A versenyzők közel 100 százaléka munkába állt

Túl vagyunk az első hét tapasztalatain, a járványügyi helyzet ellenére minden általunk megkérdezett klubnál rendben zajlanak az edzések. Az egész sportágban szigorú szabályok mentén indult újra az élet, de a rendeletek betartásában a versenyzők, és a szülők is együttműködnek. Az edzéseken a részvétel sehol sem kötelező, az igazolt sportolók nagy része mégis munkába állt, így komoly lemorzsolódásról sem lehet beszélni.

A magyarországi sportklubok közül elsőként az UTE jelentette be március 13-án, hogy a koronavírus-járvány miatt lezárja az összes létesítményét. A döntés természetesen a kajak-kenu szakosztályt is érintette, a Tímár utcai vízitelepet közel két hónapig senki sem használhatta. A klub az újranyitás után is nagy óvatosságot követel meg a szakosztályoktól. 

“Sportolóink a telepre ötösével, 15 percenként érkeznek meg, előbb

ellenőrizzük a testhőmérsékletüket,

aztán az alapos kézmosást is – mondta Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályvezetője. – Arra kértük a gyerekeket, hogy már átöltözve érkezzenek, és az öltözőket minél kevesebbet használják. A vízitelepre belépés után 15 perccel minden sportolónk vízre száll, edzés után pedig minél előbb távozniuk kell a létesítményből. Mindenkit nyilatkoztatunk a saját egészségi állapotáról, és arról is, hogy nincs beteg a családjában. A szigorú szabályok ellenére a versenyzők lelkesnek járnak az edzésre.”

A kényszerszünet alatt a szakosztály vezetése új hajókat szerzett be. Háromoldalú megállapodás kötöttek a portugál NELO céggel, és a kajak.hu-val, így a lila-fehérek flottája 11 vadonatúj sporteszközzel bővült. 

Az újranyitással kapcsolatban hasonló tapasztalatokat szereztek az NKM Szegedi VE-nél is, amely 2019-ben az ország legeredményesebb egyesülete lett.

“A versenyzőink közel 100 százaléka edzésbe állt – mondta Sík Márton, az egyesület szakmai vezetője. – A múlt héten fokozatosan indítottuk újra az életet, először csak a nagyobbakat fogadtuk, de most már a legkisebbek is jöhetnek edzésre,

délután telt ház van a telepen.

A gyerekek átöltözve érkeznek az edzésre, a szülők a kapuig hozhatják őket. Onnan az edzőké a felelőség, ellenőrzik a kézfertőtlenítést, majd a füves területen eligazítást tartanak, és utána kezdődhet a vízi munka. A klubházat, az öltözőket, és a konditermeket zárva tartjuk. A tréningek csúsztatva kezdődnek, és az edzők kizárólag csak a saját csoportjukkal foglalkozhatnak.”

A szegedi egyesület dolgozói sem unatkoztak az elmúlt hetekben. Kihasználva a kötelező zárva tartást, csiszoltak, festettek, takarítottak, és a csónakház rámpáját is felújították. 

Nagyon szigorúak a járványügyi intézkedések a Dunaferr SE-nél is. A szokásos előírások, mint például a másfél méteres távolság megtartása, és a fizikai kontaktusok kerülése mellett előírás a lapátok folyamatos fertőtlenítése is. Dunaújvárosban tilos a tanmedence használata, ugyanakkor a konditeremben engedélyezett a munka, de az eszközöket a versenyzőknek és az edzőknek folyamatosan fertőtleníteni kell.

A koronavírus terjedése elleni rendeleteknek megfelelt a Szarvasi Kajak-Kenu Club is, annak ellenére, hogy a vízi edzések csak két hétre álltak meg a Kákafoki-holtágon. A vízitelep március közepétől május 7-ig zárva volt, a hajókat azonban kiosztották, és magánnyaralókból, vagy nyílt partszakaszokról egyénileg vízre tudtak szállni a klub tagjai, az edzők pedig a partra kikötött motorcsónakból vigyáztak a versenyzők biztonságára.

“Egy hete nyitottunk a vízitelepen, így már a legkisebbeknek is tudunk újra edzést tartani – mondta Szűcs Mihály, az egyesület elnöke. – A létesítmény területére nem engedünk be szülőket, az edzések előtt és után pedig

nem maradhatnak a gyerekek játszani,

beszélgetni, hanem mindenkit, amilyen gyorsan csak lehet, hazaküldünk. Szerencsére nálunk sem morzsolódott le senki, a csoportok teljes létszámmal működnek az újranyitás után is.”

A telepen rövidesen befejeződik egy régóta tervezett fejlesztés, a régi lapos tetős csónakházat felújítják, tetejére EU-s forrásból új szint került, amelyben vendégszobákat alakítanak ki. Az ország egyik legszebb fekvésű vízitelepén így 18-20 fős csoportok is edzőtáborozhatnak majd.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók