Egymásnak feszülnek a jövő olimpiai és világbajnokai

Péntektől vasárnap rendezik a serdülő korosztály legnagyobb eseményét, az Olimpiai Reménységek Versenyét Pozsonyban.

A több évtizedes hagyományokra visszatekintő ORV eredetileg a visegrádi négyek versenye volt, de a környező országokon kívül évről évre egyre több nemzet csatlakozott, így az idén már 36 ország vesz részt a 15, 16 és 17 évesek számára három korosztályban kiírt nemzetközi megmérettetésen.

„Gyakorlatilag teljesíti a verseny egy világbajnokság kritériumait, hiszen legalább három földrészről érkeznek résztvevők, jönnek Kanadától kezdve Ausztrálián át még Szingapúrból is. Azért is alakulhatott ki ez a mezőny, mert ennek a korosztálynak, a serdülőnek nincs még világ- és Európa-bajnoksága, így

az ORV nőtte ki magát az egyik legnagyobb világversennyé”

– mondta Makrai Csaba utánpótlás szövetségi edző.

A magyar csapat rekordnak számító 91 versenyzővel érkezik a pozsonyi ORV-re, amely annak is köszönhető, hogy a szlovák szervezők betettek a programba néhány új számot, így például a 200 négyest is.

„Ennyi embert megmozgatni és elszállásolni azért nagyon komoly szervezést igényel, a pénzügyi részét nem is említve. Két lehetőségünk volt: az egyik, hogy elmegyünk a szokásos, körülbelül 70 fős csapattal, vagy megkérjük a klubokat, hogy segítsenek nekünk, és akkor minden gyereket el tudunk magunkkal vinni. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a klubok kiváló együttműködésének pedig az lett az eredménye, hogy 91 fiatalt tudunk megmérettetni. Ezúton is köszönjük a szakosztályok segítségét!” – nyilatkozta Makrai Csaba.

A szövetségi edző szerint azért is fontos, hogy minél többen fel tudják magukat mérni a nemzetközi mezőnyben, mert egy ilyen volumenű versenyen életreszóló élményt gyűjthetnek a gyerekek. „Nagyot dobhat a fiatalok pályafutásán egy ekkora nemzetközi verseny. Akár az alapozás napjaiban is átlendítheti őket a nehéz pillanatokon egy-egy ORV-s élmény, ezért is szerettük volna, hogy minél több gyereket ki tudjunk vinni Pozsonyba.”

Lesznek olyan, már az ifiben is bizonyított „nagyobb nevek”, mint például Rendessy Eszter vagy Kőhalmi Emese, akik átadják a helyüket, és más tehetségek is lehetőséget kapnak a válogatottban. Ezzel együtt ott lesz a csapatban példáulaz egyaránt ifjúsági világbajnok Szellák Szabina és Zupkó Vanda (felső képünkön) is, így a magyar utánpótlás élmezőnye is képviselteti majd magát a hétvégi versenyen.

Az ORV hagyományosan az egyik legkomolyabb korosztályos megmérettetés, a felnőtt magyar válogatott jelenlegi legnagyobb sztárjai, Kozák Danuta, Csipes Tamara vagy akár Kopasz Bálint is, mindannyian részt vettek korábban ezen a versenyen, így nem túlzás azt állítani, hogy a jövő nagy bajnokait láthatjuk majd hajóba szállni a péntektől vasárnapig tartó viadalon.

A versenyről igyekszünk mi is minden nap beszámolni nemcsak honlapunkon, hanem Facebook-oldalunkon is. Az eredményeket pedig ide kattintva lehet majd nyomon követni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók