Hat számból öt magyar arannyal zárult a maraton világbajnokság második napja

Szinte tökéletes napot zárt a magyar csapat a maraton világbajnokságon, hiszen az összes számban szereztünk érmet. Ifjúsági és U23-as fiataljainkon volt ma a sor, akik derekasan helyt álltak. Hudi-Kadler Panni és Zatykó Panna K-2 19 kilométeren megnyert aranyérmével indult a pénteki magyar éremeső Horvátországban. Őket követte két U23-as kenus sikere Pluzsik Mihály C-1 19 kilométeren, Matkovics Lili Sára C-1 11,8 kilométeren lett világbajnok. Az aranysort Sinkó Panna zárta U23 K-1 22,6 kilométeren, aki mögött Csépe Panna ezüstérmes lett. Az i-re a pontot Péli Zalán tette fel, aki bravúros bronzérmet szerzett U23 K-1 26,2 kilométeren. Összesen négy arany, egy ezüst és egy bronz került a zsákba, ráadásul az aranyak tekintetében már most elértük a tavalyi termést!

Az esőt és a viharos időjárást szerencsére felváltotta a napsütés, versenyzőink jóval ideálisabb körülmények között szállhattak vízre a Horvátországban zajló maraton világbajnokság második napján.

 A napot az női ifjúsági kajak párosok kezdték, Hudi-Kadler Panni és Zatkyó Panka duója az Európa-bajnoki cím után a világbajnoki címet is simán bezsebelte, a lányok nagyszerű versenyzéssel, végig vezetve nyertek K-2 19 kilométeren.

 „Nem gondoltuk volna, hogy megint sikerült, mint az Eb-n, de reméltük, hogy a futás ugyanúgy fog menni hiszen az az erősségünk. Próbáltunk egy nagyibb iramot menni és sikerült ezzel nyernünk.” – kezdte Zatykó Panka.

 „A mezőnyt nagyon nem nézegettük, ehelyett magunkra koncentráltunk. Pankához hasonlóan azt tudom mondani, hogy a futószakaszra koncentráltunk, itt tudtuk az előnyt összeszedni.” – egészítette ki az értékelést Hudi-Kadler Panni.

Tegyük hozzá, hogy mindkét lány még csak 15 éves, elképesztő, hogy ifjúsági világ- és Európa-bajnokként zárják a szezont.

Hatalmasat küzdött Reisz Janka és Kmetyó Klaudia párosa is, akik egyértelmű éremesélyesként indultak, azonban a rajt után több technikai nehézséggel is meg kellett küzdeniük, így az első futószakasz előtt kissé lemaradtak a mezőnytől. A lányok azonban nem adták fel, az utolsó pillanatig hajtottak, végül a negyedik helyen érkeztek célba.

Nem kellett sokat várni a következő éremre sem, ugyanis Pluzsik Mihály is remekelt, elsőéves U23-asként rögtön nagyszerű versenyzéssel nyerte meg a C-1 19 kilométeres döntőt. Misi az Európa-bajnokságon a lengyel Eryk Wylga mögött rúgta be hajóját, így hatalmas sikerként élte meg, hogy ezúttal meg tudta verni idei legnagyobb riválisát. Ugyanebben a számban Szmandray Benedek nyolcadikként zárt.

 „Mivel én voltam a legfiatalabb, ezért nem voltak nagy elvárásaim, viszont az Eb jól sikerült, így reménykedtem a jó szereplésben itt is. Szerettem volna dobogós helyen beérni, de azért álmodtam arról, hogy meglehet az arany is. Úgy éreztem, hogy vízen erősebb vagyok a lengyelnél, ott akartam elszakadni tőle.” – nyilatkozta elégedetten Misi.

A nap további része is mesésen alakult, az U23-s női kajakosokat és kenusokat, valamint az ifjúsági férfi kenusokat egymás után engedték el délután. A mérleg pedig tökéletesre sikeredett mindhárom számban mi hoztuk el az aranyérmet, sőt a „Team Panna” kettősgyőzelmet aratott.

Na de haladjunk sorjában. Elsőként Matkovics Lili Sárát ünnepeltük, aki C-1 11,8 kilométeren lett U23-as világbajnok. Sári remekül helyt állt a mezőnyben, legnagyobb vetélytársait hamar maga mögé utasította, s a meglepetést okozó ukrán lány sem bírta tartani a tempót fiatal kenusunkkal. A mezőny másik magyarja, Hegedűs Karolina a hetedik helyen rúgta be hajóját.

 „Nagyon-nagyon elfáradtam a végére, nagyon kemény meccset mentünk a lányokkal. Örülök neki, hogy végig tudtam csinálni, amit elterveztem és még jobban örülök annak, hogy nyertem. Van egy elég erős iramom, amivel végig tudtam menni a verseny folyamán, persze könnyebb lett volna, ha kicsit jobban össze tudtunk volna dolgozni, de szerintem kihoztam a pihenés részéből is a maximumot.” – számolt be a futamról a KSI újdonsült világbajnoka.

 Következett az Európa-bajnoki ezüstérmes ifjúsági fiú egységünk, Szegi Zsombor és Koleszár Bonifác ezúttal elcsípte a lengyel egységet és a magyar csapat hatodik aranyérmét szerezték ifjúsági C-2 15,4 kilométeren. Ugyanebben a mezőnyben Tósa Máté és Schieber Dávidpárosa az ötödik helyen zárt.

 „Amit akartunk, azt meg tudtuk csinálni, voltak kisebb meglepetések a futam során, például az utolsó futószakaszba egy másik mezőny versenyzője berakta a hajóját Bonifác lába közé, így egyedül kellett a futószakaszt teljesítenem, ő meg kergetett közbe, de szerencsére meg tudtuk oldani a beszállást utána.” – értékelt a célba érkezés után Szegi Zsombor.

 A pénteki program utolsó előtti döntőjében, U23 K-1 22,6 kilométeren Sinkó Pannának és Csépe Pannának szoríthattunk. A „Team Panna” tagjai pedig ismét nagyszerűen versenyeztek, s az Európa-bajnokságot megnyerő dán Pernille Hostrupot ezúttal le tudták hagyni, végül a magyar lányok házi csatájában dőlt el az aranyérem sorsa. Sinkó Panna végül kevesebb, mint 2 másodperccel volt gyorsabb a címvédő Csépe Pannánál, aki alighanem nem bánja, hogy csak honfitársa, egyben párostársa állt magasabban nála a dobogón.

"Ez az utolsó évem U23-ban, reméltük, hogy egy dobogó összejön. Az Eb-hez képest most a dán lány is többet vállalt , de ettől függetlenül us szerintem mi ketten voltunk Pannával voltunk a fő emberek, akik diktálták a tempót. Nem volt megbeszélve, hogy pontosan honnan engedjük egymást, az elején végig összedolgoztunk, a végén pedig most így jött ki." - értékelt az újdonsült U23-as maraton világbajnok Sinkó Panna.

"Egy elég nehéz verseny volt, sokan mentünk, nagy bojjal a táv nagy részén. Szerettünk volna Pannával összedolgozni, és utána az győzzön, aki a legjobb. Igyekszünk most regenerálódni, aztán összekapjuk magunkat és a párosban is a maximumot nyújtjuk majd vasárnap." - nyilatkozta Csépe Panna.

Péli Zalán és Sellyei Csanád zárták a napot a fiúk U23 K-1 26,2 kilométeren harcoltak a végsőkig az érmekért. A nagyon erős és sűrű mezőnyben, összesen 39 egység állt rajthoz, így az első pillanattól kezdve nehéz feladata volt a két fiatal magyar versenyzőnek. A lépés végül Péli Zalánnak jött ki jobban, aki dél-afrikai ellenfelével az utolsó méterekig meccselt az ezüstért, végül azonban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Csanád is harcban volt az éremért az utolsó futószakaszig, ő az ötödik helyen csapott célba, ami szintén hatalmas teljesítmény egy ilyen színvonalas mezőnyben.

"Nagyon sűrű volt a mezőny, hiszen 39-en álltunk rajthoz, az volt a taktikám, hogy mindig az élbolyban legyek és a legjobb vizeken üljek meg. A futásoknál is sikerült mindig jól kiszállnom és az utolsó beszállást leszámítva, sikerült azt is jól véghezvinnem. A tegnapi rövid körös verseny nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztem, úgyhogy örültem, hogy tudtam javítani." - értékelt a Hármaspálya Sportegyesület kajakosa.

Ne feledkezzünk meg para kajak-kenusainkról sem, akik bemutató szakágként vesznek részt a vb-n. KL1-es sérültségi kategóriában Suba Róbert teljesítette a 8,2 kilométeres távot, míg KL3-ban Kiss Erik és Dancs Gergő szálltak vízre. A magunk részéről abban bízunk, hogy a jövő évi győri világbajnokságon már teljes értékű, világbajnoki futamokat rendezhetnek ebben a szakágban is.

Bár mi már most maximálisan elégedettek vagyunk versenyzőink teljesítményével, a metkovicsi világbajnokság még közel sem ért a végéhez. A jövő évi Világjátékokra megszerezhető országkvóták holnap kerülnek kiosztásra női és férfi felnőtt kajak egyesben, emellett további egyéni számokban is szoríthatunk versenyzőinknek.

A program és a rajtlisták itt érhetőek el.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók