Aranyérmes a férfi kajak négyes az Előolimpián

Már tudja milyen a jövő évi olimpia dobogójának tetején állni Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor. Világbajnoki ezüstérmes férfi kajak négyesünk ugyanis aranyérmes lett a 2024-es ötkarikás játékok tesztversenyén, megelőzve a spanyol és a dán egységet. Kenuban a Bragato Giada, Nagy Bianka páros negyedik, a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám duó pedig ötödik lett a csütörtök délelőtti döntőben.

Az időjárás csütörtök délelőtt továbbra is bőven 20 Celsius-fok alatt volt, a vízen pedig jobbos hátszél uralkodott. Kilenc órakor középfutamokkal kezdődött a program, amelyekből az első négy egység jutott be az aktuális versenyszám döntőjébe, amelyet nagyjából két órával később rendeztek. Három számban voltunk érintettek férfi kajak négyesünk mellett kenu párosainkért izgulhattunk.

Előbbi meg sem állt a dobogó legfelső fokáig! A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta hajó nagyszerű versenyzéssel győzött, megelőzve a spanyol és a dán egységet. A srácok a középfutamból a harmadik helyen kvalifikálták magukat a döntőbe, amely ismét a várt szoros küzdelmet hozta. Az első rajtot ugyan visszalőtték, de az újraindítás most sem zökkentette ki Nádasékat. Féltávnál az ausztrálok mögött a második helyen álltak, a hajrában viszont a spanyolokkal harcoltak az aranyért. Két és fél tizedmásodperc döntött a mieink javára, akik így a vb-ezüstérem és a négy kvóta után, egy Előolimpia-győzelemmel térhetnek haza.

Aranyérmes a férfi kajak négyes az Előolimpián

„Hálistennek jó pályát tudtunk jönni, sikerült átmenteni kicsit azért a világbajnoki formánkat is erre a versenyre. Ez a harmadik Előolimpiám és mindháromról tudtam hozni érmet, úgyhogy kifejezetten örülök, hogy nem szakadt meg ez a sorozat.” – nyilatkozta Tótka Sándor.

„Az előfutamra azért össze kellett rakni magunkat, mert hiányzott egy kis tónus. Mindenkinek még a vb-döntő volt a fejében, de középfutamra meg a döntőre teljesen összeállt a csapat. Nagyon örülök, hogy egy arannyal tudtuk zárni a szezont.” – tette hozzá Nádas Bence, az egység vezérevezőse. 

Aranyérmes a férfi kajak négyes az Előolimpián

„Össze kellett szednünk magunkat, nyilván mindenki a vb-re készült fizikálisan és mentálisan is. Ez egy tesztverseny volt, a cél az volt, hogy megnézzük a pályát. Sok következtetést nem lehet levonni, a pályát kipróbáltuk és sikeres volt a verseny.” – fogalmazott Kuli István.

„Most kapunk négy hét pihenőt, utána visszamegyünk a gyárba és dolgozunk tovább, hasonló lelkesedéssel, ha nem nagyobbal.” – zárta Csizmadia Kolos.

Aranyérmes a férfi kajak négyes az Előolimpián

Épphogy csak lemaradt a dobogóról a Bragato Giada, Nagy Bianka alkotta kenu páros. A lányok reggel szintén bejutottak a döntőbe, amelyben aztán a negyedik helyen végeztek az olimpiai bajnok kínai és két kanadai páros mögött. 

Aranyérmes a férfi kajak négyes az Előolimpián

Megismételte vb-szereplését, azaz ötödik lett a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám férfi kenupáros is, már ami a helyezésüket illeti. A fiúk a sikeres középfutam után, a legfölső pályán versenyeztek a fináléban. Féltávnál hatodikok voltak, a végére egy pozíciót tudtak javítani. 

Aranyérmes a férfi kajak négyes az Előolimpián

A délutáni program során para szakágban Suba Róbert és Varga Katalin is éremért versenyezhet, míg az épeknél négy számban is előfutamokat rendeznek.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók