Kocsis Csillag és Szabó Zénó SUP-on, Römiék sárkányhajóban remekeltek Sukorón

Sűrű volt az elmúlt hétvége a felújított Sukorói Kajak-Kenu és Evezős Pályán. A korábban már „megénekelt” Magyar Kupa Döntő mellett szintén itt rendezték mind a SUP Magyar Kupa, mind pedig a Sárkányhajó Magyar Bajnokság idei második fordulóját. Előbbi szakágban, két fiatal tehetségünk, Kocsis Csillag és Szabó Zénó is triplázott, míg a sárkányhajósoknál Römiék ismét megállíthatatlanok voltak.

A SUP Magyar Kupa első fordulójára még május 25-én került sor a tatai Öreg-tónál, most két napon – június 29-30. – is vízre szálltak a gyermek, kölyök, serdülő, ifjúsági, felnőtt, valamint masters korosztályban induló SUP-osok. Nevezni felfújható és merevdeszkával is lehetett, a versenyszámok tekintetében pedig a 200 méteres sprint, a 9 kilométeres hosszútáv, illetve a 800 méteres technikai szerepelt az „étlapon”.

„Szombat délután, amikor a SUP technikai futamok elkezdődtek nagyon barátságos körülmények voltak, nyugodt vízfelületen állhattak deszkára a versenyzők. Vasárnapra maradt a sprint és a hosszútáv, azonban ekkor már nagyon szeles lett a pálya, ami elég nagy hullámokat is generált sajnos – beszélt a körülményekről Tóth Dávid, SUP vezetőedző. – A nagy szél miatt nehézséget okozott, hogy egyáltalán beálljanak a rajtvonalra a versenyzők, illetve a kilenc kilométer teljesítése sem volt annyira egyszerű, mint amilyen egy nappal korábban lett volna. De jól vették az akadályokat a SUP-osok és nagyon jó versenyeket láthattunk.”

Az első fordulójához képes sűrűbb lett a mezőny, hiszen nőtt a hivatalos versenyengedéllyel rajthoz álló SUP-osok száma. Emellett bővített volt a program is, mivel kölyök és serdülő korosztályban is voltak versenyek.

„Próbáljuk buzdítani arra a SUP-osokat, hogy minél többen váltsanak ki versenyengedélyt, jelentkezzenek az egyik tagszervezetünkhöz és induljanak a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megrendezett eseményeken. A tavalyi évhez képest jelentősen megnőtt a hivatalos engedéllyel rendelkező SUP-versenyzők száma. Szakágon belül látom a fejlődést és bízom benne, hogy ez így fog folytatódni a jövőben is” – vélekedett a SUP szakági vezetőedző.

A mezőny egyik nagy hiányzója volt a szegedi Európa-bajnokságon is elinduló Márton Károly, aki főállású tűzoltóként nem tudott szabadnapot kivenni erre az eseményre. Már ifjúsági Európa-bajnokként érkezett meg viszont Sukoróra Kocsis Csillag és Szabó Zénó, akiknek egyik felnőtt merevdeszkás számban sem volt komoly kihívója, így a sprint, a hosszútávú és a technikai döntőt is aranyéremmel zárták.

„Nem volt meglepő, hogy Csillag triplázott. Valamint Zénó idei teljesítménye után azt gondolom, hogy nem volt meglepő, hogy ilyen formában tudott versenyezni. Az látható, hogy ők ketten kiemelkednek a magyar mezőnyből és nagyon jó útmutatást adnak az utánpótlás többi tagjának is” – emelte ki a jelenlegi két legnagyobb tehetséget Tóth Dávid.

A felnőtt férfi és női merev deszkás hosszútávú futamoknál az érmeket Donato Freens adta át, aki világranglista vezető jelenleg a SUP felnőtt férfi versenyzők között.

A SUP szakág mellett a sárkányhajósoknak is jelenésük volt Sukorón, vasárnap került sor ugyanis a magyar bajnokság második fordulójára. A végeredményt tekintve nem történt meglepetés tízes mix 500 méteren, illetve húszas mix 2000 méteren is a Römi Sárkányhajó Klub fémjelezte egység győzött.

„Sikerült behúznunk mindkét számot, javítottuk a múltkori kisiklásunkat. – mondta Reményi Péter, az egység vezetője. – Tatán az első fordulóban volt egy kizárásunk, illetve kissé tartalékosak is voltunk, most azonban ismét tudott minket erősíteni Korisánszky Dávid, Fekete Ádám, Kövér Márton és Bragato Giada is. Nagy lépést tettünk ezzel az újabb bajnoki cím felé.”

Ötszáz méteren a Hírös-Kecskemét és Tatai Hódy Sportegyesület csapata állhatott még fel a dobogóra, míg a hosszabb távon a Graboplast Győri Vízisport Egyesület és ugyancsak a Tatai Hódy végzett a top háromban.

Reményi Péter hangsúlyozta, a fő cél, hogy csapatával kijusson a Fülöp-szigeteken esedékes őszi világbajnokságra, ahol kvótát lehet szerezni a jövő évi Világjátékokra.

„Szervezés alatt áll a csapat és persze a válogatón is jól kell majd szerepelni, hogy ez összejöjjön. A Világjátékokon csak tízes mix hajóosztályban lesznek versenyek, méghozzá 200, 500 és 2000 méteren. Többek között Adolf Balázst és Hajdu Jonatánt is próbálom meggyőzni, hogy csatlakozzanak majd.” – tette hozzá.

A SUP Magyar Kupa, valamint a Sárkányhajó Magyar Bajnokság II. fordulójának eredményei elérhetők a results.kajakkenusport.hu oldalon.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók