Egy mindenkiért, mindenki egyért

Csizmadia Kolos, a férfi kajak négyes tagjaként világbajnoki ezüstérmet nyert Duisburgban, amely egyben négy férfi kajakos kvótát is jelent Magyarország számára. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor alkotta kvartett idén visszahozta a férfi kajak négyest a világelitbe, az egyéniben kétszázon olimpiai negyedik Kolos szerint vb-ezüstérmük komoly figyelmeztetés is a jövő évi olimpiát tekintve.

Épp napokban lesz egy éve, hogy Csizmadia Kolos csatlakozott a Kicsi Teamhez, amelyet Hüvös Viktor edz és koordinál, ettől függetlenül azonban Kolos edzője Pál Zoltán, ismertebb nevén Tádé ugyanúgy részt vesz Budapesti Honvéd SE kajakosának felkészülésében.

„Pont most lesz egy éve, hogy Kicsi bácsi (Hüvös Viktor) edzéstervét követem én is. Az edzőmmel, Pál Zoltánnal mindent megvitatnak átnéznek és Tádé is ott van minden edzésen. Viktor adja az oroszlánrészét az edzésmunkának, Tádé pedig hozza a lelki és pedagógiai részét az edzéseknek.” – avat be a részletekbe az olimpiai negyedik helyezett kajakos.

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A férfi kajak négyes a májusi hazai világkupán szerzett bronzérme kellő önbizalmat adott a folytatásra, a krakkói Európa Játékokon azonban újra kellett gondolni néhány dolgot, hiszen az egység a hatodik helyen csapott célba.

„Elég nagy pofonként jött a hatodik hely Krakkóban. Nem értettük, hogy mi történt, hogy történhetett meg egyáltalán ez a forgatókönyv. Minden nagyképűség nélkül tisztában voltunk a képességeinkkel, aminek ki kellett volna jönnie ez Európa Játékokon. Viszont lehet, ha ott kijön és érmet nyerünk, akkor Duisburgra nem lettek volna változtatások, újragondolások.”

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A krakkói teljesítményt követően kockázatos, de utólag megtérülő lépés volt, hogy Kuli István és Nádas Bence helyet cseréltek a hajóban, így utóbbi lett a vezérevezős a duisburgi világbajnokságon.

„Én egyébként lehet nem léptem volna meg  a változtatást és lehet nem mertem volna kockáztatni, de szerencsére nem nekem kellett meghozni ezt a döntést. A vb-re viszont maximálisan kijött mindenkinek a csúcsforma, kijött az a tendencia, hogy egy sportolónak a vb-re kell maximumot nyújtania. Ha az Európa Játékok bakiját nem nézzük, akkor tökéletes évet zártunk, minden kitűzött célt és feladatot teljesítettünk. Az előolimpián szerzett aranyérem pedig a hab volt a tortán a szezon zárásaként.”

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Kolos a 2021-es tokiói olimpia idején klasszikus sprinternek számított, K-1 200 méteren negyedikként csapott célba, ami addigi pályafutásának a csúcsát jelentette. Mivel ez a szám azóta lekerült az olimpiai programról, a BHSE kajakosa minden energiáját a négyesnek szentelte, amelynek egyértelmű visszaigazolása a Duisburgban szerzett kvóta.

„Nagyon sokat kellett dolgoznom, hogy az igazán nagy egyesmenő egót átkonvertáljam egy négyes csapatemberré. A 2021-es olimpia után húztam egy vonalat, ahol véget ért a sprinter karrierem, azóta egy új karrier kezdődött, ahol jó úton haladok szerintem. Úgy gondolom, hogy mind a négyen kialakítottuk a „az egy mindenkiért, mindenki egyért” mentalitást és mondhatom, hogy mi nem négy egyes kajakos vagyunk már, hanem egy csapat, akik folyamatosan egymásért küzdenek.”

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Ahogy Kolos is mondja, a csapatban mindenkinek meg van a saját szerepe, a BHSE kajakosa a Kicsi Team hangulatfelelőse.

„Eleinte ösztönösen jött a poénkodás, most már tudatosan próbálom ezt a hangulatot fenntartani. Mindenki nagyon maximalista a csapatban, minimális hibák után is „mély depresszióba” tudunk esni. Ezeket a pillanatokat próbálom mindig oldani és megszüntetni. Viszont amennyire laza vagyok, annyira tudok feszülni is, de szerencsére a srácok remekül észreveszik már és kirángatnak ezekből a szituációkból.”

Hozzátette a fiúkhoz hasonlóan ő is sportpszichológus támogatásával készül egész évben, sőt közös, csoportos terápiák is segítik a felkészülésüket. A Honvéd kajakosa egyébként a Sportszázadot is erősíti, ahol szakaszvezetőként tevékenykedik.

„Nagyon támogatóak, minden hónapban ki kell töltenünk egy elfoglaltsági kérdőívet, így a nagy versenyeknél kapunk segítséget. A felkészülési időszakban pedig próbálok minél több eseményen, programon részt venni.”

Egy mindenkiért, mindenki egyért
forrás: honvedelem.hu

Az Előolimpiát követő egyhónapos szabadságát Kolos pihenéssel, nyaralással és költözködéssel töltötte.

„Abban hiszek, hogy teljes szintű leállásra van szükségem. Fejben főleg, mivel nagyon megterhel, ha feszülni kell és ebben nagyon elfáradok szezon végére. Ebből kifolyólag nyaraltam, pihentem, az utolsó időszakban pedig költözködtem. Ez a bő egyhónapos pihenő pedig hozzájárul az év további 11 hónapjának a sikerességéhez.”

A munka pedig már elkezdődött, hétfőn elindult a felkészülés a jövő évi szezonra, amihez a csapat egyértelmű célokkal vág neki.

„Egy vízi és egy kondis edzésünk van a héten, majd jövő héttől megkezdődik a kemény munka. Sokat gondolkoztunk az elvárt eredmény megnevezésén abban az esetben, ha így indulhatunk Párizsban, és végül arra jutottunk, hogy nem eredmény-orientáltak, hanem teljesítmény-orientáltak leszünk. Megpróbáljuk a legjobb és maximális teljesítményt nyújtani majd, ha ez a hatodik helyre lesz elég, 

akkor is mosolyogva szállok ki a hajóból, mert mindent megtettünk azért.”

Egy mindenkiért, mindenki egyért

A 2023-as évre visszatekintve a Honvéd kajakosa maximálisan elégedett, elmondása szerint a duisburgi döntőből hatalmas erőt tud meríteni a jövő évre.

„Borzasztó büszke vagyok erre az ezüstéremre. Sokan nem hittek és nem bíztak ebben az egységben, éppen ezért szerettük volna megmutatni, hogy mire vagyunk képesek. Egy nagyon jó csapat tagja lehetek, abszolút jól működünk együtt mindenben. Mondhatom, hogy az egyéni olimpiai negyedik helyem vetekszik a világbajnoki ezüstéremmel. ” - zárta Csizmadia Kolos.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók