Beugrósból lett olimpiai ezüstérmes

Ma ünnepli 70. születésnapját Moszkva olimpiai ezüstérmese, Joós István. Az 1980-as ötkarikás játékokon lényegében beugrósként lett második Szabó Istvánnal K-2 1000 méteren. Tízezer méteren kétszer a világbajnoki dobogó második, egyszer pedig annak harmadik fokára is felállhatott.

Joós István egészen későn, 16 éves korában kezdett el kajakozni a győri Rába ETO-ban. Egy kétéves kitérő kivételével - amit a Honvédban töltött - végig szülővárosa csapatát erősítette. Bár pályafutása előtt több sportágban is kipróbálta magát, végül a kajakozásban tudott igazán kiteljesedni. 

A felnőtt válogatottsághoz vezető úton nagyban segítette, hogy az 1976-os olimpiára készülő Sztanity Zoltán edzőpartnereként készülhetett. Így került be 1977-ben a tízezer méteres négyesbe is, a szófiai világbajnokságon a Giczi Csaba, Herczeg Iván, Joós István, Rátkai János alkotta egység második lett. Az első kiemelkedő nemzetközi eredmény után, hamar érkezett az egyes siker is, az 1978-as belgrádi vb-n szintén 10 000 méteren harmadikként ért célba. 

Beugrósból lett olimpiai ezüstérmes
Az 1977-es szófiai világbajnokságon ezüstérmes magyar egység

Az 1980-as olimpia közeledtével egyértelművé vált, hogy egyesben készül a válogatókra, azonban a Bakó Zoltán, Szabó István párosnál váratlan esemény történt, amely átírta a forgatókönyvet. Bakó Zoltán egy kullancscsípés következtében súlyosan megbetegedett, ami nem csak az olimpiai álmai, de pályafutása végét is eredményezte. Bakó helyét így Joós István vette át, a válogatókon elért eredmények következtébe kijutottak a moszkvai olimpiára. A páros hamar összeszokott, jól kiegészítették egymást, ami sikerre vezetett: ezüstérmesek lettek K-2 1000 méteren. 

Beugrósból lett olimpiai ezüstérmes
Szabó István, Joós István 

Joós István egy interjúban így emlékezett vissza pályafutása legnagyobb sikerére: „Eredetileg az egyesre készültem, de a Bakó Zolival történt sajnálatos eset után Dunavarsányban összeültünk Szabó Istyuval, és már az első próba alkalmával jól ment a hajó, hamar megtaláltuk a ritmust. Miután a válogató- és a nemzetközi versenyeken is jól ment, a K-2 1000 méteré lett a prioritás. 

Az egyes után fél órával rendezték a páros versenyt, ami hatalmas élmény volt, végtelenül boldog voltam, hogy sikerült éremmel zárni az olimpiát"

- idézte fel legjelentősebb sikerét Joós István.

Beugrósból lett olimpiai ezüstérmes
1980. Moszkva, olimpiai ezüstérem

A közös munka még kitartott, hiszen egy évvel később, a nottinghami világbajnokságon is együtt versenyeztek, ezúttal 10 000 méteren szereztek újabb ezüstöt. Ezután már elkezdte civil életét is építeni, ennek ellenére folyamatosan edzésben maradt. A következő, 1984-es olimpiára a négyes tagjaként készült, azonban a kettétört olimpia néven is elhíresült Los Angeles-i játékokon végül nem indulhatott a magyar küldöttség. A Szovjetunió bojkottja erős motivációvesztést eredményezett, a Barátság-versenyen a magyar csapathajó harmadik helyen végzett. 

Beugrósból lett olimpiai ezüstérmes
Az 1981-es nottinghami világbajnokság dobogóján

A 70. születésnapját ünneplő kajakos 1984-ben fejezte be profi karrierjét, azonban nem maradt távol a sportágtól, a 2021-ben megrendezett Graboplast Masters és Parakenu Maraton Magyar Bajnokságon például a 65-69 éves korosztályban 10 km-en K-2-ben második, egyesben a 6. helyen végzett.

Isten éltesse sokáig!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók