Opavszky Réka címvédéssel, Rendessy Eszter holtversenyben világbajnok

Két arany, három ezüst és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat az ifjúsági, U23 világbajnokság zárónapjának délelőtti programjában. Opavszky Réka U23 női C-1 500 méteren fölényes győzelemmel védte meg világbajnoki címét, Rendessy Eszter pedig szintén U23-ban holtversenyben győzött K-1 500 méteren. Hidvégi Zalán, Győre Panna és Horányi Dóra is egy ezüstéremmel gazdagodott, Kis-Batka Iringó pedig ifjúsági női C-1 500 méteren lett bronzérmes.

Ifjúsági korosztály:

Győre Panna második helyével indult a zárónap Bulgáriában. Az MTK kenusa a C-1 200 méter döntőjében volt érdekelt és jól kapta el a rajtot. Panna végig az élmezőnyben haladt, az utolsó métereken úgy tűnt, hogy ő van legelőrébb, de végül kínai riválisa 27 ezreddel előbb rúgta be a hajót. Fiatal kenusunk ezt megelőzőzen ezer egyesben harmadik lett, így két éremmel zárta a világbajnokságot és ezzel együtt ifjúsági karrierjét is.

Férfi C-2 1000 méteren a Ludányi Mátyás, Vonga Ádám duó féltávnál még a kilencedik helyen haladt, ezt követően viszont, mintha egy új versenyt kezdődött volna számukra. Jelentősen növelték a tempót és egyre előrébb kúsztak, végül a nagyszerű ötödik helyen értek célba.

Hatalmas lengyel-magyar csatát hozott a királyszám, vagyis a férfi K-1 1000 méter döntője. A két főszereplő Hidvégi Zalán és Alex Borucki volt, akik már a rajt után kiemelkedtek a mezőnyből. A két kajakos végig szinte együtt haladt, a mérőpontoknál azonban mindig Zalán volt kicsivel előrébb. Az utolsó 200 méteren aztán Borucki erőteljes hajrába kezdett és bár Zalán is mindent beleadott, a lengyel tehetség két tizedmásodperccel megelőzte a KKNKKA versenyzőjét.

Női K-1 500 méteren Szegedi Angelina ötödik lett. A szám címvédője tegnap középfutamát megnyerve jutott be a fináléba, ahol a hajrában a bronzéremért csatázott spanyol és lengyel ellenfelével, de sajnos nem tudott odaérni a dobogóra.

Női C-1 500 méteren Kis-Batka Iringó már a második érmét szerezte a világbajnokságon. Elsőéves ifjúsági kenusunk tegnap a négyes tagjaként lett ezüstérmes, ma pedig egyesben is bizonyított. A hetes pályáról rajtolva a kínai, a francia és a független színekben induló versenyzővel emelkedett ki a mezőnyből. Iringó nagy hajrával a kínai és a független hajó mögött harmadikként ért célba.

Ugyanebben a számban Gyányi Milán már a harmadik döntőjét teljesítette az idei vb-n és itt sem vallott szégyent! A szegedi kenus végig harcban volt az éremért, kicsit a vége hiányzott, így az ötödik helyen zárt. Szomorkodni azonban így sincs oka, hiszen egy arany és egy bronzéremmel zárta első ifjúsági világbajnokságát.

U23-as korosztály:

Ebben a korosztályban is női C-1 200 méteren rendezték az első döntőt, amelyet Horányi Dóri nagy hajrával a második helyen zárt. Az UTE kenusa 50 méterrel a cél előtt még nem volt benne a top háromban, végül az aranyról is csak öt századmásodperccel maradt le. Dóri a szombati ötszáz négyes döntőben is második lett, így két éremmel térhet haza.

Férfi C-2 1000 méteren az egyes pályáról rajtolva hetedikként zárt a Fodor Nicholas, Hodován Dávid kettős. Férfi K-1 1000 méteren ugyancsak a legfölső pályáról rajtol el Kollek Bálint is. A 2005-ös születésű versenyző stabilan ott volt a középmezőnyben és bár az érem messze volt, a negyedik helyen ért célba, ami elsőéves U23-asként igazán kiváló teljesítmény.

Női K-1 500 méteren Rendessy Eszter óriási csatában, holtversenyben lett világbajnok! Az UTE kiválósága már tegnap is az abszolút legjobb idővel jutott be a döntőbe, ahol féltávnál kevéssel ausztrál ellenfele mögött még második volt. Őt aztán a hajrában hamar megelőzte, jött azonban fent a kettes pályán a cseh Barbora Bethlachova. Szabad szemmel nem lehetett megmondani, hogy ki haladt át előbb a célvonalon, csak hosszú percekkel később derült ki, hogy ezredre azonos időt értek el. Rendessy ezt megelőzően 2022-ben Szegeden ezüstérmes volt az olimpiai női egyes számban, ezúttal viszont felért a csúcsra.

A délelőtt végére maradt a csattanó, Opavszky Réka ugyanis a tavalyi év után ismét világbajnok lett U23 C-1 500 méteren. Az Ute kiválóságáról már eddig is csupa jót írhattunk, hiszen előbb párosban Csorba Zsófiával lett aranyérmes, szombaton pedig a négyessel lett második, most pedig egy újabb győzelemmel koronázta meg plovdivi teljesítményét. Réka féltávnál ugyan még csak a második helyen haladt, ezt követően azonban nem volt kérdés, állva hagyta a mezőnyt és fölényesen nyerte a számot.

A plovdivi korosztályos világbajnokság délután az ötezres mix váltókkal zárul. Magyarország eddig 8 arany-, 13 ezüst- és 5 bronzéremnél tart.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók