Foghíjas edzőtábor, biztató teljesítményekkel

A héten egy hatnapos tatai edzőtáborra hívta össze a kajakos ifjúsági válogatottat Makrai Csaba kajak utánpótlás szövetségi kapitány. A szakembernek némi nehézséggel is szembe kellett néznie, mivel több fiatal versenyző is betegség miatt távol maradt vagy idő előtt haza kellett utaznia. A hangulat és az edzéseken nyújtott teljesítmények a megtizedelt létszám ellenére is kiválóak.

Az előzetes tervek szerint 13 fiúval és 14 lánnyal kezdte volna meg hétfőn a szombatig tartó téli alapozó edzőtábort Makrai Csaba, azonban nem várt betegségek miatt csökkentett létszámmal kellett elvégezniük a kitűzött edzésprogramot.

„A fiúk közül egy kajakosunknak kellett hazamennie torokfájás miatt szerdán, míg lányok közül már csak nyolcan maradtak – közülük egyesek betegség miatt maradtak távol, másoknak a meleg vízi edzések kezdődtek meg – kezdte értékelését a kapitány. – Egy kicsit sajnálom, – főleg lányok közül – hogy egyesek nem tudnak jelen lenni, mivel nagyon érdekelt volna a teljesítményük. Az edzéstervünk ettől függetlenül nem változott. Mivel ezen a hétévégén lesz Győrben a serdülő és ifjúsági Héraklész Fizikai Felmérő – amelyen egyébként kötelező a válogatottaknak való részvétel – a kajakosok túlterhelésének elkerülése érdekében most az edzőtáborban végzünk el minden szükséges felmérést.”

Foghíjas edzőtábor, biztató teljesítményekkel

Emellett az új protokollnak megfelelően egyes gyakorlatoknál is végeznek további felméréseket, több napra egyenletesen vannak felosztva a különböző tesztek.

„A kondiban már hétfőn és kedden mindent elvégeztünk, majd szerda délelőtt a Cooper-tesztet, délután a pályafutást mértük fel. Ezeket vagy az edzések előtt vagy azok közben sikerült megcsinálnunk, így nem befolyásolta a tervünk menetét” – fogalmazott az ifjúsági válogatott eddigi munkáját illetően Makrai Csaba.

A kapitány örül annak, hogy a fiatalok megtalálták a közös hangot, folyamatosan sikerül egyre egységessebbé kovácsolni a keretet, amely nagy előny lesz a nemzetközi versenyeken. Makrai Csaba nem akart egyetlen egyént sem kiemelni a jelenlegi keretből, mindenkinek a teljesítményével és hozzáállásával elégedett.

„Nagyon bíztató a versenyzőink fizikai felkészültsége, kiváló eredmények születnek, jó a hangulat a csapaton belül. 

Mentálisan és morálisan is kiváló a hozzáállásuk.

Egyelőre abszolút elégedett vagyok velük, bizakodóan várom a vízre szállást. Véleményem szerint egy nagyon jó társaság kovácsolódott össze, eddig semmiféle probléma nem adódott sem a teljesítményükkel, sem a hozzáállásukkal, sem a viselkedésükkel.”

Foghíjas edzőtábor, biztató teljesítményekkel

Az edzői felállás is változott az eredeti tervekhez képest, mivel Agócs Bence apai örömök miatt maradt távol a tábortól, helyette a lányok felkészülését Márfi Gábor vezényli. Fiúknál nem történt változás, Tóth Petra irányítja a kajakosok edzését.

A kapitány a 2024-es versenyszezonra is kitért, amelynél többször is kiemelte, hogy tehetségekben bővelkedik a válogatott, de a nemzetközi eredményességet még sok elem befolyásolhatja.

„Habár nagyon tehetséges a válogatottunk, nagyban befolyásoló tényező, hogy milyen lesz a nemzetközi mezőny erőssége. 

A legfontosabb, hogy teljes odaadással, mellszélességgel álljanak oda a munkához és ha a maximumot hozzák ki magukból a sportolóink akkor biztos, hogy jó eredményeket fognak elérni” – zárta gondolatmenetét Makrai Csaba.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók