Tizenöt magyar érem szombaton az ORV-n

Ráadásul még arra is figyeltek versenyzőink, hogy egyenlő arányban osszák el a medáliákat. Viccet félretéve, szombaton is hengereltek fiataljaink, a délutáni döntők során öt arany-, öt ezüst- és öt bronzérmet szereztek. Trencsényi Noémi, Bebők Lara, Acélos Hanna Glória és Molnár Ádám István már két aranynál tart Szegeden.

A pénteki naphoz hasonlóan ma is Trencsényi Noémi szerezte az első érmünket, U17-es versenyzőnk ráadásul a tegnapi ezer után ötszázon is aranyérmes lett. Tiszakécske tehetsége a táv második felében, kanadai ellenfelét lehajrázva szerezte meg második elsőségét az ORV-n.

Óriási izgalmakat hozott az U16-os fiúk K-1 500 méteres döntője. Bár a török Karahan győzelméhez kétség sem fért, mögötte nagyon szoros volt a befutó, a szerb Mateja, a cseh Reznicek és Herk László harcolt az érmekért. Hosszas várakozás után végül a szerbet hozták ki másodiknak, Herk László pedig Reznicekkel holtversenyben harmadik lett. Ugyanebben a korosztályban a lányoknál Acélos Hanna Glória is felállhatott a dobogóra, kitűnő hajrájának köszönhetően a második helyen ért célba, négy századmásodperccel megelőzve szerb ellenfelét.

U15-ös korosztályban Bebők Lara révén örülhettünk az újabb aranyéremnek. A dunaújvárosiak tehetsége Trencsényi Noémihez hasonlóan már a második sikerét könyvelhette el az idei ORV-n, a tegnapi ezer méter után, ismét nagyon szép és taktikus versenyzéssel előzte meg német és belga ellenfelét.

„Alapból az ezer métert szeretem jobban, de most valahogy jobban esett az ötszáz. mindig a versenyek közepén szoktam robbantani, általában az ellenfelek ott maradnak le, most az utolsó kétszázon fokozóval mentem. Nagyon jó itt lenni, főleg, hogy a családom is velem van az egész verseny alatt, tök jó a hangulat.” – mondta Bebők Lara. 

U16 férfi C-1 500 méteren mindkét magyar kenus dobogóra állhatott. Maricza György a tegnapi ezer egyes után ötszázon is ezüstérmes lett és ezúttal is csak a brazil Santos előzte meg. Maricza szinte végig magabiztosan őrizte pozícióját, miközben a hatos pályán Barna Dávid Zsombor is kiválóan hajrázott és végül a harmadik helyen rúgta be a hajóját. A szegedi versenyző is egyébként már a második érmét szerezte az ORV-n, tegnap ezer párosban is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

„Úgy éreztem jól sikerült a verseny, örülök a második helynek, de azért jobbat vártam volna magamtól. – értékelt a futam után Maricza György. – A dobogó elvárás volt magammal szemben. Eljött a családom és nagyon sok barátom is és úgy éreztem meg tudtam nekik adni azt, amit vártak tőlem.”

„Az elejétől úgy készültem erre a versenyre, hogy ezzel zárom a szezont. Úgy gondoltam, hogy mindent ki kell adnom magamból és így is történt, emiatt sikerült a berúgás is. Két bronzéremmel zárom a versenyt, kihoztam magamból a maximumot, jövőre innen folytatjuk.” – fogalmazott a bronzérmes Barna Dávid Zsombor. 

A lányoknál ugyanebben számban és korosztályban Vágovics Eszter a pénteki ezer méter után, ezúttal nem bírt a kanadai Victoria Trannel, a csepeli kenus ezüstérmes lett. U15-ben is volt magyar érdekeltség az eredményhirdetésnél, Fekete Nóra a harmadik helyen ért célba.

Fiú U15 C-1 500 méteren két szegedi tehetség uralta a döntőt. Molnár Ádám István és Molnár Lukács Ivo is kimagaslott a mezőnyből, előbbi ráadásul klubtársát is több mint egy hajóval verte. Egy újabb kettős magyar győzelem a Maty-éren, ráadásul Molnár Ádám Istvánnak már a második aranyérme volt ez, mivel egy nappal korábban ezer méteren is ő bizonyult a legjobbnak.

„Őszintén szólva mentálisan sokat készültem és fejben dőlt el most is sok minden. Nagyon nehéz volt felkészülni, de pálya közben már éreztem, hogy sikerülni fog.

Olyan volt, mint egy edzés, ott is mindig méregetjük egymást, hogy ki a gyorsabb.”

– mondta az eredményhirdetés után Molnár Ádám István.

„Nagyon nagy húzóerő az, ha ott van mellettem egy magyar versenytársam. Minden nap együtt edzünk, mind a ketten szegediek vagyunk és minden nap látjuk egymást itt Szegeden és húzzuk egymást. Holnap a négyesben együtt versenyzünk, szeretnénk a tegnapi ezren elért harmadik helynél egy még jobb eredményt elérni.” – fogalmazott Molnár Lukács Ivo. 

A késő délutáni órákban a párosok kerültek főszerepbe. Az U17-es kajakos fiúk versenyében a Hirl Milán, Madarasi Attila duó a lengyel és az észt egység mögött szerzett egy szépen csillogó bronzérmet, csakúgy, mint az U16-osoknál a Gyarmati Levente Károly, Lánczi Zaránd János egység.

Aranyérmes lett U17 női C-2 500 méteren Szente Johanna és Bernáth Eszter párosa. A lányok a franciákkal csatáztak a győzelemért, végül 34 század döntött a mieink javára.

„Úgy érzem, hogy sikerült fejben is ott lennem és nagyon jól kijött a pálya, a végén is tudtunk még robbantani. Egész évben erre edzettünk, teljesen más élmény a dobogó tetején állni,

nemzetközi versenyen ez az első aranyérmünk

és nagyon boldogok vagyunk.” – vélekedett Szente Johanna.

„A franciákat láttuk szorosan jönni mellettünk. Nem izgultunk annyira, próbáltunk fókuszban maradni és nagyon jól jött ki a vége.” – tette hozzá Bernáth Eszter. 

Hogy női kajak párosban is legyen magyar győzelem, arról az Acélos Hanna Glória, Moór Mirtill alkotta U16-os egység gondoskodott. Pár órával korábban még mindketten ott voltak az egyes döntőjében is – ahol Hanna második lett – ez azonban egyáltalán nem látszott ezen a pályán, már féltávnál vezettek és a végére sem fáradtak el, több mint egy másodperccel verték a második német hajót. Acélos Hanna Glória egyébként már a harmadik érmét szerezte az ORV-n, tegnap ezer párosban – akkor Leskó Viviennel - a dobogó legfelső fokára állhatott.

Zárásként, a nap utolsó A-döntőjében is született egy magyar ezüst. Remekül kezdett a Poszpischil Luca Panna, Vágovics Eszter kettes, féltávnál az első helyen haladtak. A hajrában megérkezett rájuk a brazil páros, olyannyira, hogy Lucáéknak már nem maradt elég erejük ezt lereagálni, ettől függetlenül a második helyezésre is büszkék lehetnek a lányok.

További magyar eredmények:

  • Jancsó Levente, 4. hely U17 K-1 500 méter

  • Zákány Máté, 6. hely U17 K-1 500 méter

  • Szijártó Dóra, 5. hely U17 NK-1 500 méter

  • Varró Csenge, 7. hely, U17 NK-1 500 méter

  • Vargay Máté Sándor, 10. hely U17 C-1 500 méter

  • Molnár-Gábor György, 11. hely U17 C-1 500 méter

  • Szente Johanna, 8. hely U17 NC-1 500 méter

  • Gyarmati Károly Levente, 6. hely U16 K-1 500 méter

  • Moór Mirtill, 6. hely U16 NK-1 500 méter

  • Kirs Alma, 9. hely U16 NC-1 500 méter

  • Kardos Olivér, 4. hely U15 K-1 500 méter

  • Balla Levente, 11. hely U15 K-1 500 méter

  • Chrudinák Virág, 8. hely U15 NK-1 500 méter

  • Poszpischil Luca Panna, 4. hely U15 NC-1 500 méter

  • Bencze Zoltán, Maszárovits László, 4. hely U17 K-2 500 méter

  • Járomi Maja, Szijártó Dóra, 6. hely U17 NK-2 500 méter

  • Hollós Anna, Petrik Abigél, 8 hely U17 NK-2 500 méter

  • Kiss Martin Vajk, Molnár-Gábor György, 4. hely U17 C-2 500 méter

  • Takács Lázár, Vargay Máté Sándor, 13. hely U17 C-2 500 méter

  • Lőrinczi-Csákvári Brúnó, Takáts Áron Dávid, 5. hely U16 K-2 500 méter

  • Bokányi Nóra, Gábor Alíz, 4. hely U16 NK-2 500 méter

  • Széll Kristóf, Balázs Bálint Kristóf, 4. hely U16 C-2 500 méter

  • Dohárszki Ábel, Györkő Huba, 6. hely U16 C-2 500 méter

  • Konkoly Anna Marietta, Kirs Alma 10. hely U16 NC-2 500 méter 

Az Olimpiai Reménységek Versenyének utolsó napja előtt Magyarország utcahosszal vezeti az éremtáblázatot 13 arany, 12 ezüst és 9 bronz elosztásban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók