Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

Szombaton elstartolt I. Női Felnőtt Kajak és Ifjúsági Válogató Szolnokon. A nap fő versenyszáma a felnőtt női K-1 500 méteres döntő volt, amelyet Csipes Tamara nyert meg. A kétszeres olimpiai bajnok mögött Gazsó Alida Dorka lett a második, Fojt Sára pedig a harmadik. Az ifjúsági korosztályban hat olimpiai számban rendeztek finálékat, a győzelmek számát illetően pedig többen is duplázni tudtak.

A nap slágerszáma a felnőtt női K-1 500 méter volt, amely az első hivatalos válogatónak minősült. A délutáni döntőben Fojt Sára kapta el a legjobban a rajtot, nem sokkal később azonban a Csipes Tamara vette át a vezetést. A kétszeres olimpiai bajnokra többen is próbáltak tapadni a szomszédos pályákon, de végül nagyjából fél hajóhossznyi előnnyel győzött. Mögötte az utolsó méterekig komoly küzdelem folyt a küzdelem a dobogós helyekért, másodikként a két héttel ezelőtti szegedi tájékoztató versenyt megnyerő Gazsó Alida Dóra, harmadikként pedig Fojt Sára csapott be. 

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

„Nagyon jól beosztott pályát tudtam menni és ki tudtam hajtani magam teljesen, a rajttól a célig végig fókuszált pályám volt. – értékelte győzelmét Csipes Tamara. - A tájékoztató verseny óta eltelt két hét nagyon sokat számított nekem, sikerült meggyógyulnom és az idő is sokkal jobb, ami nagyon sokat segít. Jelenleg úgy gondolom, hogy visszatértem ahhoz a formához, ami a dél-afrikai edzőtáborban meg volt és ez jó kiindulási pont. Egy teljesen új, fiatalokkal teli mezőny alakult ki most, ahol pozícionálnom kell magamat. Ez egy jó kezdet volt és elégedett vagyok a mai teljesítményemmel.”

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

A nap többi döntőjét ifjúsági korosztályban rendezték, ahol szintén színvonalas finálékat láthattunk, női C-2 500 méteren a Kiss Ágnes, Molnár Csepke és a Győre Panna, Benkucs Kira páros újra nagyot csatázott egymással, ezúttal két tizedmásodperc döntött előbbi egység javára. Harmadikként a Matkovics Vanda, Paragi Petra alkotta egység rúgta be hajóját.

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

Kiss Ágnes nem sokkal ezután egyéniben is győzött, egyes 500 méteren majdnem két másodperccel verte meg vetélytársait. 

„Párosban megint egy nagy csata volt, de már kezdem megszokni, nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült és ez nagy löket lesz a következő válogatóra. Szeretem az ötszáz egyest is, de talán az olimpiai számok egy kicsit fontosabbak. Mindenhol megpróbálok maximumot nyújtani.” – mondta Kiss Ágnes.

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

Férfi ifjúsági K-1 1000 méteren is az utolsó méterekig kiélezett küzdelmet láthattunk. A versenyzőknek az erős szembeszéllel is meg kellett küzdeniük, végül a tavaly párosban ifjúsági világbajnoki címet nyerő Samu Péter nyert, Gazdag Marcell és az elő- és középfutamát is megnyerő, szintén ifjúsági világbajnok Kollek Bálint előtt.

„Nem nagyon volt taktikám, csak végig nyomtam az egészet, láttam, hogy a többiek mögöttem vannak. Gazdag Marcit láttam, hogy a végéhez közeledve fej-fej mellett haladunk, végül az utolsó kétszáz méter döntött. Már tájékoztatón elért harmadik hellyel is elégedett voltam két hete, azóta többet edzettünk, gyorsítottunk és ezreket mentünk és ennek az eredménye látszott ma.” - nyilatkozta Samu Péter. 

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

Női K-1 500 méteren a tájékoztató után ezúttal is az ifjúsági világbajnok Szegedi Angelina nyert, legyőzve Tölgyesi Flórát és Bauer Zitát.

„Mindenképpen nyerni szerettem volna már most az első válogatón, előtte nagyon izgultam, úgyhogy most megkönnyebbültem. Nagyjából láttam a többieket, de alapvetően megpróbálom kizárni a többi pályát és magamra figyelek. A tavalyi évhez hasonlóan nagy álmom ötszáz egyesben indulni a vb-n, így a második válogatón is szeretnék nyerni.” - értékelt Szegedi Angelina.

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

A kétszeres ifjúsági világbajnok Juhász István nagy fölénnyel nyerte meg a C-1 1000 méteres döntőt Szarka Krisztián és Szöllősi Tamás előtt. A hölgyeknél ugyanebben a számban Sárkány Réka diadalmaskodott, mögötte Matkovics Lili és Kis-Batka Imola volt a sorrend.

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válgatót

Férfi K-2 1000 méteren Herda Richárd és Borbély László párosa ért célba elsőként, mintegy három másodperccel a többiek előtt. A női K-1 1000 méteres döntőt Pető Hanna nyerte, Debreczeni Lorát és Itzelberger Zsófiát megelőzve. 

Juhász István a kenu egyes ezer méter után párosban is begyűjtött egy aranyérmet ugyanezen a távon, ezúttal Lugosi Gergellyel összetérdelve.

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

A szombati programot a K-4 500 méteres döntők zárták, ahol a fiúknál Kaed Ádám, Kollek Bálint, Tamás Gergő, Hidvégi Zalán hajója győzött, a lányoknál pedig Bauer Zita, Horváth Kata, Szegedi Angelina, Tölgyesi Flóra alkotta egység állhatott a dobogó legfelső fokára. 

Csipes Tamara nyerte K-1 500 méteren az első válogatót

A délutáni döntők az alábbi linken visszanézhetőek: 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók