Adolf Balázs győzött ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot

A szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupa utolsó délutánján rendezték az ötezer méteres döntőket, ahol egy-egy arany-, ezüst- és bronzérem volt a magyar csapat termése. Adolf Balázs simán győzött a férfi kenusoknál, míg a hölgyeknél Kisbán Zsófia a második lett. Kajakban Kiszli Vanda bronzérmet szerzett. Magyarország ezzel a gyorsasági szakágban az éremtábla első helyén végzett 4 arany-, 2 ezüst- és 5 bronzéremmel.

Adolf Balázs aranyérmes C-1 5000 méteren

A szám 2021-es világbajnoka a második körben tört az élre, majd folyamatosan tudta növelni előnyét. Az idei világkupán már futószakaszok is színesítették ezeket számokat, ami különösen Adolfnak jelentett nagy előny. Végül ennek is köszönhetően magabiztos győzelmet aratott, míg a szám másik magyar indulója, Simon Sebestyén nyolcadik helyen zárt a 18 fős mezőnyben.

„Ha Korisánszky Dávid egy olimpiai számban aranyérmet tud nyerni két szobafestés között, akkor illett nekem is azért egy ötezret behúznom. – viccelődött a futam után Adolf Balázs. - Ma már azért fáradtan keltem, de a Koris és Ádám sikere egy olyan plusz lendületet adott, hogy fel tudtam pörögni teljesen. Öt futásból két kulcsmomentum volt, az első futásnál kellett visszajönnöm az élmezőnybe, a harmadiknál kellett leszakítanom a kubai srácot. A többit pedig már élveztem és próbáltam egy kis bulit hozni a közönségnek. Igazából ez a szám áll hozzám a legközelebb, emiatt is szeretném minden évbe megcsinálni.”

Adolf Balázs győzött ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot
Adolf Balázs

Ezüstérem női C-1 5000 méteren

A hölgyeknél Kisbán Zsófia a rajt után egy szerencsétlen ütközés következtében hátracsúszott, ennek ellenére hamar visszaküzdötte magát az élmezőnybe. Az olimpiai bronzérmes kanadai Katie Vincent uralta a mezőnyt, és bár Zsófi többször is megközelítette, végül a dobogó második fokára állhatott fel. 

„Elrajtoltunk és én fel is ültem a kazah vízére, amivel nem is lett volna gond, ha nem mennek neki, ő ennek következtében elfordult. Majd a kanadai is nekem jött és még a hajómba is rúgott, úgyhogy én csak néztem ahogy megy el a mezőny mellőlem. Örülök, hogy tudtam menteni és egy jó pálya lett ebből. A futószakasz jó gyakorlás volt a maratonra, tudtam többször is vizet üríteni, úgyhogy remélem, hogy az ötezrek továbbra is ilyenek lesznek, mert ezt nagyon élveztem.” – mondta Kisbán Zsófia, aki így az ezer egyessel együtt, két ezüstéremmel térhet haza Szegedről. 

Adolf Balázs győzött ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot
Kisbán Zsófia

Az ifjúsági vb-ezüstérmes Zagyvai Borka a mezőny egyik legfiatalabb tagjaként a nyolcadik helyen rúgta be hajóját.

Kiszli Vanda nagyot mentett a rajt után, bronzérmes K-1 5000 méteren

A női kajakosoknál Kiszli Vandának nem volt egyszerű dolga, hiszen rögtön a rajt után jelentősen visszacsúszott. A hétszeres maraton világbajnok azonban nem adta fel, sorra előzte meg riválisait, végül egészen a harmadik helyig sikerült visszakapaszkodnia. 

„Tudtam, hogy az elején nagyon gyorsak lesznek, hiszen síkvizesek és rövid távra készülnek, de bíztam abba, hogy a maraton rutinom ki fog jönni a futószakaszok során és majd kicsit tudok zárkózni. Szerintem nagyon jól beleillik ez a gyorsasági szám a felkészülésembe, hiszen nekünk is kell gyorsítani. Két hét múlva a maraton magyar bajnokság lesz nekünk a válogató az Eb-re, így valószínű az ob-ra edzésből fogunk menni, nem nagyon lesz időnk rápihenni. Szerintem jó úton haladunk, kicsit másabb volt most a téli felkészülésem, de megpróbálok formába lendülni az Európa-bajnokságra, amennyiben kijutok.” - értékelt Kiszli Vanda.

Adolf Balázs győzött ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot
Kiszli Vanda

Másik indulónk, a kétszeres maraton világbajnok Czéllai-Vörös Zsófia a nyolcadik helyen zárt.

Óriási mezőny és dán arany férfi K-1 5000 méteren

A férfi kajakosoknál 42(!) induló rajtolt el, köztük a világbajnok Noé Bálinttal és Sellyei Csanáddal. A két magyar a táv elején az élmezőnyben haladt, Sellyeinek az éremszerzésre is jó esélye volt, ám problémája adódott a hajó kormányával, ami miatt visszacsúszott és a hetedik pozícióban fejezte be a versenyt. Noé Bálint is keményen küzdött, a két magyar közül ő végzett előrébb, az ötödik helyen ért célba a világkupa utolsó versenyszámában.

Adolf Balázs győzött ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot
Sellyei Csanád, Noé Bálint

A magyar gyorsasági csapat összesen négy arany-, két ezüst-, és öt bronzérmmel zárta a szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupát, amellyel sikerült megnyerni az éremtáblázatot is. Para szakágban 2 ezüst- és 3 bronzérem volt a hétvégi termés. 

Adolf Balázs győzött ötezer méteren, megnyertük az éremtáblázatot

Gratulálunk mindenkinek! 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók