Egy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szereztek fiataljaink szombat délelőtt Pozsonyban

Ezer méteres döntőket rendeztek szombat délelőtt a pozsonyi ECA Ifjúsági, U23 Gyorsasági Európa-bajnokságon. Magyar szempontból elégedettek lehetünk, hiszen a tíz döntőből hatban is érmet szereztek fiataljaink. Ifjúsági férfi K-2 1000 méteren Európa-bajnok lett a Konyecsni Milán, Szabó Vilmos páros. Hidvégi Hunor holtversenyben lett második U23 K-1 1000 méteren, de dobogóra állhatott Mertz Attila, Gyányi Milán, Hofer Bianka és a Fodor Nicholas, Hodován Dávid páros is.

Rekkenő hőség fogadta a pályán szombat reggel a versenyzőket és a kilátogató szurkolókat. A B-döntőket követően tíz ezer méteres A-döntőt rendeztek, valamennyiben magyar indulóval. Szervezési oldalról láthatóan nem megy még minden zökkenőmentesen, az internet hozzáférés elég bizonytalan, Hidvégi Hunor pedig csak az eredményhirdetés után vehette át az érmét, de erről majd később. A hangulatra viszont nem lehet panasz, erről kiváló dobos banda gondoskodott és egyébként is sokan jöttek ki szurkolni kedvenceiknek.

Ami a magyar csapat teljesítményét illeti, éremesővel kezdtünk, hiszen hat versenyszámban voltunk érdekeltek eredményhirdetésénél. A Konyecsni Milán, Szabó Vilmos párosnak köszönhetően a magyar himnusz felcsendült Pozsonyban, de szereztünk még további négy ezüst- és egy bronzérmet is. Mutatjuk kronológiai sorrendben a történéseket:

ELSŐ DÖNTŐ, ELSŐ ÉREM! MERTZ ATTILA EZÜSTÉRMES IFJÚSÁGI K-1 1000 MÉTEREN!

Rögtön az első döntőben megvan a magyar csapat első érme Pozsonyban! A közvetítés még ébredezett, így először csak ötszáz méternél láthattuk, ahogy Mertz Attila a harmadik helyen halad belga és lengyel ellenfele mögött. A táv második felére az addig vezető Vangeel elfáradt, a lengyel Alex Borucki és azonban utolérhetetlen volt versenyzőnk számára, de így is egy nagyszerű ezüstérmet szerzett!

HATALMAS CSATÁBAN GYÁNYI MILÁN BRONZÉRMES IFJÚSÁGI C-1 1000 MÉTEREN!

A szegedi versenyző remekül kezdett, mindjárt a táv elején az élre állt és egészen 750 méterig magabiztosan vezetett. A hajrára azonban Milán érezhetően elkezdett fáradni, ezt pedig kihasználta az addig fél hajónyi távolságból őt üldöző román és lengyel versenyző és megelőzték a magyar kenust, aki azonban így is felállhatot a dobogó legalsó fokára.

HIDVÉGI HUNOR IS A DOBOGÓN, HOLTVERSENYBEN MÁSODIK LETT U23 K-1 1000 MÉTEREN

A KKNKKA versenyzője jól kapta el a rajtot és gyorsan elfoglalta a második helyet. Hétszázötven méterig nagyjából fél hajónyira volt a fölötte haladó dán Jörgensentől. Hunor ezután indította be a hajót, egyre közelebb jött az éllovashoz, miközben hátrafelé is figyelnie kellett, mert a svájci Lauper és a francia Henry is nagyon jött. Jörgensent végül nem sikerült utolérni, Hunor óriási finissel holtversenyben Lauperrel lett második. Fantasztikus csata volt, amelynek kissé dicstelen vége lett, hiszen az eredményhirdetésnél Hunornak érthetetlen okokból nem jutott ezüstérem és csak percekkel a ceremónia után kapta meg.

KOLLÁR KRISTÓF ÖTÖDIK U23 C-1 1000 MÉTEREN

Remekül kezdett az Atomerőmű SE versenyzője, a táv első felében a cseh Adam Rudolffal felváltva haladtak az élen. Ötszáz után jó tempója volt Kristófnak, azonban már ekkor látszott, hogy inkább hátrafele kell majd figyelnie, hiszen nagyon jöttek mögötte a többiek. A félelmünk sajnos be is igazolódott, az utolsó métereken hárman is megelőzték, így az ötödik helyen zárt a magyar kenus.

ÚJABB EZÜST, EZÚTTAL IFJÚSÁGI NŐI K-1 1000 MÉTEREN

Hofer Bianka is érmes Pozsonyban! Az MTK kajakosa az olasz Anastasia Insabellával vívott ki-ki mecscet a győzelemért, a táv nagyrészésben hol egyik, hol másik vezetett. Az olasz az utolsó 250 méteren tudott csak ellépni, de Bianka második helyét senki sem veszélyeztette.

"Nagyon élveztem ezt a versenyt, ez életem első Európa-bajnoksága és számítottam rá, hogy benne leszek az első háromban, de nagyon örülök, hogy végül második lettem. Köszönöm felkészítést az edzőmnek és a szüleimnek a támogatást. Nagyom kemény csata volt az olasszal, de szerintem jövőre szerintem meg lesz az első hely is." - nyilatkozta a futam után Hofer Bianka.

BÁRSONY OTTILIAI HETEDIK U23 K-1 1000 MÉTEREN

A Lágymányosi Spari versenyzője tegnap a középfutamból jutott be a mai fináléba. Ottilia szinte végig a középmezőnyben haladt, az érmes pozíciókért nem tudott harcolni, végül a hetedik helyen ért célba.

OTT AZ ELSŐ ARANY! KONYECSNYI MILÁN ÉS SZABÓ VILMOS IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOK K-2 1000 MÉTEREN

Az első magyar siker a pozsonyi korosztályos Európa-bajnokságon. A Konyecsni Milán, Szabó Vilmos kettős már az előfutamok során nagyon magabiztos volt, és döntőben is gyakorlatilag rajt-cél győzelmet arattak. Fél hajónál közelebb senkit sem engedtek, remekül osztották be az erejüket. A rekkenő hőségben az sem meglepő, hogy a célbaérkezés után rögtön a vízbe borulva ünnepeltek!

"Szerencsére jó volt az iramunk és sikerült egy minimális előnyre szert tennünk, ami a végéig kitartott, úgyhogy egy nagyon jól felépített pályát tudtunk jönni. - értékelt Konyecsni Milán.

"Az előfutamok során észrevettük, hogy a törökök nagyon tudnak a végén indulni, de reménykedtünk, hogy iramból eltudtuk őket kapni. Nagyon boldogok vagyunk, ez volt a maximum, amit ki tudtunk hozni ebből és meg lett az eredménye." - tette hozzá Szabó Vilmos.

NEM SOKKAL MARADT LE AZ ÉREMRŐL A LUDÁNYI MÁTYÁS, VONGA ÁDÁM KETTŐS IFJÚSÁGI C-2 1000 MÉTREN

A délelőtti program egyik legszorosabb versenyét hozta az ifi kenu párosok ezres döntője, hiszen sokáig hét egység is reménykedhetett abban, hogy érmet szerez. Köztük volt a Ludányi, Vonga páros is, akik 750 méterig az ötödik helyen haladtak, de nagyon közel voltak az élen állókhoz. A hajrában feljöttek a negyedik helyre és üldözőbe vették az ukránokat is az éremért, de az utolsó méterekre teljesen elkészültek az erejükkel és a németeknek sikerült visszaelőzni. A magyar páros kemény csatában ötödik lett.

ÚJABB ÖTÖDIK HELY, EZÚTTAL U23 K-2 1000 MÉTEREN

Erősen kezdett az Őry Zsombor, Tamás Gergő alkotta magyar páros, a táv első felében a csehekkel és az olaszokkal haladtak az élen. A táv második felére azonban több maradt az ellenfelekben, a mieinket a nagyot hajrázó és a futamot végül meg is nyerő németek, valamint a lengyelek is megelőzték, így Őryék ötödikként csaptak a célba.

AHOGY KEZDTÜK ÚGY ZÁRTUK A DÉLELŐTTÖT: EZÜSTÉRMES FODOR NICHOLAS ÉS HODOVÁN DÁVID C-2 1000 MÉTEREN

Az ukrán hajó nagyon korán kitűnt a mezőnyből, de igyekezett a nyomukba eredni a magyar páros. Fodor Nicholasék az utolsó háromszáz méterig nagyjából egy hajó távolságból követték az előttük haladókat. A hajrában fokozatosan jöttek közelebb, már-már úgy tűnt sikerül utolérni a sárga hajót, de végül maradt annyi tartalék a Savchyn, Kuzyk párosban, hogy megtartsák az első helyet. A mieink második helye nem forgott veszélyben, így ezüstéremmel zárták a délelőtti programot.

"Dáviddal is azt beszéltük a döntő előtt, hogy az ukránok lesznek a nagy riválisok. Már az előfutamban látszott, hogy kiugranak a rajtból utána csak iramból vállalják be. Várható volt, hogy a döntőben is ezt fogják csinálni." - mondta Fodor Nicholas.

"Szerintem most elégedettek lehetünk, a vb-n vissza fogunk vágni. - tette hozzá Hodován Dávid. - Egyébként a dobogót tűztem ki célnak, de titkon reménykedtünk a győzelemben. A rajtból jól kijöttünk és úgy éreztem ötszáznál is jól indultunk el. Az utolsó kétszázon nagyon feljöttünk, láttam, hogy fáradnak az ukránok, de így is több maradt vennük. Nagyon meleg van, de úgy gondolom jól sikerült a felkészülés, így elégedett vagyok."

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók