Kiszli Vanda megvédte címét, a fiatalok uralták a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság első napját

Borús időben kezdődött el Győrben a 2024-es Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokság május 17-én pénteken. A délelőttöt a felnőtt egyes versenyszámok indították be, női kajakban a kilencszeres világbajnok Kiszli Vanda megvédte címét, míg a férfiaknál Kolozsvári Brúnó győzött nagy hajrával. Kenuban Soltész Péter és Matkovics Lili Sára örülhetett. A délután folyamán az utánpótlás korosztályok szálltak vízre, miközben föntről is kapták az „égi áldást”.

Nagy figyelem irányult a pénteki időjárás előrejelzésekre, hiszen szinte egész napra heves esőzést jósoltak. A nap elején még az égiek megkegyelmeztek, délután viszont a fiataloknak már nem volt ekkora szerencséje, a heves esőzések következtében egy időre félbe is szakították a versenyt.

Na de maradva a délelőtti felnőtt egyes futamoknál. A férfi kajakos mezőny állt először rajthoz a Mosoni-Dunán, ahol a 30 kilométert kellett teljesíteni a versenyzőknek. A legesélyesebbek között volt a fiatal Sellyei Csanád (Váci Kajak-Kenu SE) és Kolozsvári Brúnó (Graboplast Győri VSE), a címvédő Péli Zalán (Hármaspálya Sportegyesület), valamint Boros Adrián (Graboplast Győri VSE) is. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az előbb felsorolt versenyzők alkották az élmezőnyt kiegészülve Erdőssy Csabával (Graboplast Győri VSE), Kékesi Árpáddal (Váci Kajak-Kenu SE), Kulifai Tamással (MTK) és Varga Olivérrel (Graboplast Győri VSE). Az első körtől kezdődően az említett boly a futam nagy részében viszonylag együtt evezett, az utolsó körben sikerült kialakítani egy kisebb előnyt Kolozsvári, Sellyei, Boros, Erdőssy négyesnek. Az utolsó méterekig Sellyei Csanád nagyjából egy hajónyi előnnyel állt az élen, ekkor azonban hatalmas hajrát indított Kolozsvári Brúnó, akinek végül sikerült is megelőznie a váci versenyzőt. A 2004-es születésű győri versenyző most először lett egyesben felnőtt maraton magyar bajnok. A harmadik helyért is hatalmas küzdelem zajlott, amelyet végül Boros Adrián szerzett meg, Erdőssy Csaba előtt.

„Már mindenem fájt a végére, de úgy gondoltam, hogy egy életem, egy halálom, megverem a [Sellyei – a szerk.] Csanádot egyesben – értékelte az újdonsült magyar bajnok. – Nem mentünk nagy iramot, ezért sűrű boly alakult ki. Két hetet készültünk erre a versenyre, előtte a síkvizi edzéseink voltak. Az volt a tervem, hogy végig vizezzem az élbolyban és a végén csak a végén induljak meg, lesz, ami lesz alapon.”

A női mezőnynek 26 kilométert kellett teljesíteni a mindössze 15 fokos Mosoni-Duna vízén. Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) és Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast Győri VSE) - akik szombaton kettesben egy hajóban versenyeznek majd - már a rajt után kiemelkedtek a mezőnyből, de sokáig velük haladt Csépe Panna (UTE) és Sinkó Panna (Lágymányosi Spari) is. Utóbbi két lány szép lassan leszakadt Vandáról és Zsófiról, akik klasszisokhoz mérten egészen a táv végéig együtt csatáztak a győzelemért. Végül a kilencszeres világbajnok Vanda bírta jobban a végét, megismételve ezzel tavalyi győzelmét. Czéllai-Vörös Zsófia lett a második, míg Csépe Panna a harmadik.

„Iszonyatosan elfáradtam, nagyon hosszúnak érződött ez a 26 kilométer. Versenykörülmények között még nem eveztem ilyen hosszú távot ilyen körülmények között. Ez egy kihívás volt számomra is – mondta el meglátásait a címvédés után Kiszli Vanda. – Nem volt kimondott taktikám, szerettem volna az élbollyal egyben maradni és végül én lenni a leggyorsabb. Ez sikerült, elégedett vagyok.”

A férfi kenu egyesben (akik 22 km-en mérettették meg magukat) az elmúlt évekhez képest nagyobb mezőny gyűlt össze, az indulók között ráadásul ott volt Peking olimpiai bajnoka, Vajda Attila (Vajda SE) is. Habár neve emelte az esemény színvonalát, az éremszerzésre nem volt reális esélye. A várakozásoknak megfelelően – illetve annak, hogy a kilencszeres világbajnok Kövér Márton idén egyesben nem állt rajthoz – három fiatal versenyző küzdött a győzelemért: Horváth Márton (UTE), Soltész Péter (Vízisport Club Tokaj), valamint Pluzsik Mihály (Szentendrei Kajak-Kenu SE). A véghajrában utóbbi kettő csatázott az aranyért, amelyet végül előbbi nyakába akasztottak. Érdemes megjegyezni, hogy mind Soltész, mind Pluzsik 2005-ös születésű. A dobogó harmadik fokára Horváth Márton állhatott fel.

„Szeretnék a felnőtt korosztályban elindulni, azonban még előttünk áll a két hét múlva esedékes második válogató síkvizen. Azon is szeretnék elindulni és minél jobban teljesíteni. Ha sikerülne egy kijutást érő eredményt elérnem, akkor mindenféleképpen abban a számban indulnék, de a maratont is nagyon szeretem, így a mostani teljesítményemnek is nagyon örülök” – vélekedett Soltész Péter.

A női C-1-es mezőnyben előzetesen kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok. A 14,5 kilométeres táv esélyesei között szerepelt Hegedűs Karolina (Váci Karakán), aki tavaly U23-as világbajnoki bronzérmet szerzett, valamint az már ifjúsági korosztályban is jól teljesítő Kis-Batka Imola (Szolnoki Sportcentrum) is. Végül nem ők, hanem a tavalyi ifjúsági magyar bajnok Matkovics Lili Sára (KSI SE) győzött, méghozzá nagy fölénnyel, több mint háromperces előnnyel a második Hegedűs Karolina, és a harmadik Kis-Batka Imola előtt.

„A női mezőnyben megszokott, hogy igen sokfelé szóródik szét a társasság a futam során, ezért nem lehet annyira vizezni. Hiányzott, hogy legyen egy kis pihenésre lehetőségem, de jó volt, hogy a saját iramomban tudtam végig menni” – árulta el meglátásait a futammal kapcsolatban Matkovics Lili Sára.

A délután folyamán felerősödött az eső, azonban a félórás csúsztatás ellenére is sikerült a program szerinti ifjúsági és serdülő futamokat megrendezni, amelyeknek a végeredményét ide kattintva lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók