2021 a mi évünk volt

A mögöttünk álló szezon arany betűkkel íródik be a magyar kajak-kenu sport 80 éves történelmébe. Az olimpián és a többi világversenyen rendre taroltak sportolóink, új legendák születtek, és új tehetségek tűntek fel. Emellett a szabadidősportban is nagyot léptünk előre, valamint először rendezhettünk SUP-világbajnokságot is. A számok segítségével próbáltuk meg felidézni az elmúlt esztendő sikereit.

1 – Nem túlzás állítani, hogy a sportág “elsőszámú”, vagyis legeredményesebb nemzete Magyarország volt 2021-ben. Ezt bizonyítják a nemzetközi versenyek éremtáblázatai is, amelyeket gyorsaságiban, maratonban és utánpótlásban is kivétel nélkül megnyertük. A magyar himnusz szólt a legtöbbször, a dobogón pedig egymást váltották a mieink. A csúcsok csúcsa természetesen a tokiói olimpia volt, amelyen a kajak-kenu lett a legsikeresebb magyar sportág sőt, Csipes Tamara a 173 fős magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett a japán fővárosban. De ne mondja senki, hogy csak a szánk jár, íme az idei éremtermés:

2021 a mi évünk volt

olimpia: 3 arany, 2 ezüst, 1 bronz

paralimpia: 1 arany, 1 bronz

gyorsasági világbajnokság: 6 arany, 8 ezüst, 4 bronz

gyorsasági Európa-bajnokság: 10 arany, 8 ezüst, 4 bronz

maraton világbajnokság: 11 arany, 10 ezüst, 2 bronz

maraton Európa-bajnokság: 7 arany, 7 ezüst, 5 bronz

ifi, U23 világbajnokság: 17 arany, 5 ezüst, 7 bronz

ifi, U23 Európa-bajnokság: 16 arany, 3 ezüst, 2 bronz

2 – A 2022-es Világjátékok programjában először szerepel hivatalos versenyszámként a maraton kajak szakág, amelyre a szeptemberi világbajnokságon osztották a kvótákat Pitestiben. Egy nemzet maximum két indulási jogot szerezhetett (egy női és egy férfi), ami nekünk Kiszli Vanda és Boros Adrián révén sikerült is. 

2021 a mi évünk volt

3 – Három olimpiai arany, három külön történet. Tokióban 53 év után lett ismét magyar győztese a királyszámnak, ráadásul Kopasz Bálint mögött Varga Ádám lett a második K-1 1000 méteren. Tótka Sándor egy jó darabig biztos az utolsó olimpiai bajnoka lesz a K-1 200 méternek, ugyanis a sprintszám lekerült a programról. A női kajak négyestől nem is olyan titkoltan mindenki aranyérmet várt előzetesen, ám ez semmit sem von le a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra alkotta egység fantasztikus versenyzéséből és győzelméből. Ráadásul ebben a számban sorozatban harmadszor ért be elsőként a magyar hajó.

2021 a mi évünk volt

5 – 2021-ben öt új örökös bajnokot avattunk. Három tokiói aranyérmes, név szerint Kárász Anna, Tótka Sándor és Kopasz Bálint mellett, a sportág első magyar paralimpiai bajnoka, Kiss Péter Pál, valamint az immár hatszoros maraton világbajnok Kiszli Vanda is az elitklub tagja lett. Bodonyi Dóra ötszörös világbajnokként már korábban felkerült a márványtáblára, ám a neve mellé most odakerült az olimpiai bajnoki címet jelző ötkarika is.

6 – Kozák Danuta minden idők legeredményesebb magyar női sportolójaként tért haza Tokióból. A 34 éves klasszis a páros bronz és az egyes negyedik hely után, a négyes sztrókjaként megszerezte hatodik olimpiai aranyérmét, ami egyedülálló teljesítmény. Danuta ezzel minden idők második legeredményesebb női kajakozójává lépett elő, már csak nyolcszoros olimpiai győztes Birgit Fischer előzi meg.

2021 a mi évünk volt

12 – Idén indítottuk útjára Hazai Vizeken eseménysorozatot, melynek célja, hogy a hobbilapátolóknak is lehetőséget adjunk az aktív kikapcsolódásra hazánk különleges vízfelületein. A sorozat keretein belül 12 helyszínre (nyolc beevezésre, két átevezésre és két SUP eseményre) vártuk a szabadidősportolókat és elmondhatjuk, hogy jól sikerült a premier.  

2021 a mi évünk volt

50 – Muszáj külön kiemelnünk utánpótlás versenyzőinket, akik a szinte üres 2020-as szezon után idén az Eb-t és a vb-t együttvéve 50 érmet szereztek. Új titánokat ismertünk meg, az idősebbek pedig újra igazolták tehetségüket. A sportág jövője is tehát szépen fest, ráadásul februárban beindult a regionális akadémiai rendszer is.

80 – 1941. július 30-án, azaz 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (akkori nevén Országos Magyar Kajak Szövetség). Kerek születésnapunkat egy igazán eredményes szezonnal ünnepeltük. Érdekesség, hogy a tokiói olimpiáig ugyancsak 80 érmünk volt az ötkarikás játékokon.

2021 a mi évünk volt

500 – 2021 sem telt el hazai világverseny nélkül. Balatonfüreden rendeztük meg a SUP-világbajnokságot, amelyen 50 ország több, mint 500 sportolóját figyelte a Tagore sétány közönsége. Az esemény a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szerint is kiváló hírverés volt a szakágnak. Magyarország egyéni versenyeket négy ezüst és két bronzéremmel zárta, de csapatban is több dobogós helyet sikerült elérni, sőt a pontversenyt is Foltán László csapata nyerte.

2021 a mi évünk volt

4051 – Egészen pontosan ennyien rajtoltak el július 10-én a Red Bull Balaton-átevezésen. A rajt előtt egy tűt alig lehetett leejteni a Zamárdi szabadstrandon, a Tihanyig és vissza tartó, nagyjából nyolc kilométeres távot – profik és hobbilapátolók egyaránt - kajakkal, kenuval, SUP-pal, és sárkányhajóval is teljesíthették. Fantasztikus napot zártunk, jövőre viszont már egy hosszú hétvégére várjuk a jelentkezőket.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók