Hengereltek a fiatalok Pozsonyban, 12 arannyal zártuk a korosztályos Európa-bajnokságot

Magyar éremesővel zárult az ECA Ifjúsági, U23 Európa-bajnokság. Az utolsó nap délutáni programjában további nyolc arany, két ezüst és három bronz volt a fiatalok termése. Ifjúsági és U23-as női kenu párosunk is duplázott, négyeseink három arany és egy bronzot szereztek, de Kiskó Rékát is mindenképpen ki kell emelni, akinek K-1 200 méteren kétszer(!) kellett megszereznie a harmadik helyet. Magyarország toronymagasan nyerte az éremtáblázatot!

A hőmérséklet emelkedett, de a hátszél is felerősödött vasárnap délutánra Pozsonyban. Egyik sem könnyítette meg a versenyzők dolgát, de ez már csak egy ilyen sport.

Fiataljaink az eddigieknél is magasabb fokozatba kapcsoltak, számolatlanul gyűjtötték az érmeket. Rögtön az első három döntőt magyar egység nyerte, nem mellesleg olimpiai számokban. Itt kell megemlíteni két női kenu párosunkat, az ifjúsági Matkovics Vanda, Paragi Petra duót és az U23-as Opavszky Réka, Csorba Zsófia kettest, akik dupláztak, hiszen ötszáz és kétszáz párosban is győztek.

Mindenképpen ki kell emelni Kiskó Réka szereplését, aki U23 K-1 200 méteren kétszer is harmadik lett. Igen, nem elírás, a KSI tehetségének ugyanis kétszer kellett leeveznie a döntőt, miután az egyik versenyzőnek az első rajtnál nem ment le a rajtgépe. Hogy miért nem állították le azonnal a rajt után az első futamot, arra csak a versenybíróság tudja a választ… Lényeg a lényeg, Réka már az első futamban harmadik lett és ugyanezt véghez vitte fél órával később a második indításnál, ami elképesztő teljesítmény.

Kajak négyeseink is minden dicséretet megérdemelnek, ugyanis mindkét ifjúsági, valamint az U23-as férfi egységünk is győzött, sőt az U23-as hölgyek is megcsíptek egy bronzérmet. Ehhez talán nem is kell többet hozzáfűzni.

Ami a lényeg: mindent összevetve Magyarország 12 arany-, 9 ezüst- és 7 bronzéremmel nyerte meg az Európa-bajnokság éremtáblázatát és továbbra is ott vagyunk Európa tetején. Hogy a világgal mi a helyzet, azt majd a plovdivi világbajnokság megmondja három hét múlva, addig is alább olvashatók részletesebben a vasárnap délutáni történések.

MAGYAR ARANNYAL INDUL A DÉLUTÁN, IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOK NŐI C-2 500 MÉTEREN MATKOVICS VANDA ÉS PARAGI PETRA

Fiatal párosunk válósággal kilőtt a rajtból, nagyon jól sikerült az elindulásuk és hamar kiemelkedtek a mezőnyből. Egyedül az ukrán egység tudta valamelyest tartani velük a lépést, de háromszáz méter után ők is egyre jobban leszakadtak. Nincs ezen mit ragozni, fölényes győzelmet arattak a lányok!

„A VÉGÉN KELL NYERNI!” - ÓRIÁSI HAJRÁVAL GYŐZÖTT AZ OPAVSZKY RÉKA, CSORBA ZSÓFIA PÁROS U23 C-2 500 MÉTEREN!

De még hogy?! Négyszáz méternél a spanyolok még több mint fél hajóval a mieink előtt voltak. Az Opavszky, Csorba páros folyamatosan közeledett, de félő volt, hogy ez is kevés lesz. Szinte egyszerre értek be, a partról mindenki inkább a spanyolokat látta egy picivel előrébb, majd kis várakozást követően a helyi műsorközlőtől jött a hivatalos eredmény: Magyarország az Európa-bajnok! Mindössze 47 ezredmásodperccel, de meglett és ez a lényeg! Újabb magyar arany, egy újabb olimpiai számban!

„Megmondom őszintén nagyon örültem, mikor bemondták, hogy nyertünk már csak azért is, mert a berúgásunk nem sikerült jól annak ellenére, hogy rengeteget gyakoroltuk. Kicsit bizonytalanok voltunk, de amint meghallottuk, hogy nyertünk nagyon megörültem.” – fogalmazott Opavszky Réka.

„Voltak hibák a pályánkban, van még mit csiszolni a világbajnokságra, többek között a berúgást is hátszélben, de abszolút elégedett vagyok. A végén kell nyerni!” – tette hozzá a belefűzve az örök igazságot is Csorba Zsófi.

HA EGY ÜZLET BEINDUL: HOLLÓ HANNA ÉS HORVÁTH KATA IS ARANYÉRMES IFJÚSÁGI K-2 500 MÉTEREN

Ráadásul rajt-cél győzelmet aratott a magyar egység. Katáék már a táv elején kimagaslottak a mezőnyből és úgy jöttek végig, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Egy pillanatig sem forgott veszélyben az arany, több mint két másodpercet adtak a második lengyeleknek.

„Nagyon friss páros vagyunk és most kijött a forma. Az utolsó kétszáz már egy örömevezés volt. Nem tartalékoltunk a négyesre, vitt a lendület és ugyanígy készülünk arra is.” – mondta Holló Hanna.

„Tudtuk, hogy végig figyelnünk kell, de egyáltalán nem számítottunk arra, hogy ennyire kirobbanunk majd a mezőnyből. Azt éreztük, hogy nem fáradunk, hanem örömből mennek a csapások és minden húzással azért megyünk, hogy ez összejöjjön.” – árulta el Horváth Kata.

KÖRÖMRÁGÓS BEFUTÓ UTÁN, NEGYEDIK DECSI DORINA ÉS DRÁVICZKI DÓRA U23 NŐI K-2 500 MÉTEREN!

U23-as női kajak párosunk is szenzációsan kezdte a döntőt, féltávnál még fél hajóval vezettek. A folytatásban azonban kiderült, hogy talán túl erősre sikeredett a kezdés, ugyanis az utolsó száz méterre megérkezett melléjük a brit, a cseh, a szlovák és az olasz páros is. Ez az öt egység fél másodpercen belül futott be, Dráviczkiék a negyedik helyet csípték meg.

GYŐRE PANNA EZÜSTÉRMES IFJÚSÁGI C-1 200 MÉTEREN!

Jól jött el a rajtból az MTK tehetsége, az őt körülvevő ukrán és francia versenyzővel csatázott a győzelemért. Kenusunk egy ideig talán, ha csak centiméterekkel, de vezetett, végül azonban az ukrán Sofiia Zhushmannak jött ki jobban az utolsó pár méter, aki a stopper szerint kevesebb mint egy tizedmásodperccel előzte meg Pannát.

HOLTVERSENYBEN A DOBOGÓ MÁSODIK FOKÁN HORÁNYI DÓRA U23 C-1 200 MÉTEREN!

Dóri már annak a tudatában állhatott rajthoz, hogy délelőtt sikerült győznie ötszáz méteren. A sprinttáv döntőjében a többiekhez képest nem volt a legjobb a rajtja, ennek ellenére végig harcban volt a dobogós helyekért. Az ukrán Iryna Fedorova győzelméhez végül nem fért kétség, Dóri a lengyel Katarzyna Szperkiewiczcel meccset nagyot, de végül a csata döntetlennel végződött, holtversenyben lettek ezüstérmesek.

GÁL VINCE HATODIK IFJÚSÁGI K-1 200 MÉTEREN!

A Lágymányosi Spari versenyzője tegnap a középfutamból kvalifikálta magát a fináléba, ahol abszolút nem vallott szégyent. Középen kiemelkedett a szerb Dragosavljevic és a lengyel Borucki, mögöttük azonban sűrű volt a mezőny. Gál Vince remekül küzdött, végül a hatodik helyen végzett.

ÚJABB MAGYAR BRONZ! BAUER ZITA HARMADIK IFJÚSÁGI K-1 200 MÉTEREN!

A lengyel Zimnoch és az olasz Centrona hamar elléptek a többiektől, így Zitának a harmadik hely megszerzése tűnt reálisnak. A moldáv Macan és a portugál Duarte voltak azok, akikkel harcban volt a Lágymányosi Spari kajakosa, de végül szerencsére neki jött ki jobban a táv vége.

„Nagyon jónak éreztem, bár kicsit szeles volt és így nagyon sokat billegtem. Én ezt egy megnyert harmadik helynek gondolom, mert a végén azt éreztem, hogy negyedik lettem, szóval ez számomra egy óriási élmény.” – mondta Zita a futamot követően.

MIZSÉR MÁRK HATODIK U23 K-1 200 MÉTEREN!

Mizsér tegnap a középfutamban a második helyen végezve jutott döntőbe, amelynek a nyolcas pályáról vághatott neki. Végig a középmezőnyben haladt, de sokáig nem volt messze a dobogótól sem. Teljesítménye most a hatodik helyre volt elég a sűrű mezőnyben.

KÉTSZER MEGNYERT BRONZ! HIHETELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT BRONZÉRMES KISKÓ RÉKA U23 K-1 200 MÉTEREN!

Látva és tapasztalva a szervezési hiányosságokat azt hittük már nem semmi sem lep minket Pozsonyban, de tévedtünk. Történt ugyanis, hogy a szám 14 óra 49 perce kiírt döntőjét Kiskó Réka a harmadik helyen zárta. Gyanús volt, hogy a végeredményt hosszú percek után sem tették közzé, majd kiderült, hogy a rajtnál az egyes pályáról induló lengyel versenyzőnél nem engedett le a rajtgép, ezért a versenybíróság úgy döntött meg kell ismételni a döntőt. Ezt mondjuk rögtön a startnál kiszúrhatták volna és leállíthatták volna a futamot…

Nem így történt, így szűk fél órával később jött a megismételt finálé. Réka bár az elején maga sem értette – versenytársaihoz hasonlóan – hogy mi történik, ahelyett, hogy összeomlott volna, ismét remekül versenyzett és ismét harmadikként haladt át a célvonalon.

„Elsősorban fejben volt nehéz ezt kétszer így végig csinálni. Nagyon mérges voltam, nem értettem igazából az egészet, mert ilyenkor általában bemondják a „false startot” megfordulunk és újra nekivágunk. Én egyszer már beértem és nagyon rossz érzés volt, hogy még egyszer végig kell csinálnom. Ugyanakkor ez megszépíti az érmet, nagyon boldog vagyok.” – mondta a KSI versenyzője.

KOLLÁR KRISTÓF HATODIK U23 C-1 200 MÉTEREN!

Az Atomerőmű versenyzője a többiekhez képest nem kapta el rosszul a rajtot, és annak ellenére is jó darabig harcban volt a dobogóért, hogy nem sűrűn látjuk őt ezen a távon versenyezni. A végére fogyott el kissé a lendülete, végül a hatodik helyen ért célba.

GYÁNYI MILÁN NYOLCADIK IFJÚSÁGI C-1 200 MÉTEREN!

A kettes pályáról rajtoló szegedi versenyző végig a középmezőnyben haladt, az éremszerzésre nem igazán volt esélye, de neki sem elsősorban ez a fő távja. Mindezek fényében nyolcadik helyezése is remek eredmény.

DUPLÁZOTT A MATKOVICS VANDA, PARAGI PETRA PÁROS KÉTSZÁZON IS EURÓPA-BAJNOK AZ EGYSÉG!

Szűk másfél órával az ötszáz után, a sprintszámot is megnyerte a Matkovics Vanda, Paragi Petra alkotta ifjúsági kenu páros. Ráadásul az első sikerükhöz hasonlóan a második is viszonylag egyértelmű volt, ismét rögtön az élre álltak és folyamatosan növelték előnyüket. Több mint egy másodpercet vertek a második ukránokra, így kétszeres ifjúsági Európa-bajnokként zárták a hétvégét.

„Nagyon jó élmény volt, főleg úgy, hogy ez az első Európa-bajnokságunk ifiben. Tavaly a vb-n már bizonyíthattunk négyesben is, de azért párosban is most nagyon jó volt. – fogalmazott Matkovics Vanda.

„Az ötszáz páros nehezebb volt, mivel az volt az olimpiai szám és nagyobb is volt a mezőny, de nagyon örülünk a kétszáznak is.” – tette hozzá Paragi Petra.

OPVASZKY RÉKA ÉS CSORBA ZSÓFIA IS MEGSZEREZTE MÁSODIK GYŐZELMÉT!

Megint a hajrá, megint az Opavszky, Csorba páros, de most kétszáz méteren. U23-as kenu párosunk lemásolták az ifik teljesítményét az ötszáz után a sprintet is megnyerték. Ehhez ismét szükség volt egy erős hajrára, mivel a portugálok és az ukránok is nagyon jöttek. Ha ez most nem is volt olyan szoros, mint az ötszáz (ezúttal 230 ezreddel nyertek) ezt Réka és Zsófi aligha bánták.

NAGYOT HAJRÁZOTT ÉS HARMADIK LETT AZ U23-AS NŐI KAJAK NÉGYES!

A négyesek döntői zárták a pozsonyi Eb-t. Elsőként az U23-as hölgyek csaptak össze, nekünk legjobban a hetes pályáról elrajtoló Nemes Réka, Ujfalvi Laura, Dráviczki Dóra, Decsi Dorina egységet kellett figyelnünk. A lányok féltávnál a negyedik helyen haladtak, a véghajrában azonban még pont betudtak jönni a dánok elé, így a cseh és a szlovák egység mögött a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

„Nagyon örülök neki, hogy végre mindent ki tudtunk adni magunkból és maximális pályát tudtunk menni. Ami az előfutamban nem jött ki, azt most meg tudtuk valósítani.” – nyilatkozta Dráviczki Dóra.

NEM VOLT KÉRDÉS AZ IFJÚSÁGI FIÚ NÉGYES GYŐZELME!

Komoly erődemonstrációt tartott az Avar Tamás, Mertz Attila, Juhász Máté, Szabó Vilmos alkotta magyar egység, hiszen már az első száz méter után kimagaslottak a mezőnyből. A táv felénél magabiztosan vezettek a szlovákok előtt és még ezután is tovább növelték előnyüket. Végül több mint egy hajót adtak az ezüstérmes szlovákoknak, simán megszerezve ezzel az újabb magyar aranyérmet.

„Nagyon jó volt a rajtunk és utazónkkal sikerült elcsúsznunk a többiektől és az utolsó száz százötven méternél indítottunk egyet. Szolnokon egy hetet készültünk együtt, ott sokszor összeültünk, de csak reménykedtünk abban, hogy nyerhetünk.” - nyilatkozta Mertz Attila.

A NŐI IFJÚSÁGI NÉGYES IS ARANYÉRMES!

Szinte lemásolták a lányok a fiúk pályáját! A Holló Hanna, Jeszkel Panna, Mészáros Anna, Horváth Kata kvartett remekül kapta el a rajtot az ötös pályán és kétszázötven méterhez érve már egy beülővel vezettek. A táv második felében a spanyolok próbáltak zárkózni a mieinkre, akikben azonban volt még tartalék a hajrára és nem adták ki a kezükből a győzelmet. A magyar hajó több mint hat tizedmásodperccel előzte meg az ibériaikat.

„Óriási hátszelünk volt, ami megnehezítette a dolgunkat, de szerintem mindent kihoztunk magunkból és ez elég volt arra, hogy mindenkit magunk mögé utasítsunk. A második válogatóra ütünk össze és már akkor éreztük, hogy nemcsak otthon, de a nemzetközi mezőnyben is megálljuk a helyünket” – értékelt Horváth Kata.

ZÁRÁSKÉNT AZ U23-AS FÉRFI NÉGYES IS EURÓPA-BAJNOK!

A magyar csapat egész hétvégi teljesítményére a Tamási Zsombor, Őry Zsombor, Tamás Gergő, Keller Gergő alkotta U23-as négyes tette fel a koronát. Ez az egység is kiválóan kapta el a rajtot, viszont ugyanez elmondható volt a lengyelekről a spanyolokról és a portugálokról is. Féltávnál a mieink hajója volt elől, az utolsó kétszáz méteren viszont nagyon közel volt a lengyel a portugál és a belga egység is. A srácoknak végül sikerült megtartaniuk az első helyet, szoros befutó után kevesebb mint két tizeddel verték az ezüstérmes lengyeleket, míg a dobogó legalsó fokára a portugálok állhattak fel.

„Eszméletlen szoros csatát vívtunk a lengyelekkel, belülről nagyon élvezetes volt, remélem kívülről is. Úgy gondolom jobban akartuk ezt és a szívünk is azt mondta, hogy meg kell nyerünk, szerintem ez vitt be. Nem gondoltam volna, hogy megnyerhetjük ezt a négyest, egy dobogót szerettünk volna, és akkor azt mondjuk, hogy ez egy sikersztori, de ezzel sikerült megkoronáznunk az egészet.” – mondta Keller Gergő az eredményhirdetés után.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók