Szörf kajak-kenu lesz a dakari programban

2022. október 22. és november 9. között rendezik a IV. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat Szenegál fővárosában, Dakarban. A kontinens első olimpiai sporteseményének programjában ott van a kajak-kenu különleges szakága is. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint ugyan a verseny igényel némi speciális felkészülést, de a magyar fiatalok az Atlanti-óceán hullámain is jól teljesíthetnek.

A strand-gyorsasági versenyszámban szörf kajakokkal és kenukkal teljesítenek majd a versenyzők egy kilométeres távot. A kajakok “sit on top” hajók, a kenuk pedig külső kitámasztóval, úgynevezett outriggerel szereltek, amelyen az indulók nem térdelnek, hanem ülve kenuznak.

Szörf kajak-kenu lesz a dakari programban

“Nem sokat tudunk még a verseny lebonyolításáról, ebben a szakágban nem mindegy, hogy a partról futva, vagy már a vízről indul a verseny, és egyelőre a pálya kialakítása sem egyértelmű - mondta Foltán László, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szabadidősport szakágvezetője. - Szörfkajakokat már korábban beszereztünk, a felkészüléshez szükség lesz néhány outriggeres óceáni kenura, és egy pár hetes tengeri edzőtáborozás is sokat segíthet a gyakorlásban.”

Szörf kajak-kenu lesz a dakari programban

Makrai Csaba két évvel ezelőtt Buenos Airesben már sikerre vezette a magyar kajak-kenus csapatot az ifjúsági olimpián. Rendessy Eszter és Kiss Ádám aranyérmet szerzett kajakban, női kenuban Gönczöl Laura második lett, Pálla Balázs férfi kenuban pedig negyedik.

“Akkor három méter magas állványról kellett a hajóval vízbe ugrani, szlalomozni, és eszkimó-fordulót csinálni, a gyorsasági versenyszámban pedig egy nyolcas alakú pályán eveztek a gyerekek - meséli Makrai Csaba. - Ezeket a gyakorlatokat sem volt könnyű megtanulni előtte, és mégis kiválóan helyt álltak a versenyzők, biztos vagyok benne, hogy a magyar fiataloknak az óceáni versenyzés sem okoz majd gondot, és megszerezzük az induláshoz szükséges kvótákat.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2018-ban éppen Buenos Airesben döntötte el, hogy a következő Ifjúsági Nyári Olimpiai Játékokat Dakar rendezheti meg.

Szörf kajak-kenu lesz a dakari programban

“Nagy dolognak tartom, hogy először lesz olimpiai sportesemény Afrikában. A cél, hogy a fekete kontinens is integrálódjon a mozgalomba. A fiatalokat motiválja, hogy részt vehetnek egy ilyen nagyszabású versenyen, biztos vagyok benne, hogy a hangulat, és a szervezés ezúttal is másolni fogja a felnőtt olimpiák atmoszféráját” - tette hozzá az utánpótlás kapitány. 

Címlapkép: olympic.org

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók