Verseny és szórakozás – erről szól az Eszkimó-Indián Játékok

Habár az olimpia évében szinte minden a felnőtt élsportolóinkról szól, a regionális akadémiák idén is igen komoly figyelmet fordítanak a jövő reménységeire. Június 22-23. között került sor az év egyik legnagyobb szabású és legszórakoztatóbb eseményére, az Eszkimó-Indián Játékokra, amelyen az U8-U12 közötti korcsoportokban játékos feladatokkal mérték fel a legfiatalabbak képességeit.

„Az egész versenyrendszerünkben ez az egyetlen egy olyan verseny, ami erre az alaputánpótlásra, tehát az U8-U12-es korosztályra van tervezve – értékelte az évek óta rendszeresen megrendezett eseményt Kadler Zsuzsanna, a Csay Renáta Regionális Akadémia menedzsere. – Itt nincsenek idősebbek, ebben a korosztályban pedig nagyon-nagyon fontos az, hogy közösségi élményeket tudjunk generálni a gyerekeknek. Olyan impulzust szeretnénk adni nekik, amivel a sportághoz tudjuk kötni őket. Ebből kifolyólag szeretjük kétnaposra szervezni az eseményt, mert itt elsődleges célunk az élményszerzés és mindemellett egy kis versenyzés is van. A fókusz egyértelműen az előbbire helyezzük.”

Természetesen az élmények mellett a játékos feladatokra is sor került, amelynek lebonyolítására egy kimondott szabályrendszer áll a regionális akadémiák részére.

„Az eszkimó-indián játékok versenyzési szabálya fix és adott. A fejlesztési modellt, illetve annak elődjét, a korosztályspecifikus tehetségmegbecsülési rendszert már évek óta használjuk. Ezekben egzaktul le vannak írva, hogy az U10-U12 korosztályban a kislabdahajítás és a húzódzkodás eredményei alapján pontokat kapnak a fiatalok és összeáll egy erősorrend. A sorrend alapján másnap megcsinálják a futást, majd abból közvetlenül a vízre szállást és a két kilométer evezést. A kicsikéknél, az U8 és U9-nél szárazföldi akadálypályát csinálunk, illetve ügyességi vízi feladatokat kell teljesíteniük. Ezután van egy négy kilométer folyamatos evezésük, ami nem verseny. Egyesével indulnak a gyerekek és azt mérik fel, hogy tudják-e teljesíteni ezt a távot, vagy sem” – emelte ki Kadler Zsuzsanna.

A fix feladatok mellett a regionális akadémiák plusz programokat is szervezhetnek a gyerekeknek. A Csay Renáta RA idén is a Kimle Önkormányzattal, valamint a Kimlei Sárkányok Vízisport Egyesülettel karöltve rendezte meg az eseményt, és számos extrával is készültek a fiataloknak.

„Kimlén már a harmadik alkalommal szervezték meg az eszkimó-indián játékokat. Mindig nagyon-nagyon magas színvonalon tudják az eseményt lebonyolítani, köszönhetően a helyi önkormányzatnak, aki abszolút támogató partnerként van jelen. Az idén amellett, hogy mind a versenyhelyszín, mind az eszköz tökéletesen álltak a rendelkezésünkre, az önkormányzat a gyerekeknek tulajdonképpen egy kis minifesztivált is összehozott a délutánba, késő estébe nyúlóan. Voltak tűzzsonglőrök, gólyalábasok, kiskoncertek, tehát minden, amit el lehet képzelni. Nagyon-nagyon jó hangulatú és nagyon tartalmas esemény volt azon túl, hogy kicsit versenyeztek a gyerekek. Olyan két napot tölthettek el, ami hatalmas élmény volt a számukra. Külön öröm, hogy megint elég sokan, több mint száz fő döntött úgy, hogy ott szeretnének maradni éjszakára sátrazni. A gyerekeknek ez is egy olyan élmény volt, amelyhez napjainkban már egyre kevésbé jutnak hozzá” – hangsúlyozta a regionális akadémia menedzsere.

A különböző akadémiai helyszíneken is több eseménnyel színesítették a programokat, így például a Wichmann Tamás Regionális Akadémia szervezésében egy 30 méter hosszú légvárban tudták a fiatalok tesztelni egyensúlyérzéküket, ügyességüket és gyorsaságukat. Emellett az akadémia menedzsere, Tóth Dávid a bográcsgulyás elkészülte után a névadóról, Wichmann Tamásról tartott egy rövid megemlékezést, amelyben elmesélte a kilencszeres kenu világbajnok élettörténetét.

A verseny- és éremdíjazás csak az U10-12 korosztály között volt, itt az első hat helyezett kapott elismerést. Emellett mindenkinek, akinek sikerült teljesíteni az arany zónát – így bevonva az U8-9 korosztályt – oklevelet kap.

Csay Renáta Regionális Akadémia Kimle mellett Nagykanizsán is megrendezte a játékokat, itt a Kammerer Zoltán RA-val közösen szervezték a programokat. Nőtincsen a Gyulay Zsolt és a Wichmann Tamás Regionális Akadémia volt jelen, utóbbinak Csepelen is voltak felmérői. A Vajda Attila és a Kökény Roland Regionális Akadémia Csongrádon szervezte meg az eszkimó-indián játékokat, míg Nyékládházán szintén a KRRA-nak volt kitelepülése.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók