Mégse

2026-ban lesz a dakari nyári ifjúsági olimpia

Négy évvel elhalasztották a 2022-re kiírt ifjúsági nyári olimpiát, amelynek így 2026-ban ad otthont Dakar - hozta nyilvánosságra szerdán közös döntését Szenegál és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A dakari lehet az első afrikai ötkarikás esemény.

halasztás
Hír

Macky Sall szenegáli köztársasági elnök javaslatát Thomas Bach, a NOB első embere üdvözölte a témában folytatott tárgyalások után. A döntés értelmében az eredetileg 2022-re tervezett nyári ifjúsági játékokat, az afrikai kontinens első olimpiai eseményét csak 2026-ban rendezik meg. 

A halasztásra jelentős hatást gyakorolt a tokiói olimpia jövő évre tolása, a számos nemzetközi sportesemény törlése, valamint a koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi egészségügyi helyzet gazdasági és más hatásai.

A két vezető méltatta a dakari ifjúsági olimpia eddigi szervezési előkészületeit, amelyet a határozat szerint megerősített bizalommal folytathatnak. Egyben Mamadou Diagna szenegáli NOB-taggal közösen kifejezték: elkötelezettek az esemény sikeres rendezése mellett. Hangsúlyozták, a döntés csalódást keltő lesz számos fiatal sportoló számára, azonban kérik a megértésüket.

„Ez a békés megállapodás jól szemlélteti Szenegál és a NOB közötti kölcsönös bizalmat. Szeretnék őszinte köszönetet mondani Macky Sall elnöknek, az olimpiai mozgalom nagyszerű barátjának és támogatójának a rendkívüli bizalmi és minőségi kapcsolatért. Biztos vagyok benne, hogy közösen egy fantasztikus ifjúsági olimpiai játékokat rendezünk majd 2026-ban Szenegálban, az egész afrikai kontinensen és a világ összes fiatal sportolójával” - mondta Thomas Bach, a NOB elnöke.

forrás: olimpia.hu, fotó: NOB