Hivatalosan is Mesteredző lett Hüttner Csaba

Korábban már beszámoltunk róla, vasárnap azonban hivatalosan is Mesteredző címet kapott Hüttner Csaba a felnőtt szövetségi kapitány. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF) rendezett ünnepségen továbbá Edzői Életműdíjat kapott Hubik András, a dunaújvárosi kajak-kenu élet megkerülhetetlen alakja.

A Magyar Edzők Társasága (MET) a magyar edzők napja alkalmából mindezek mellett jutalmazta az Év utánpótlás-edzőjét is. Az ünnepi eseményen az egybegyűltek megemlékeztek a MET első elnökéről, örökös tiszteletbeli elnökéről, a közelmúltban 91 éves korában elhunyt Ormai Lászlóról, aki mostanáig nem hiányzott egyetlen ünnepségről sem.

"A sportolók rendre a középpontban vannak, de 

a sikerek ünneplésekor, a méltatáskor nem szabad megfeledkezni az edzőkről, akik felfedezik gyerekeinkben a tehetséget, majd sikerre vezetik őket. 

A sportirányításban éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy minden korosztály edzőit, az utánpótlás-edzőket is támogassuk, elismerjük" - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd hozzátette, hogy a párizsi olimpiai felkészüléshez minden segítséget megadnak.

"Azért dolgozunk, hogy a magyar sportsikerek második, a sportolók után következő létrehozói, az edzők is megkapják az őket megillető elismeréseket. Köztünk vannak az állami sportvezetés, a sportági szövetségek képviselői, és ez jelzi, hogy ők is mennyire fontosnak tartják a közel tizenhatezer edző munkáját" - mondta köszöntőjében Molnár Zoltán, a MET elnöke.

A házigazda Alma Mater, a TF rektora, Sterbenz Tamás kiemelte, a TF büszke arra, hogy az intézmény az eredmények, a sikerek, a szakemberképzés bölcsője.

Hivatalosan is Mesteredző lett Hüttner Csaba

"Sokat tanulhatunk a régi nagyoktól, edzőinktől, én még ma is érzem, hogy rajtam tartják a szemüket, terelgetnek az életben" - hangsúlyozta személyes hangú beszédében Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy az edzők mindig téthelyzetben dolgoznak, mert lehet, hogy két vereség után már megszűnik a megbízatásuk. Büszkén említette meg, hogy a Mesteredző-díjjal elismertek 99 százaléka a TF-en szerezte képesítését.

A Magyar Edzők Társasága idén már ötödik alkalommal ünnepelte a magyar edzők napját (szeptember 25.). A Mesteredző elismerést 1951-ben alapította az állami sportvezetés, és ezúttal hárman vehették át a kitüntetést, Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, valamint Plagányi Zsolt (úszás) és Szalma László (paraatlétika). Ez a legértékesebb sportszakmai díj, mivel egy olyan grémium dönt az odaítéléséről, amelynek tagjai a magyar sport legeredményesebb edzőegyéniségei.

Hivatalosan is Mesteredző lett Hüttner Csaba

Hüttner, Plagányi és Szalma Mesteredzői címe mellett Edzői Életműdíjat kapott Kámán Ferenc (atlétika), Koós Hutás László (atlétika), Struhács György (birkózás), Hubik András (kajak-kenu), Péczely Szabolcs (labdarúgás), Mészáros Györgyné (ritmikus gimnasztika), Ördögh István (súlyemelés), valamint Osztie Géza (torna). Az Év utánpótlás-edzőjének járó elismerést Sótonyi Lászlónak (kézilabda) ítélték oda.

Hivatalosan is Mesteredző lett Hüttner Csaba

"Ez a sportág, a kajak-kenu elismerése, 

mert nem vagyok gyakorló edző, hanem szövetségi kapitány, próbálgatom terelgetni a magasan kvalifikált edzőket. Persze, ezt figyelembe véve is hatalmas elismerés számomra ez a díj" - nyilatkozta az MTI-nek Hüttner Csaba. Az ünnepségen egyébként részt vett Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is.

Hüttner Csaba négyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok kenusként 2007-ben tette le a lapátot. Egy évvel később Gyulay Zsolt felkérésére az MTK szakosztályvezetője lett. Hamarosan őt nevezték ki a magyar utánpótlás válogatott szövetségi kapitányának, amelyet 2013-ig töltött be, majd miután ez a poszt megszűnt, vezetőedzőként folytatta munkáját egészen 2016-ig. 

Hivatalosan is Mesteredző lett Hüttner Csaba

Legeredményesebb versenye ebből az időszakból a 2016-os minszki ifjúsági, U23-as világbajnokság, amelyen Magyarország 10 világbajnoki címet és 25 érmet szerzett. Ez addig példátlan eredményességnek számított a sportág történetében.

Hüttner Csaba 2016 óta a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya. A koronavírus járvány miatt 2021-re halasztott tokiói olimpiára Magyarország a megszerezhető 18 kvótából, 17-et gyűjtött be, majd minden idők második legjobb eredményét érte el a Japán fővárosban, három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel. A nem rég véget ért duisburgi kvalifikációs világbajnokságon a válogatott 15 kvótát szerzett a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra, ráadásul a maradék három indulási jog is megszerezhető még.

Hivatalosan is Mesteredző lett Hüttner Csaba

Hüttner Csaba irányítása alatt a válogatott mérlege ez idáig a világbajnokságokon 28 arany-, 21 ezüst- és 20 bronzérem, az Európa-bajnokságokon pedig 37 arany-, 24 ezüst- és 15 bronzérem. Ő a kajak-kenu sportág 53. Mesteredzője.

Szívből gratulálunk neki és Hubik Andrásnak is az Edzői Életműdíjhoz!
 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók