Erdőssy Csaba nyert a férfiaknál, papírforma kenuban és női kajakban a maraton válogatón

Klasszikus maratoni egyes számokkal folytatódott a Felnőtt, U23 és Ifjúsági Maraton válogatóverseny Győrben. Kiszli Vanda, Kisbán Zsófia és Soltész Péter duplázni tudott, a tegnapi rövid körös győzelmük után hosszútávon is elsőként értek célba. A férfi kajakosoknál hatalmas csata volt egészen a célba érkezésig, végül Erdőssy Csaba szerezte meg az aranyérmet.

Pontban tíz órakor, elsőként rajtolt el férfi kajak egyesek mezőnye a győri válogató második napján. A hát indulónak 30 kilométert kellett leevezni, természetesen futószakaszokkal tarkítva. A szeles időjárás ezúttal folyamán sem segítette a versenyzők dolgát. A Sellyei Csanád, Boros Adrián, Péli Zalán, Kékesi Árpád, Noé Bálint, Erdőssy Csaba és Kulifai Tamás alkotta mezőny a futam nagy részében együtt haladt, látszott, hogy mindenki a hajrára tartalékol. A taktikai csatából először Kulifai Tamás esett ki, aki egy borulás következtében kényszerült feladni a versenyt. A vége előtt nem sokkal Noé Bálint is leszakadt a vezető bojtól. Az utolsó métereken jött aztán a tűzijáték, az Erdőssy, Péli, Boros és a tegnapi rövid kört megnyerő Sellyei is a legmagasabb sebességi fokozatba kapcsolt, végül Erdőssy Csaba szelte át elsőként a célvonalat. A győriek kiválósága mögött mindössze két másodperccel lemaradva Péli Zalán érkezett be a második helyen, míg a bronzérmet Boros Adrián szerezte meg.

"A múltkori tapasztalataim alapján sikerült a taktikát egy kicsit megreformálni az edzőm utasítása révén. Csak a legvégén vezettem, de nagyon jól sikerült, örülök a győzelmemnek - emelte ki a futamgyőztes, majd a nemzetközi versenyekre is kitért. - Készülin kell az Európa-, illetve világbajnokságra. Szerencsére itt Győrben adottak a körülmények. A csapattal készülünk és reméljük a legjobb eredményeket tudjuk majd hozni."

A kajakos hölgyeknél, - ahol 26 kilométert kellett teljesíteni – a rajt után Szerafin Zsófia és Rugási Csilla szakadt le a vezető ötös bojtól. Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia, Kőhalmi Emese, Csépe Panna és Sinkó Panna a második futószakaszig egymás vizén evezve tudott haladni, majd fokozatosan maradt le a Lágymányosi Spari színiben versenyző Sinkó is elkezdett leszakadni. Az utolsó körre pedig már Csépe Pannának sem sikerült tartani a lépést az élen haladókkal, így Kiszli, Kőhalmi és Czéllai csatáztak a győzelemért. Mindhárman erős hajrába kezdte a cél előtt, amelyet a kilencszeres világbajnok Kiszli Vanda bírt a legjobban és kereken egy másodperccel sikerült maga mögé utasítania a második helyen célba érő Kőhalmi Emesét. A dobogó harmadik fokára Czéllai-Vörös Zsófia állhatott fel.

"Nagyon kemény meccs volt, kicsit bíztam benne, hogy kicsit szét tudjuk szakítani a mezőnyt. Nem sikerült, így a finish-emre kellett bíznom magam. Őszintén szólva nem nagyon bíztam benne, mert az Emese egy síkvizi, nagyon gyorskezű kajakos. Próbáltam egy hosszú finish-t indítani, amennyire tudtam egy erős iramot hoztam a végén. Nagyon örülök, de meglepett, hogy győzni tudtam" - mondta az Atomerőmű SE kiválósága, Kiszli Vanda, aki egy nappal korábban rövid körön is győzött, csütörtökön pedig párosban is rajthoz áll Czéllai-Vörös Zsófiával.

Férfi kenu egyes 22 kilométeren Laczó Dániel és Zsidai Máté viszonylag hamar kiszállt az első helyért folytatott harcból, a futam Pluzsik Mihály és Soltész Péter küzdelméről szólt. A két versenyző – a rövid körös döntőhöz hasonlóan – egészen az utolsó futószakaszig fej-fej mellett haladt, majd tokaji színekben versenyző Soltész az utolsó futószakasznál vízparti gyorsaságát kihasználva kisebb előnyre tett szert, amelyet a táv végéig még növelni is tudott. Mögötte Pluzsik közel tizenhét, Laczó Dániel harminckilenc másodperccel később tudott célba érni a második, illetve a harmadik helyen.

"Igen kemény volt, megint a Misivel kellett küzdeni, mint tegnap. A vén sikerült egy robbantásnál, az utolsó futószakasznál leszakítanom, így onnnantól már biztos volt a győzelmem" - emelte ki a duplázó Soltész Péter.

Női C-1 14,5 kilométeren már az első körben szétszakadt a mezőny, így a nagy izgalmak elmaradtak ebben a számban. Kisbán Zsófia a tegnapi rövid körös győzelme után hosszútávon is simán az első helyen ért célba. Mögötte második helyen Matkovics Lili Sára végzett, míg a bronzérmet Hegedüs Karolina Dóra szerezte meg.

"Egy edzésnek fogtuk fel edzőmmel. Ez egy jó felkészülés lesz a következő versenyekre. Örülök, hogy még mindig le tudom evezni ezt a hosszú kört is - fogalmazott Kisbán Zsófia. - Továbbra is az ötszáz és az ezer egyes van nálam fókuszban. Erre a kettőre készülök, mert nagyon jó formában éreztem magam év elején is. Ezekben a versenyszámokban év elején nem rendeztek válogatót, úgyhogy csak a Magyar Bajnokságon lesz lehetőségem megmutatni, hogy mit tudok. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a magyar mezőnyben hol helyezkedek el."

Az ifjúsági korosztályban is megrendeztük a klasszikus maratoni távokon a válogatókat, amelyeken az alábbi eredmények születtek:

Férfi U17-U18 K-1 22 km

  1. Zemen Dániel

  2. Ivancsó Tamás

  3. Tőkey Bálint

Női U17-U18 K-1 18 km

  1. Jámbor Lotti

  2. Reisz Janka

  3. Kmetyó Klaudia

Férfi U17-U18 C-1 14,5 km

  1. Kereszturi-Méri Marcell

  2. Tósa Máté

  3. Schieber Dávid

Női U17-U18 C-1 11 km

  1. Hoffer Eszter

  2. Varga Flóra Anna

  3. Kirs Alma

Holnap a páros maratoni versenyszámokkal folytatódik a válogató minden korosztálynak.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók