Kettesével nyertük az érmeket a maraton Európa-bajnokságon

Három arany- és három bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a poznani maraton Európa-bajnokság harmadik napján. Ráadásul mindezt három számban sikerült elérni, a női felnőtt kajak egyesek klasszikus számában Kiszli Vanda újabb győzelmet aratott, míg Czéllai-Vörös Zsófia harmadik lett. Ifjúsági korosztályban férfi kajak egyesben Zemen Dániel a dobogó legfelső, Ivancsó Tamás annak legalsó fokán ünnepelhetett, míg lány párosban a még serdülő korú Hudi-Kadler Panni, Zatykó Panka duó nyert, míg Reisz Janka és Kmetyó Klaudia egysége harmadikként zárt. Magyarország vezeti az éremtáblázatot.

Napi értékelőjének elején Kadler Viktor úgy fogalmazott, igyekeztek mindenkit kicsit megnyugtatni tegnap, ami sikerült is, hiszen a vezetőedző szerint ma már viszonylag nyugodtabb versenyzést mutatott mindenki. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis hat éremmel bővült a poznani gyűjtemény.

Kezdjük Kiszli Vandával, aki sorozatban ötödik alkalommal lett Európa legjobbja a női kajakosok klasszikus maratoni számában. Az Atomerőmű SE kiválósága két napja fölényesen nyerte a rövid körös döntőt és most sem akadt komoly kihívója, két és fél perccel végzett a komplett mezőny előtt. Ráadásul Czéllai-Vörös Zsófia is felállhatott a dobogó legalsó fokára a 26,2 kilométeres táv végén. Zsófi bár nagy hajrá után negyedikként ért célba, azonban az előtte beérő olasz ellenfelét pályalevágás miatt időbüntetéssel sújtották.

Férfi kajakban Erdőssy Csabának és Péli Zalánnak szurkoltunk. Az erős mezőnyben mindkét magyar jól kezdett, egy szerencsétlen mozdulat következtében azonban Zalán borult és visszacsúszott. Ennek ellenére is remekül küzdött, ahogy Erdőssy Csabi is, utóbbi kilencedik, előbbi tizedik lett a 29,8 kilométeres táv végén.

„Mindketten olyan bolyban haladtak, amelyben a harmadik helyért ment a harc. Sajnos Zalánnak rámentek a lapátjára és borult, a lassú mentés következtében pedig visszaesett. Csabinak még rutinra van szüksége, hogy bírja ezt a tempót, de elégedett vagyok velük. A lányoknál Vanda nagyon jól versenyzett, Zsófi pedig tavaly átesett egy térdműtéten, ennek fényében ez egy nagyszerű eredmény tőle is.” – mondta Kadler Viktor.

Kenuban férfi C-1 22,6 kilométeren Soltész Péter hatodik, Zsidai Máté hetedik lett. Kadler Viktor elmondta, Soltész hét eleji betegsége valószínűleg kihatással volt a teljesítményére, de még nagyon fiatal, különösen a futószakaszon szerezhet még sok rutint. Női kenu egyes 15,4 kilométeren Matkovics Lili Sára remek versenyzéssel lett negyedik, több olyan versenyzőt is maga mögé utasítva, akik tegnap az U23-as futamban még előtte végeztek.

Ifjúsági korosztályban Zemen Dániel a rövid kör után, a 22,6 kilométeres távon is meggyőző fölénnyel lett Európa-bajnok. Az Építők tehetsége másfél percet vert az olasz Leonardo Candelára, míg a harmadik helyre a rövid kör előfutamában boruló Ivancsó Tamás érkezett be.

Női kajak párosban is két magyar egységet szólították az éremátadó ceremóniához. A bronzérmet a Reisz Janka, Kmetyó Klaudia duó szerezte meg, az első helyen pedig a Hudi-Kadler Panni, Zatykó Panka páros ért be. Győzelmük már csak azért is szenzációs, mert mindkét lány még csak 15 éves, azaz két év múlva lépnek ifjúsági korba. Ráadásul ez az arany Kadler Viktor számára is különleges, hiszen Panni vezetőedzőnk unokahúga, illetve legendás alelnökünk, a néhai Kadler Gusztáv unokája.

„Ha őszinte akarok lenni pityeregtem a futam végén. – mondta Kadler Viktor. – Az eredményhirdetéseknél általában Faludy András, csapatvezető társam szokott a díjátadásban segédkezni, most viszont kértem, hogy én vehessek részt a ceremónián. Mellettük Jankáék is remekül teljesítettek."

Magyarország a zárónap előtt 5 arany-, 3 ezüst- és 7 bronzéremmel az éremtáblázat élére állt.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók