Célba vették Párizst Fekete Ádámék

Világbajnoki ezüstéremmel kezdte az új olimpiai ciklust a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-kenupáros. Az egység Dániában C-2 500 méteren lett második. Az újpesti Fekete Ádám tavaly néhány hétre felhagyott a sportággal, ám az olimpiai program módosítása nagy löketet adott neki. Martinkó Gábor, a páros felkészítője szerint a srácok bármire képesek lehetnek Párizsban.

„Tudtam, hogy világbajnokságon benne lehetünk a legjobb ötben, de a dobogót nem mertem kimondani. – beszélt a C- 2 500 méteres dániai világbajnoki döntőről Fekete Ádám. – Az edzések és az idők korábban azt mutatták, hogy képesek lehetünk erre. Jonatánnal mindketten maximalisták vagyunk, inkább az időt figyeltük. Nem volt hibátlan a pályánk, többet kell versenyeznünk a nemzetközi mezőnyben, hogy kellő rutint szerezzünk. Mindazonáltal nagyon örültünk, hogy éremmel zártunk.”

A dunaújvárosi Hajdu Jonatán és az újpesti Fekete Ádám már négy éve alkot egy párost. Hosszú út vezetett számukra a koppenhágai ezüstig. Miután a tavalyi csonka évad után biztossá vált, hogy C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel egység küzdhet meg a tokiói kvótáért, Fekete Ádám úgy érezte, elfogyott a motivációja, ezért úgy döntött, felhagy a sportággal és a civil mindennapokra koncentrál. Az élet azonban szerencsére hamar közbelépett.

Célba vették Párizst Fekete Ádámék

„Néhány héttel a döntésem után 

Hüttner Csaba szövetségi kapitány felhívott, hogy az olimpiai programba kerül az ötszáz páros. 

Úgy gondoltam ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki, sokkal jobban szeretem ezt a távot, és Johnny-val mindketten gyors izomrostokkal rendelkezünk. Talán mondhatom, hogy ezt a számot nekünk találták ki. Ismét keményen beleálltam a felkészülésbe, az élet pedig engem igazolt.”

Az év elején az ezer métert helyezték előtérbe, hiszen nem mondtak le teljesen Tokióról sem. Bár Adolfékkal nem volt lehetőségük összecsapni, májusban mindkét hazai versenyt megnyerték. Az Európa-bajnokságon ötszázon a negyedik, ezren pedig az ötödik helyen végeztek. Japánba végül nem jutottak ki, de innentől csak a rövidebb távra fókuszáltak. Simán nyerték a magyar bajnokságot és a világbajnoki aranyérem is csak három tizeden múlott. 

Célba vették Párizst Fekete Ádámék

„Igaz, hogy a brazilok és a kínaiak hiányoztak, de szerintem, ha ők itt vannak akkor is dobogóra álltak volna. – mondta Martinkó Gábor, a páros felkészítője. – Már az Eb-n is bennük volt ez, de akkor elúszott az ezer miatt, ahol egyébként szintén fantasztikusak voltak. Az viszont tény, hogy 

ez a két gyerek olyan alapgyorsasággal rendelkezik, 

ami a világ egyik legjobb párosává teszi őket ötszáz méteren.”

Martinkó Gábor szívén viseli a páros sorsát. Fekete Ádám 16 éve a versenyzője és a Fekete, Hajdu Jonatán-párost is ötödik éve ő készíti fel. 

Célba vették Párizst Fekete Ádámék

„Fantasztikus ezekkel a srácokkal együtt dolgozni. Voltunk már fent, és voltunk lent is, a nehezebb időszakok ellenére is együtt maradtak, zseniális párost alkotnak.”  

Az egység egyértelműen célba vette Párizst, és az eddigi eredményeik is biztatóak. Fekete Ádám szerint jó, hogy két táv is szerepel a programban, és bizakodó a kvalifikációt illetően.

„Nem mondom, hogy mi vagyunk a legesélyesebbek, mert sok ügyes kenus van, és sokat lehet fejlődni akár egy év alatt is, de úgy gondolom, hogy 

most van két-három hajónyi előnyünk. 

Így kell folytatnunk a munkát, és akkor nagy esélyünk lehet.” – mondta a 27 éves kenus.

Martinkó Gábor is hasonlóan látja a jövőt, sőt, szerinte Párizsban is nagyot alkothatnak.

Célba vették Párizst Fekete Ádámék

„Nagyon elégedett lennék, ha maximális pályát tudnának menni, és azt gondolom, ha ez sikerül és nem gátol minket semmi, akkor az 

elég lesz egy olimpiai éremre. 

Ismerem őket, maximalisták, és valószínűleg ez lesz az utolsó esélyük.” – mondta a tapasztalt tréner.

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám is a saját klubjánál végzi az alapozó edzésmunkát, igaz havonta vesznek részt egyhetes összetartásokon Tatán. A páros edzések a tervek szerint április elején kezdődnek.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók