A leguniverzálisabb férfi kajakos

Mindhárom távon bizonyított a 2021-es szezonban Nádas Bence. A szegedi kajakos ezer méter párosban olimpiai negyedik lett, ötszáz egyesben világkupát nyert, kétszázon pedig csak Tótka Sándor és Csizmadia Kolos volt gyorsabb nála itthon. Bár hullámzó éve volt, úgy érzi, emiatt mentálisan sokat fejlődött, ami nagy hasznára válhat a folytatásban is.

„Nagyon sokszor kellett újra tervezni, pontosítani a felkészülésen. – beszél Nádas Bence az előző szezon legnagyobb kihívásairól. -  Fejben, mentálisan erősnek kellett lennem, mert az év elején voltak nehézségei a csoportunknak, amiből újjá kellett épülnünk. Erre nem lehetett felkészülni, de jó tanulópénz volt, hogy hiába tökéletesíted csúcsra az A-tervet, ha jön egy nem várt sérülés és nincs B-terv, akkor hirtelen nagyon nehéz talpra állni. Nekünk ez egy mélyütés volt.”

Az MVM Szeged Vízisport Egyesület versenyzője az előző szezon elején még a Hüvös Viktor edzette négyes tagjaként készült az olimpiára. A felkészülés hajrájában azonban Kuli István megsérült, ami miatt Nádas Bencének is át kellett alakítania terveit.

A leguniverzálisabb férfi kajakos

„Pisti sérülése után próbáltam tudásom legjavát nyújtani, hogy méltónak találjanak a csapatba kerülésre. A szegedi világkupán ötszáz egyesben győztem, kétszázon csak a későbbi olimpiai bajnok és a negyedik helyezett volt nálam gyorsabb a válogatón, Bálinttal pedig már akkor is működőképes páros voltunk ezer méteren. Ráadásul az olimpia után több edző is azt mondta nekem, hogy én vagyok a leguniverzálisabb magyar kajakos, mert

 ritka az, hogy valaki ennyire kiegyensúlyozott legyen mindhárom távon.”

Az olimpián K-2 1000 méteren Kopasz Bálinttal a negyedik helyen végeztek, mindössze néhány tizedre a dobogótól. Bence szerint kezdetben voltak nehézségeik, és a sikerhez az is kellett, hogy az olimpia előtt cseréljenek a beülőben is, így Tokióban már ő volt a vezérevezőse az egységnek.

A leguniverzálisabb férfi kajakos

„Teljesen más a technikánk Bálinttal, ő szeret magasabb frekvencián evezni ezer méteren. Másképp tapossa a hajót, amihez nekem hozzá kellett szoknom. Kompromisszumot kötöttünk, hogy ő kicsit visszavesz a csapásszámból, én pedig próbálok közelíteni hozzá. Szerencsére pont az olimpiára állt össze minden, és nagyon kevésen múlt az érem. Emiatt az elején volt is bennem egy kis keserűség, de ma már abszolút tudok örülni a negyedik helynek.” – mondta a versenyző, aki ezen kívül a hetedik helyen záró férfi négyesben is szerepelt. 

Bence mostanra lezárta magában a 2021-es évet, és csak az előtte álló feladatokra koncentrál. Ötszáz párosban Tótka Sándorral képzeli el magát, a Kicsi Team pedig már gőzerővel készül az idei szezonra.

A leguniverzálisabb férfi kajakos

„Dunavarsányban készülünk most Sanyival, Kuli Pistivel és Birkás Balázzsal. Itt minden adott a minőségi munkához, de tervezünk melegvízi edzőtábort Amerikába és Sevillába is. A válogatási elvek miatt a legfontosabb először az ötszáz egyes lesz, ahol mindenki bizonyítani akar. Biztos vagyok benne, hogy 

az utóbbi évek legerősebb mezőnye gyűlik majd össze ezen a távon.”

A 25 éves kajakos hatalmas rajongója a Forma 1-nek. Kedvenc versenyzője a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, akinek a hozzáállása őt is inspirálja.

„Elsősorban pszichológiai szempontból tanulok tőle sokat. Látszik, hogy mentálisan korához képest is nagyon erős, nem rajta múlt, hogy végül tavaly nem ő lett a világbajnok. Rendkívül fókuszált a versenyeken, és erre törekszem én is. Ha elrontok mondjuk egy rajtot, és elmennek mellettem, nem érdekel, a célban majd meglátjuk ki ért be hamarabb.” – zárta Nádas Bence.

A leguniverzálisabb férfi kajakos

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók