Azzal nyerhet, hogy nincs mit veszítenie

Kétségkívül a jövő egyik nagy reménysége Gazsó Alida Dóra. A KSI SE mindössze 20 éves kajakosa 2019-ben Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra sztrókjaként világbajnok lett K-4 500 méteren. Tavaly az edzésversenyeken és a felnőtt, illetve az U23-as országos bajnokságokon is látszott, hogy komolyan számolni kell vele a következő években, akár már az idei olimpiai csapatba kerülésért folyó harcban is. Saját bevallása szerint ő az egyetlen kajakos, aki szeret edzőtáborba utazni és bár csak pozitívumokat tudott mondani az idei felkészüléséről, egyáltalán nem lenne csalódott, ha végül mégsem utazhatna Tokióba.

Első Csipes, második Gazsó. 2020-ban a júliusi edzésversenyen, valamint a szolnoki országos bajnokságon is ez volt a női K-1 500 méter befutója. Persze hozzá kell tenni, hogy mindkét verseny mezőnyében voltak hiányzók, ám az így is figyelemre méltó, hogy Gazsó Alida Dóra mindkét alkalommal egy másodpercen belül végzett az olimpiai bajnok Csipes Tamara mögött. A vasárnap még mindig csak a 21. születésnapját ünneplő kajakos a csonka szezon ellenére 2020-ban is sokat fejlődött, szerinte azért is, mert másokkal ellentétben szereti az edzőtáborokat.

„Egész évben végig tudtunk készülni, egyáltalán nem hagytunk ki semmit. – kezdte a KSI SE tehetsége. - Amikor bejött a vírus, Csepelre, a Kolonics György vízitelepre mentünk karanténba. Itt meg tudtuk csinálni az alapozó felkészülést, utána Szolnokon edzettük végig az egész nyarat. Szerintem azért is sikerült nekem jól a magyar bajnokság és az edzésversenyek, mert végig edzőtáborban voltunk, és

 valószínűleg én vagyok az egyetlen kajakos, aki szeret edzőtáborozni. Szeretem, ha van egy rendszer az életemben.

 Ha ez hiányzik, akkor érzem azt, hogy felborul minden, és olyankor elveszettnek érzem magam.”

Azzal nyerhet, hogy nincs mit veszítenie

 

Dorka számára az idei felkészülés is eddig ígéretesnek tűnik. Bár ő elsősorban a rövidebb távokra készül, egy szerencsés váltásnak köszönhetően úgy érzi, állóképessége is sokat javult télen.

„Az ifjúsági világbajnok Kőhalmi Emese felkerült hozzánk a KSI-nél, így együtt tudtunk készülni már október óta. Ő inkább 1000-ről közelíti meg az 500-at én pedig 200-ról, én erőből csinálom, ő meg állóképességből, így egymást tudtuk húzni, aminek köszönhetően sokat javultam hosszútávon.”

A vírus és a betegség szerencsére elkerülte, a téli alapozást követően öt hetet készült Dél-Afrikában, ahol közös edzéseken is részt vett Csipes Ferenc tanítványaival. Idén ő is megcélozza a női kvóták egyikét, ám korából adódóan többféle út is van a számára.

Azzal nyerhet, hogy nincs mit veszítenie

 

„Elsősorban az U23-as szezonra készülök, de aztán meglátjuk, mit hoz a május.  Ott van a fejembe, hogy kivívhatom az olimpiai indulás jogát, de szomorú akkor sem leszek, ha az nem jön össze, hiszen nagyon fiatal vagyok, az idő nekem dolgozik és három év múlva újra lesz olimpia. Addig még nagyon sokat tudok fejlődni.”

Ha pedig már fiatalság. A 2019-es szegedi világbajnokságon, 19 évesen Csipes Tamara, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra társaságában lett világbajnok K-4 500 méteren. A korábbi társak a válogatón viszont ellenfelek lesznek, nem beszélve Kozák Danutáról és Kárász Annáról.

„A legfőbb fegyverem az, hogy nincs semmi veszítenivalóm. 

Úgy állok oda, hogy bármi történik, megtettem mindent, de ha nem kerülök be a csapatba, akkor sem leszek elkeseredett”– mondta Dorka, majd kitért a válogatóval kapcsolatos terveire is. „500 párosban biztosan indulni fogok, de azt még meglátjuk, hogy pontosan kivel tudok, vagy ki szeretne velem egy hajóban evezni. Valamint 500 egyesben is indulok, de ott tényleg nagyon sok jó versenyző lesz, és közülük szinte bárki odaérhet.

Azzal nyerhet, hogy nincs mit veszítenie

 

Ahogy azt fentebb is említette, számára akkor sem dől össze a világ, ha végül mégsem szerez kvótát, hiszen abban az esetben is lesz mire készülnie.

„Ha nem jön össze az olimpia, akkor az U23-as Európa-bajnokságon és a világbajnokságon indulok, és hogy ha úgy alakul, akkor a felnőtt vb-válogatón is kipróbálnám magam. Májusban a tájékoztatón versenyzek először, a világkupát kihagyom, mert az túl közel van a válogatóhoz. Utána meglátjuk.” - zárta gondolatait a felnőtt világbajnoknő. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók