Kvótaszerzés, világbajnokság és cukrászkodás szerepel Kiszli Vanda tervei között

Egy jól megérdemelt pihenő és egy sikeres cukrász vizsga letétele után decemberben százszázalékos erőbedobással kezdte meg a felkészülést örökös bajnok maratonistánk, Kiszli Vanda. Ha minden a legjobb ütemben halad, akkor már nyáron megszerezheti tizedik világbajnoki címét, azonban a Vanda szeme előtt nem feltétlenül az érem, vagy annak színe, hanem a Világjátékokra megszerezhető kvóta lebeg.

Tavaly ősszel még csak a vizsgákra készült a kilencedik világbajnoki és hetedik Európa-bajnoki aranya után Kiszli Vanda, azonban mára már hivatalos dokumentummal is tudja igazolni, hogy okleves cukrász lett.

„Meglett a papírom, okleveles cukrász is vagyok – mesélte boldogan az Atomerőmű SE klasszisa.  – Nyilván az, hogy most megszereztem a képesítést még belefért az időmbe, de az, hogy ebben dolgozzak vagy műhelyt nyissak a kajakozás mellett már nem lehetséges. Amíg kajakozok, addig megmarad, hogy a családdal és a barátokkal tesztelgetek, de nincs arra időm és energiám, hogy ezzel is foglalkozzak.”

 

Kvótaszerzés, tizedik vb-cím és cukrászkodás szerepel Kiszli Vanda tervei között

Vanda meg is érdemelte a pihenést a kimerítő versenyszezonja után, de tél óta teljes erőbedobással készül a 2024-es megmérettetésekre.

„Ősszel egy kicsivel hosszabb pihenőt tartottam, mint amennyi megszokott tőlem. Magamhoz képest később, december elején kezdtem meg a téli munkát, de ekkor már százszázalékosan csináltam. Előtte szinte csak pihentem.”

A maximális fordulatszámon való teljesítéshez kemény edzőtábor is társul. A klasszikus maratoni K-1 regnáló világ-és Európa-bajnoka jelenleg Olaszországban tartózkodik, majd itthon folytatja a felkészülést.

„Vasárnap utaztunk ki Sabaudiába. Most kezdtük meg a vízi felkészülést, az alapozást. Próbáljuk a télen elért formát átvinni a tavaszi szezonra. Most két hetet töltünk Olaszországban, aztán megyünk haza és folytatjuk a munkát a Kolonics telepen” – fejtette ki kilencszeres világ- és hétszeres Eb-győztesünk a következő hetek terveit.

Vanda tavaly rendhagyó módon kijutott a Duisburgban megrendezett gyorsasági világbajnokságra is, ahol 5000 méteren ötödik helyezést ért el. Kajakosunk imád versenyezni, így idén is lát arra esélyt, hogy elinduljon a hazai válogatón.

„Tavaly nem volt tervben az 5000 méter. Úgy voltunk vele, hogy csak elindulunk a válogatón, külön nem készültünk rá. Semmilyen célunk nem volt, hogy arra tendáljunk, de mivel futószakaszos volt, ezért pont beleillett a felkészülésünkbe. Megpróbáltuk, elindultunk és jól sikerült a válogató. Így jött ez az ötezres történet. Lehet idén is indulok a válogatón, de ezt nem mondanám biztosra, mert még ezt nem beszéltük át. A felkészülésbe továbbra is beleillik, de a maraton és azon belül is a hosszú táv lesz a prioritás, hiszen kvótaszerző világbajnokság következik” – utalt arra, hogy Metkovicsban a maraton világbajnokságon indulási jogot lehet szerezni a jövő évi világjátékokra. – „Hosszú távú céloknál ott van a Világjátékok, szeretnék Csengtuba kijutni. De az még igen messze van, addig sok víz lefolyik a Dunán.

Az elsődleges cél és feladat, hogy Magyarországnak szerezzünk kvótát. 

Egyelőre én csak az idei évet nézem, hogy azt csináljuk meg jól.”

 

Kvótaszerzés, tizedik vb-cím és cukrászkodás szerepel Kiszli Vanda tervei között

Habár Vanda tavaly K-2-ben is világbajnok lett Kőhalmi Emesével egy hajóban ülve, idén még nem biztos, hogy párosban is elindul.

„Nekem mindig a terveim között szerepel, hogy párosban is menjek, de ez sokszor meghiúsul. Konkrét személyt még nem tudok mondani, hogy kivel szeretnék menni majd. Továbbra is az egyesre koncentrálok, mert a párosnak is az az alapja. Majd meglátjuk.”

Az Atomerőmű SE kajakosa többször is kifejtette, hogy számára a Világjátékokra való kvóta megszerzése a legfontosabb, egyéni érdemei csak ezután következnek. 

„Egyáltalán nincs a fejemben a tizedik vb-cím gondolata. Amikor vízre szállok vagy versenyre készülök akkor nem az van bennem, hogy hányadik aranyérmemért szeretnék most megküzdeni. Amikor versenyzem, akkor mindig arra koncentrálok, hogy minél jobb eredményt érjek el, nem foglalkoztat, hogy hány világbajnoki címem van. Nyilván 

jó lenne aranyat szerezni, idén is erre fogok edzeni.

De ha ez a felkészülés csak egy második helyre lesz elegendő, akkor sem szomorkodhatok, mert a kvótát így is megszerezzük. A kvótaszerzés a legfontosabb.”

A nemzetközi erőviszonyokat nehezíti, hogy generációváltás következett be a maratoni szakágban. Olyan fiatalok kerültek az élmezőnybe, akik nem csak a hosszabb távokra, de a gyorsasági versenyekre is készülnek.

„Fiatalodott és ezzel együtt sűrűsödött is a nemzetközi mezőny. Rengeteg fiatal jött be nagy energiával, akik közül sokan síkvízre is készülnek szerintem, így a gyorsaságuk is megvan. Kemény mezőny szokott összegyűlni. Tavaly egy dél-afrikai lett nálunk a harmadik a vb-n, ami nagyon meglepő, mert ők eddig férfi kajakban voltak jók. Úgy néz ki, hogy mostanra ugyanolyan erős a női mezőny is náluk, mint a férfi. Sokan vagyunk, lesz feladatunk” – zárta meglátásait Vanda.

 

Kvótaszerzés, világbajnokság és cukrászkodás szerepel Kiszli Vanda tervei között

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók