Eldőlt kik indulhatnak a világbajnokságon

Míg Szolnokon a II. felnőtt és parakenu válogatók, Belgrádban pedig az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokság zajlott, Fadd-Domboriban a serdülő, kölyök és gyermek korosztály szállt vízre a Magyar Kupa döntőn. A regionális akadémiai rendszer egyik legnagyobb versenyének éremtábláját az MVM Szegedi Vízisport Egyesület nyerte.

Jó idő, rengeteg gyerek, kiélezett csaták és szervezés szempontjából zökkenőmentes két nap jellemezte az idei Magyar Kupa döntőt, a regionális akadémiák nagy seregszemléjét. Június elején régiós szinteken küzdöttek meg a gyerekek a Magyar Kupába jutásért, s hatalmas indulói létszámok alakultak ki a Fadd-Domboriban megrendezésre került viadalra.

„A négyesek tekintetében közel kétszáz egység szállt vízre a hétvége során, összességében 1014 gyerek volt jelen az eseményen, 

ami nagyon szép szám.” – mondta Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. 

Az éremtáblázatot 10 arany-, 14 ezüst- és 7 bronzéremmel az MVM Szegedi Vízisport Egyesület nyerte, a második helyen a Graboplast Győri VSE, a harmadikon az Újpesti TE zárt, vagyis három régióból érkező egyesület is képviseltette magát a dobogón. 

Eldőlt kik indulhatnak a világbajnokságon

Az U12-es MK4-es és PC4-es vegyes hajók számára kiírt verseny egyben kvalifikáció is volt a szeptemberi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságra, számonként 9-9 egység készülődhet a világverseny betétszámaként megrendezésre kerülő összecsapásra. 

A lányok MK4-es számát a Villányi Eszter (Esztergomi Kajak-Kenu SE), Tölgyesi Luca (BHSE), Vujevich Fruzsina (BHSE), Kramer-Boga Emma (Gödi Sportegyesület) négyese nyerte, a fiúknál a Hidvégi Áron (BHSE), Bencze Gábor (BHSE), Gerbacsich Ákos (BHSE), Varga Ákos (INTER-ÉPFU SVSE) egyesülés volt a leggyorsabb, míg PC4-ben a Trencsényi Anna (TVK), Kaszás Tamás (MVM Szegedi Vízisport SE), Molnár Csoma (MVM Szegedi Vízisport SE), Marenec-Dózsa Zétény (MVM Szegedi Vízisport SE) alkotta kvartett nyakába került az aranyérem. 

Az U11-es korosztályban a Hódy Sport hajóépítő cég egy-egy mini kajak

Eldőlt kik indulhatnak a világbajnokságon

ot és kenut ajánlott fel a korosztályban győztes versenyzőnek, előbbit Kelemen Zita (MVM Szegedi Vízisport SE), utóbbit Juhász-Csordás Krisztián (MVM Szegedi Vízisport SE) vehette át.  

És hogy miként vélekedik az eseményről az éremtáblázatot nyerő MVM Szegedi Vízisport SE szakmai vezetője, a Vajda Attila Regionális Akadémia menedzsere?

Eldőlt kik indulhatnak a világbajnokságon

„Menedzserként azt mondhatom, nagyon tetszik ez a rendszer, hiszen régiós szinten az U16-os korosztályig minden versenyző számára megmérettetési lehetőséget ad, a Magyar Kupa döntőbe jutott versenyzők pedig erősebb mezőnyökben indulhatnak, mint a magyar bajnokságé. A négyes verseny egyesülésekkel remek kis akadémiai egységek alakulnak, a gyerekek és az edzők érdemben foglalkoznak a csapathajókkal, a döntőt megelőzően közös edzéseken vettek részt, egy héten többször is találkoztak és ez hosszú távon egyértelműen hatással lesz a magyar kajak-kenu sport amúgy sem rossz csapathajós alkalmasságára. Biztosra veszem, hogy 

ezen a versenyen, ezekben az egységekben már ott lapátoltak a nyolc-tíz év múlva sorra kerülő olimpiai bajnok jelöltjeink. 

Menedzserként és szervezőként azt is kiemelném, hogy csodás szervezői csapat jött össze, közös erővel tudjuk eredményesen megvalósítani ezt a versenyt, jó érzés részese lenni ennek a munkának. És hogy az egyesületi eredményességünkről is szót ejtsek: örülök, hogy az éremtáblázat élén zártunk, de nem az a célunk, hogy éremhalmozók legyünk. Sokkal inkább az, hogy a kellő motivációt fenntartva évről-évre egyre több gyereket csatlakoztassunk be a versenyrendszerünkbe, a gyerekek és az edzők is megkapják a visszaigazolásaikat arról, hogy jó úton haladnak és egyre több gyerek tudja megvalósítani a sportágban megálmodott céljait.” – mondta Sík Márton.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók