Középfutam? Az meg mi?

Fiataljaink délután ott folytatták, ahol délelőtt abbahagyták a pozsonyi korosztályos Európa-bajnokságon. A nap második felében az olimpiai páros, valamint négyes számokban rendeztek előfutamokat. Versenyzőink teljesítménye önmagáért beszél, mind a 11 egységünk már biztos döntős.

Ifjúsági korosztály:

A délután nyitószámában, férfi K-2 500 méteren Avar Tamásnak és Juhász Máténak szoríthattunk. Az előfutamból csak a győztes kvalifikálhatott egyenes ágon a döntőbe. A mieink egy jó rajtot követően rögtön az élre álltak és bár a szélső pályán haladó észtek egy darabig közel voltak Avarékhoz, a végére nem volt kérdés, hogy a magyar egység halad át elsőként a célvonalon.

Talán még a fiúknál is magabiztosabb volt a lányok teljesítménye ugyanebben a számban. A Holló Hanna, Horváth Kata páros is tükörsimán nyerte előfutamát, az utolsó pár méteren szinte már „le is tették” a lapátot. Ez is egy roppant meggyőző teljesítmény volt a vasárnapi döntőre nézve.

A délutáni programban bemutatkoztak a kajak négyesek is. A férfiaknál az Avar Tamás, Mertz Attila, Juhász Máté, Szabó Vilmos kvartett képviselte a magyar színeket. Az egység futamgyőzelmét az olasz és az ukrán négyes próbálta megakadályozni, de Avarék remekül osztották be az erejüket. Hozzájuk hasonlóan a Holló Hanna, Jeszkel Panna, Mészáros Anna, Horváth Kata alkotta női egység is futamgyőztesként már a döntőben érezheti magát. A lányokhoz a spanyol egység volt a legközelebb, de ők sem tudták megnehezíteni Hollóék dolgát.

Kenu páros ötszáz méteren a Kurczina Máté, Mitropoulos Iliász duó is futamgyőzelemmel kezdte az Eb-t. A fiúk több mint egy hajóval előzték meg a második helyen beérő ukránokat, mondanunk sem kell, hogy ez az eredmény is döntőt ér. Szintén remekelt a lányoknál a Matkovics Vanda, Paragi Petra páros is, akik magabiztos pályával növelték a magyar futamgyőzelmek és döntősök számát Pozsonyban.

U23-as korosztály:

Az „idősebbek” is a férfi K-2 500 méteres számmal kezdték a délutánt. A közvetítésből úgy tűnt, hogy a Tamási Zsombor, Keller Gergő páros nem kapta el jól a rajtot, de ez mit sem számított, hiszen féltávnál már a magyar hajó vezetett.  A hajrában az ukránok késztették nagyobb erőbedobásra a mieinket, de végül meglett a futamgyőzelem és ezzel együtt a döntő is.

Nagyot kellett küzdenie, de végül szintén döntőbe jutott a Decsi Dorina, Dráviczki Dóra kettős is. A futamból az első három helyezett juthatott középfutam nélkül a fináléba, amiért pedig cseh, a brit, a szlovák és magyar egységek voltak versenyben. A szoros befutót alátámasztja, hogy az első és a negyedik helyezett között kevesebb mint három tizedmásodperc volt a differencia. Végül a csehek zártak az élen, mögöttük a britek és legnagyobb örömünkre a magyar hajó volt a további sorrend, így Decsiék is már hangolhatnak a fináléra.

U23-as négyeseink is remek napot zártak. A férfiaknál kiemelten fontos volt a futamgyőzelem, hiszen csak ez ért automatikus döntőbe jutást. A Tamási Zsombor, Őry Zsombor, Tamás Gergő, Keller Gergő alkotta egység a svéd és az ukrán hajóval csatázott az első helyért, szerencsére a hajrát a mieink bírták a legjobban.

A nőknél Nemes Réka, Ujfalvi Laura és a páros után alig több mint egy órával ismét hajóba ülő Decsi Dorina és Dráviczki Dóra alkotta a magyar egységet. A fiúkkal ellentétben itt elég volt az első háromban végezni a fináléhoz, a lányok pedig ezt teljesítették is, a szlovák és a cseh hajó mögött értek célba.

Férfi C-2 500 méteren Molnár Csanád, valamint a múltheti betegségéből felépülő Juhász Istvánnak szoríthattunk. A fiatal magyar páros a lengyelek mögött másodikként csapott a célba, ami ebben a számban elég volt az egyenes ági fináléhoz.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók