Mégse

Elindul a Marathon Challenge

Új versenysorozat indul 2021-ben a maraton szakág számára. A Marathon Challenge négy állomásból áll majd, ebből kettőn a szabadidősportolók is elindulhatnak. Kadler Viktor, a maraton válogatott vezetőedzője és a Marathon Challenge megálmodója elmondta, hasonlóan sikeres évet vár nemzetközi versenyeket tekintve, mint amilyen a 2019-es volt, ehhez pedig szerinte kiváló felkészülési lehetőség az új kezdeményezés.

Hír

„Szeretnénk segíteni a felnőtt maratonisták felkészülését. A Marathon Challenge elindításával felkészülési és versenyzési lehetőséget, ezáltal megjelenést is biztosítunk, így a szponzorokat is mindenki ki tudja szolgálni. Természetesen az ő döntésük, hogy elindulnak-e.” – mondta Kadler Viktor.

A maraton válogatott élére tavaly kinevezett szakember saját ötlete volt a Marathon Challenge létrehozása, amely négy állomásból áll majd:

1.         Kaposvár – Vígh Sándor emlékverseny

2.         Mosonmagyaróvár-Győr – Mosoni-Duna 75 River Downhill 

3.         Szekszárd- II. Sió kupa

4.         Budapest – Budapest Népszerűsítő Maraton 

Elindul a Magyar Challenge a maratonistáknak

 

Fontos, hogy a két középső helyszínen az igazolt versenyzők mellett, a szabadidősportolók is rajthoz állhatnak. Kadler Viktor szerint így a nagyközönséget a sportághoz és a sportolókhoz is közelebb tudják hozni.

„A céljaink közé tartozik az is, hogy a kajak-kenuba még több szabadidős sportkedvelőt vonjunk be. Ezen a két helyszínen lényegében 

a szurkolók együtt versenyezhetnek a szakág hazai sztárjaival. 

Ezáltal reményeim szerint az egész sportág népszerűsége növekszik majd.”

Kadler Viktor arra számít, hogy az új versenysorozatnak köszönhetően a rendező helyi egyesületek is ismertebbé válhatnak saját térségükben. A lebonyolítást tekintve elmondta, az összetett eredmények alapján hirdetik majd ki a végső győztest, ifjúsági és felnőtt korosztályban.

Elindul a Magyar Challenge a maratonistáknak

 

„Minden helyszínen egy önálló rendezvény lett volna, de a Marathon Challenge összefogja ezeket. Ami az érdekessége, hogy hasonlóan a világkupa futamokhoz, itt is pontokat lehet gyűjteni, és ezek összesítése alapján hirdetjük majd ki a Marathon Challenge-győztest. Ez a lebonyolítási rendszer egyébként néhány külföldi országban már nagyon jól működik.” 

2020-ban a járványhelyzet miatt minden nemzetközi versenyt töröltek a maraton szakágban. Hazai szinten egy edzésversenyt és az országos bajnokságot rendezték meg. Kadler Viktor a csonka szezon ellenére úgy látja, a versenyzők jól viselték a kialakult helyzetet. 

„Azért a magyar bajnokságon látszott, hogy mindenki komolyan vette a felkészülést. Szerencsére az idei évben is erős csapatunk lesz.

 Nagy öröm számomra, hogy Csay Renáta folytatja pályafutását, valamint a tavalyi OB után idén is számíthatunk Kövér Mártonra.

 Az Őry Zsombor, Erdélyi Tamás fiatal páros idén is kiváló formában van. Az igaz, hogy ők elsősorban síkvízre készülnek, de nem engedték még el teljesen a maratont sem.”

Elindul a Magyar Challenge a maratonistáknak

 

A tervek szerint júliusban, Moszkvában lesz az Európa-bajnokság, míg szeptember végén Pitestiben a világbajnokság. A legutóbbi kínai vb-n 2019-ben a magyar csapat 3 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett. 

„Nagyon nehéz bármit is várni az idei versenyektől, hiszen a nemzetközi mezőnyben is biztosan lesznek változások. Főleg azoktól a rutinos versenyzőktől várok többet, akik az elmúlt években is hozták az eredményeket. Hasonló eredményekre számítok, mint amiket 2019-ben elértünk.” – mondta Kadler Viktor.