Mégse

Átkeltünk a Tisza-tavon

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szombaton először rendezte meg a Tisza-tó-átevezést és átúszást. Az Abádszalóki Strandon nap a során közel ezer ember szelte át evezve, úszva, Magyarország második legnagyobb állóvizét. A szervezők szerint a kezdeményezésnek a tapasztalatok és a visszajelzések alapján van jövője.

Hír

Az úszók már a kora reggeli órákban nekivághattak a 3,5 kilométeres távnak, a strandtól indulva az Abádi-öböl túloldaláig és vissza. Török Enikő, a Magyar Úszó Szövetség sportszakmai csoportvezetője elmondta, korábban nem rendeztek ehhez hasonló nyíltvízi szabadidős eseményt. Hozzátette, a jövőre nézve remek tapasztalatokat szereztek.

„Kétszáztizenhárom fő nevezett az átúszásra, ami szerintük egy jó kezdet. 

Nagyon szeretnénk a jövőben nyitni a szabadidősport felé, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében,

ez pedig egy jó alap volt erre. A Tisza-tó barátságosabb, családiasabb hangulatú, mint a Balaton. Kisebb a távolság és egész jól látható a túloldal is, ami a bátortalanabb nevezőknek is vonzó, mert tudják, látják, hogy hova mennek. A 10 évestől a 75 évesig, minden korosztályból jöttek nevezők, ami igazán örömteli.”

A strand túloldalán kicsivel később elrajtolt az átevezés is. Itt a táv nyolc kilométer volt, egy kiskörei forduló után a strandra kellett visszaevezniük a résztvevőknek. Több hajókategóriában, így kajakkal, kenuval, SUP-pal, és sárkányhajóval teljesíthették a kihívást.

 

Átkeltünk a Tisza-tavon

 

„Mindent összevetve egy közel 1000 fős eseményt sikerült szerveznünk, ami fantasztikus szám, tekintettel arra, hogy evezés és úszás így egyszerre még nem volt. – mondta Berényi Péter, a Tisza-tó-átevezés ás átúszás főszervezője. - 

Átevezés a Tisza-tavon még egyáltalán nem volt, 513 nevezés érkezett.

Köszönet illeti az Abádszalóki Strand üzemeltetőit, és az önkormányzatot, azt gondolom, hogy egy nagyon szuper helyszínen voltunk és minden támogatást megkaptunk.”

Átkeltünk a Tisza-tavon

 

Az esemény sztárvendége a népszerű televíziós műsorvezető Mádai Vivien volt, aki a közelgő balatonfüredi SUP-világbajnokságra készülve, egy felfújható deszkán tesztelte tudását a Tisza-tavon.

„Vérbeli balatoni lányként a Tisza-tóval eddig még nem igazán volt kapcsolatom. Kicsit korábban is jöttünk, hogy felfedezzük a helyet és felvegyük életérzést. Fantasztikus, tartalmas napot zártunk, csodálatos ez a hely. A víz hasonló a Balatonhoz, bár a szél egy kicsit felerősödött és ezzel is meg kellett küzdeni, de így is nagyon nagy élmény volt.”

Az átúszásnál korosztályonként, az átevezésnél pedig kategóriánként díjazták a legjobbakat. Azok, akik mindkét távot teljesítették emlékérmet is kaptak. Minden résztvevő eredménye megtekinthető, és emléklapja is letölthető a tiszato2021.hu weboldalon.