan, ahol megoldható az akadálymentes vízreszállás. Az is fontos, hogy a klubok helyi szinten eljussanak azokhoz a mozgáskorlátozott, sérült fiatalokhoz, akik esetleg nem is tudnak a kajakozásról-kenuzásról, mint sportolási lehetőségről.

 A merítés egyelőre nagyon szűk, aki elkezdi, hamarabb juthat el a válogatott szintig, mint az épek sportjában,

ez pedig motiváló tényező lehet. Jó példa erre a női VL3-as kategória, ami éppen a múlt héten vált paralimpiai versenyszámmá, előfordulhat, hogy már Párizsban olyan sportoló képviselheti a magyar színeket ebben a számban - ha kellően tehetséges és motivált - aki most kezdi el a sportágat.”

A Nemzetközi kajak-Kenu Szövetség (ICF) Rómában tartott tisztújító közgyűlésén fontos sportdiplomáciai sikereket ért el az MKKSZ, mert az addigi kettő helyett öt bizottságban lesz magyar képviselet. A legfontosabb, hogy Horváth Noémi a SUP-bizottság elnöke lett, Storcz Botond pedig bekerült a sprintbizottságba.

Elindultunk Párizs felé

„Mi alakítjuk ki az olimpiai kvalifikációs rendszert, és tárgyaljuk meg először az olyan nagy vihart kavaró módosításokat, amelyek az olimpiai programot érinthetik. Bízom benne, hogy mostantól nem fogjuk a partvonal széléről nézni az olyan folyamatokat, mint tavaly, amikor két gyorsasági számot levettek az olimpiai programjáról, és adtak a szlalomnak két versenyszámot mindenféle előkészítés nélkül. Hozzá kell tennem, szerintem hasonló változások a közeljövőben nem lesznek napirenden.” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók