Túl vannak a legfiatalabbak a Magyar Kupa döntő első napján Sukorón

Már javában dübörög a 2024-es versenyszezon: legjobbjaink már az olimpiára készülnek, az U23-as és az ifjúsági korosztály legjobbjai pedig éppen a korosztályos pozsonyi Európa-bajnokságon remekelnek. Ezzel párhuzamosan Sukorón a regionális akadémiai rendszer idei legrangosabb hazai utánpótlás versenyét, a Magyar Kupa döntőt rendezik meg.

A felújított Sukorói Kajak-kenu és Evezős Pálya, amely a jövőben a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sportolóinak ad majd otthont június közepén nyitotta meg kapuit a Wichmann Tamás Regionális Akadémiai Kupával. Miután az új létesítmény már első körben jól vizsgázott, így felkészülten várhatták a szervezők a kétnapos Magyar Kupát. A pénteki nyitónapon az U10-től az U16-os korosztályig összesen 66 futamot rendeztek, köztük rengeteg döntővel. Az adott versenyszámokban volt egy meghatározott kvótaszám, ami alapján az első három, négy vagy öt versenyző automatikusan továbbjutott a Magyar Kupára a regionális akadémiai kupákról, valamint azokban kategóriákban, ahol a három legtöbb induló volt plusz kvótákat kerültek kiosztásra.

A délelőtt folyamán egymást követték a kölyök és serdülő futamok fiú, lány és vegyes kategóriákban. A finálék sora 14.30-kor kezdődött meg, s egészen fél hétig ki is tartott kisebb szünetekkel tarkítva a programot.

A korábbi évek hagyományának megfelelően az U13 és a gyermek kategóriákban kétezer méteren is rajthoz álltak a legfiatalabb sportolók, míg az U15-U16-os korosztályúak olimpiai számokban és mix-ben mérették meg magukat.

Az olimpiai számok tekintetében U15 férfi C-1 1000 méteren rendeztek először döntőt, amelyben az MVM Szegedi Vízisport SE versenyzői taroltak, hiszen a dobogó mindhárom fokára tisza-parti versenyző állhatott fel az alábbi sorrendben: Molnár Ádám István, Molnár Lukács Ivo, Kis Máté Zalán.

U16-ban Maricza György (Lágymányosi Spari) győzelméhez kétség sem fért. Mögötte a második helyen Kirchner István (Szabó Attila Kenu Akadémia) ért be, míg a bronzérmet Barna Dávid Zsombor (MVM Szegedi Vízisport SE) kaparintotta meg.

Kettős győzelmet aratott a Csepel U16 női C-1 500 méteren, hiszen Vágovics Eszter és Kirs Alma állhatott fel a dobogó első két fokára. Mögöttük Zs. Somló Zsuzsanna (MVM Szegedi Vízisport SE) tudta megcsípni még a harmadik helyet. U15-ös korosztályban már színesebb volt a dobogósok egyesületeinek névsora: Poszpischil Luca Panna a Rácalmás SE színeiben aranyérmet szerzett, Fekete Nóra a Tiszaújvárosi KKSE-t gazdagította egy második hellyel, míg Hamar Léna a UTE-nak szerzett egy bronzérmet.

Kiélezettre sikeredett az U15 férfi K-1 1000 méteres döntője, amelyen végül Székely Botondnak (BKV Előre SC) sikerült győzedelmeskednie Velencei Boldizsár (Szarvasi Kajak-Kenu Club) és Balla Levente (Vasas SC-ARC-S Group) előtt.

A délután egyik legszorosabb csatáját az U16-os korosztály királyszámának döntője hozta. Itt egészen az utolsó tizenöt méterig kérdéses volt, hogy ki szerzi meg a győzelmet, hiszen Gyarmati Levente Károly (KSI) és Nagy-Rasztotzky Vince (Dunakeszi Kajak Club) a végsőkig kiélezett csatát vívott. Végül előbbinek sikerült jobban a hajrá, míg a harmadik helyen az Újpesti Torna Egylet kajakosa, Borda Huba ért be.

Kajak egyes ötszáz méteren mindkét női serdülő kategóriában nagy csata zajlott az érmes helyekért. Az U15-ös korosztályban végül Bebők Lara (DKSE) ért be az első helyen, a dobogó második és harmadik fokára Jámbor Lotti (Szekszárdi Kajak-Kenu SE) és Bertalan Katalin (KSI) ért fel. Az U16-osoknál a kiélezett küzdelemben az KKNKKA versenyzőjének, Acélos Hanna Glóriának sikerült a végső győzelem, míg Moór Mirtill (Grabloplast Győri VSE) ezüst-, Leskó Vivien (KKNKKA) bronzérmet tudott szerezni.

Az U15-U16 férfi K-4 500 méteren szoros csaták voltak, de a legvégén nem maradt kérdés, hogy a Gyarmati Levente Károly (KSI), Takáts Áron Dávid (Inter-Épfű AVSE), Nagy-Rasztotczky Vince (Dunakeszi Kajak Club) és Varga Zalán (Gödi Sportegyesület) alkotta hajó fog elsőként a célba érni. Az ezüstérmet a Borda Huba, Kárpáti Csanád, Endrényi Zsigmond Bendegúz, Tóth Domonkos (UTE) négyes szerezte meg, a dobogó legalsó fokára pedig a Velencei Boldizsár (Szarvasi Kajak-Kenu Club), Ivácson Szilárd (MVM Szegedi Vízisport SE), Opavszky Milán (Körös Dragon SE), Csonki Sándor (Körös Dragon SE) kvartett állhatott fel.

Sokáig úgy tűnt, hogy a nap utolsó döntőjében, az U15-U16 női kajak kettes ötszáz méteren a Jámbor Lotti (Szekszárdi Kajak-Kenu SE), Katona Réka Sára (DKSE) duó fog diadalmaskodni, azonban az egység a végére nagyon elfáradhatott, hiszen a Moór Mirtill, Nyíri Bernadett (Grabloplast Győri VSE) páros hatalmas hajrával meg tudta előzni őket. A bronzérem végül a Szendrői Borbála Eszter (Lágymányosi Spari Vízisport), Kalló Sára (Kis-Duna SE) nyakába került.

Három egység is igen nagy csatában volt az U15-U16 mix kenu négyesek ötszáz méteres futamában, ahol az aranyérem sorsa csak a cél előtt pár méterrel dőlt el. A Molnár Lukács Ivo, Molnár Ádám István, Kis Máté Zalán, Barna Dávid Zsombor kvartett győzött, a Kirchner István (Szabó Attila Kajak-Kenu Akadémia), Kereszturi-Méri Marcell (Szabó Attila Kajak-Kenu Akadémia), Zakariás Regő (Szabó Attila Kajak-Kenu Akadémia), Maricza György (Lágymányosi Spari) egység előtt, a dobogó legalsó fokára pedig a Faragó-Tóth Ábel, Faragó-Tóth Vince, Haris Hunor Levente, Erdélyi Regő (Szentendrei Kajak-Kenu SE) négyes állhatott fel.

Gyerek és kölyök döntők eredményei

U10 férfi MK4 2000 méter

1.     Kapás Jenő Zsombor, Csajági Dániel, Tóth Róbert Zsigmond, Török András Zoltán (KSI)

2.     Katona Nándor (Váci Karakán), Ángyás Vince (KSI), Hegedűs Gergely (Váci Kajak-Kenu SE), Mászáros-Komáromy Örs (Gödi SE)

3.     Gannoruwa Benedek, Katona Márton, Bíró András, Torvaji Márton (UTE)

U10-U11 női MK2 2000 méter

1.     Jakab Emő, Papp Emma (City-Gas Tiszafüred SE)

2.     Tüske Milla, Fazekas Lilla (Tatai Hódy SE)

3.     Schuultz Jázmin, Tihi Dorottya Hajnalka (KKNKKA)

U11 női MK1 2000 méter

1.     Kovács Diána (KSI)

2.     Cziczelszki Alexandra (City-Gas Tiszafüred SE)

3.     Agócs Petra (KSI)

U12 vegyes PC4 2000 méter

1.     Laczi Máté, Kéri Áron Kolos, Csadon Iringó Maja, Zsólyomi Szonnja (MVM Szegedi VSE)

2.     Bakcsi Zalán, Futó Dorka, Paréj Milán, Vörös Patrik (Dunaföldvári KKE)

3.     Kéri Anna Réka, Magony Ádám, Dobó Maja, Dandridge Erik (MVM Szegedi VSE)

U13 női C-1 2000 m

1.     Kis Boróka (MVM Szegedi VSE)

2.     Egeresi Eszter (TVK)

3.     Eisrich Viktória (Csepel)

U12 női MK1 2000 m

1.     Makara Zora (Váci Kajak-Kenu SE)

2.     Bocskay Petra (Tatai Hódy SE)

3.     Somoghy Abigél (Váci Kajak-Kenu SE)

U12 férfi MK4 2000 m

1.     Kovács Merse (Gödi SE), Bakró Márton (BKV Előre SC), Csereklye Dávid (Váci Karakán), Ódor Benedek (Vitalitás SE)

2.     Sáfrány Botond (Szekszárdi Kajak-Kenu SE), Barina Bence Márton (Tolnai Kajak-Kenu SE), Kuti Ákos (Tolnai Kajak-Kenu SE), Mészáros Bere (Szekszárdi Kajak-Kenu SE)

3.     Borda Barna (UTE), Klausz Botond (UTE), Pál Bálint (Lágymányosi Spari), Hancsovszki Áron (Dunafüredi Vízisport Klub)

U14 férfi C-1 1000 m

1.     Faragó-Tóth Vince (Szentendrei Kajak-Kenu SE)

2.     Marenec-Dózsa Zétény (MVM Szegedi Vízisport SE)

3.     Richtárik Konrád Zsolt (Merkapt-Mekler László SE)

U14 férfi K-1 1000 m

1.     Bencze Gábor (Budapest Honvéd SE)

2.     Görbe Dávid (Szekszárdi Kajak-Kenu SE)

3.     Angyal Bence (Dunafüredi Vízisport Klub)

U14 női K-1 500 m

1.     Gazdag Lili Renáta (KKNKKA)

2.     Kalmár Nóra Brigitta (Lágymányosi Spari Vízisport)

3.     Fanok Elizabeth (Budapest Honvéd SE)

U14 női C-1 500 m

1.     Trencsényi Anna (TVK)

2.     Kékesi Brigitta (Mogyi Bajai Vízisport Klub)

3.     Fodor Zsófia Nikoletta (Lágymányosi Spari Vízisport)

U11 férfi MK4 2000 m

1.     Pónya Dominik Péter (Tatai Hódy SE), Szarka Roland (Grabloplast Győri VSE), Halmos Máté Benedek (Grabloplast Győri VSE), Kovács Regő Zétény (Grabloplast Győri VSE)

2.     Terjék Olivér (Dunakeszi Kajak Club), Rép László Olivér (Inter Épfű AVSE), Szilágyi Márk (Budapest Honvéd SE), Fintha Nagy Krisztián (Budapest Honvéd SE)

3.     Gelencsér Noé (Vitál Club SE), Tóth-Dallos Márton (KKNKKA), Nagy Bálint (KKNKKA), Csönge Donát (KKNKKA)

U13 férfi K1 2000 m

1.     Tiba Huba (Váci Karakán)

2.     Valastyán Máté (Szarvasi Kajak-Kenu Club)

3.     Storcz Zaránd (UTE)

U13 férfi MK1 2000 m

1.     Józsa Mátyás (Dunafüred Vízisport Klub)

2.     Berencsi Boldizsár (Gödi Sportegyesület)

3.     Sommer Áron (KSI)

U13 férfi C-1 2000 m

1.     Juhász-Csordás Krisztián (MVM Szegedi Vízisport SE)

2.     Gerzson Nimród (BKV Előre SC)

3.     Németh-Zwickl Bendegúz (Tatai Hódy Sportegyesület)

U12 női MK2 2000 m

1.     Nagy Elina (KSI), Erdős Nóra Olimpia (Gödi Sportegyesület)

2.     Brandhuber Sára, Sény Blanka (KSI)

3.     Bublovics Barbara, Szalai Kíra (Tatai Hódy Sportegyesület)

U13 női K-1 2000 m

1.     Tihi Bíborka (KKNKKA)

2.     Kelemen Zita (MVM Szegedi Vízisport SE)

3.     Bebők Kitti (DKSE)

U13 női MK1 2000 m

1.     Ágh Nedda (MVM Szegedi Vízisport SE)

2.     Kulcsár Tündér Réka (City-Gas Tiszafüred SE)

3.     Horváth Amira (Körös Dragon SE)

U10 női MK1 2000 m

1.     Szőlősi Hanna (Nyékládházi Vízi-Trapp SE)

2.     Frankovits Édua (Kis-Duna SE)

3.     Szitó Rózsa (MVM Szegedi Vízisport SE)

U10-U11 vegyes PC4 2000m

1.     Gyifkó Félix Líviusz (MVM Szegedi Vízisport SE), Dankó Dorina (TVK), Egeresi Sebestyén (TVK), Tubak Ferenc (TVK)

2.     Szedresi Roland (Tiszaújvárosi KKSE), Antalóczy Dániel (Tokaji Vízisport Club), Domonkos Levente (MVM Szegedi Vízisport SE), Belhanafi Amin (MVM Szegedi Vízisport SE)

3.     Federics Máté, Kelemen Lilien, Solymosi Lujza Szofia, Soponyai Benedek (KKNKKA)

A Magyar Kupa holnap folytatódik, a pénteki versenynap összes eredménye megtekinthető a results.kajakkenusport.hu oldalon.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók