A hónap utánpótlásedzője lett Czina László

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője szeptemberi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Czina László kajakedzőé lett.

Az összességében kilencedik kiírás három jelöltje Czina László kajak-, Fischer Mihály karate- és Szokolai László úszóedző volt. A kuratórium döntése alapján a szeptemberi elismerést és az azzal járó 200 ezer forintot a Tatai Hódy Sportegyesület alelnöke és kajakedzője vehette át.

A 60 esztendős Czina László a Komárom-Esztergom megyei városban kezdett el tanítani és edzősködni is, kisebb megszakítással 1987 óta dolgozik a helyi sportegyesület kötelékében. Karrierje során mindig is az utánpótlás képzése volt a középpontban, elsősorban serdülő és ifjúsági versenyzőkkel foglalkozik.

A hónap utánpótlásedzője lett Czina László
Czina László, fotó:utanpotlassport.hu

Tanítványai számos remek eredményt értek el az ifjúsági kategóriában: a tavalyi Eb-n Hidvégi Hunor kajak négyesben bronzérmes lett 500 méteren, szintén 2021-ben Bolehradsky Szilveszter a maratoni Eb-n lett harmadik K-2-ben. Az idén a már említett Hidvégi K-1 1000 méteren a dobogó legfelső fokára állhatott a korosztályos kontinensviadalon, míg K-4 500 méteren öccsével, Zalánnal egy hajóban a második helyen végzett. A Tatai Hódy SE-ben a kezdetektől (8-9 éves kortól) egészen 18 éves korig foglalkoznak a sportolókkal. Ez azonban a jövőben megváltozhat, amennyiben a Hidvégi testvérek a folytatásban is a klubban maradnak. Az egyesületben nagyjából 80 igazolt, fiatal versenyző sportol.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által a több évtizedes utánpótlás-nevelői munkájának elismeréseként 2019-ben Aranylapát-díjjal kitüntetett szakember tanítványai az augusztus utolsó és szeptember első napjaiban megrendezett, szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon hibátlanul teljesítettek. A magyar kajak-kenu sport valaha volt legsikeresebb utánpótlás-világversenyén Czina László két versenyzője, Hidvégi Hunor és Hidvégi Zalán szerepelt az ifik mezőnyében: Hunor K-1 500 méteren lett aranyérmes, míg a fivérek K-4 500 méteren közösen is a csúcsra értek.

A hónap utánpótlásedzője lett Czina László
Hidvégi Hunor

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát a 17-szeres maratoni kenuvilágbajnok Csabai Edvin sportigazgató, a Porsche Hungariát Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük Dónusz Éva olimpiai és vb-aranyérmes, korábbi utánpótlás szövetségi kapitány, a kajak-kenu válogatott jelenlegi vezetőedzője méltatta a szakember munkáját.

„Egy utánpótlástréner tevékenységét nemcsak az eredmények minősítik, hanem az is, ha képes közösséget építeni. 

Márpedig Czina László ebben a tekintetben is a legjobbak közé tartozik. Mindeközben több, mint harminc pályán eltöltött év után is úgy érzi, van még hová fejlődnie, amit az is igazol, hogy az edzői továbbképzéseink egyik legszorgalmasabb résztvevője” – összegzett Csabai Edvin.

A hónap utánpótlásedzője lett Czina László
Csabai Edvin, fotó:utanpotlassport.hu

Bujáki Zsolt kiemelte: különösen örül annak, hogy a magyar sikersportágak közül most már a kajak-kenu is adott díjazottat. „Amit önök csinálnak nap mint nap, az befektetés a jövőbe. És ezért nem lehetünk elég hálásak” – fordult az ünnepelthez.

„Laci neve hallatán csupa pozitív gondolatom támad, és az a helyzet, hogy ezzel a sportágunkban szinte mindenki így van” – fogalmazott kollégájáról Dónusz Éva, majd így folytatta: „Mindig precízen, tudatosan, éles szakmai szemmel, ugyanakkor rendkívüli alázattal a dolgozik. A legjobb kezekbe került a díj.”

A kitüntetett azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára az elismerés, sőt már az is, hogy olyan társaságba került, amelynek tagjai a magyar sport legelhivatottabb szakemberei. És szerényen hozzátette: 

„Szerencsés vagyok, mert olyan tanítványokkal hozott össze a sors, akikkel ezeket a nagyszerű eredményeket el tudtuk érni.”

 

A hónap utánpótlásedzője lett Czina László
fotó: utanpotlassport.hu

/forrás: utanpotlassport.hu/

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók