Kopasz Bálint fölényesen nyert K-1 500 méteren

Magyar szempontból egy arany- és két bronzéremmel folytatódott szombat délután a szegedi gyorsasági világkupa. Férfi K-1 500 méteren Kopasz Bálint imponáló fölénnyel győzött. C-1 200 méteren Korisánszky Dávid harmadik lett csakúgy mint ötszázon mix kenu párosunk, Kiss Ágnes és Molnár Csanád. A nap egyik legjobban várt döntőjében, férfi K-2 500 méteren a Kurucz Levente, Opavszky Márk duó negyedik, míg a Nádas Bence, Tótka Sándor kettes kilencedik lett.

A DÉLUTÁN ELSŐ DÖNTŐJÉBEN NEGYEDIK ÉS ÖTÖDIK HELY SZÜLETETT

Két egység is képviselte Magyarországot női C-2 200 méteren. A Bragato Giada, Benkucs Kíra páros már a délelőtt folyamán is rajhoz állt, akkor azonban az ötszáz méteres döntőben térdeltek össze. Energiaraktárukat délutánra újra feltöltötték és teljes erőbedobással álltak oda a kétszázas rajthoz. Ők és az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kettős is szépen kapta el a startot, ezután Giadáék tartották a lépést az élmezőnnyel. A dobogó is közel volt, végül a negyedik helyen értek célba, öt századmásodperccel lemaradva a harmadik pozíciótól. Az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kettes végül nagy hajrával az ötödik helyen végzett.

KORISÁNSZKY DÁVID MEGSZEREZTE A DÉLUTÁN ELSŐ MAGYAR ÉRMÉT!

Korisánszky Dávid C-1 200 méteren állt rajthoz, méghozzá éremesélyesként, miután a tegnapi előfutamból egyenes ágon jutott döntőbe. A mezőny viszonylag egységesen haladt, egyedül a versenyt végül megnyerő Oleksii Kolyadich tudott egy kisebb fölényt kialakítani a többiekhez képest. Korisánszky Dávidnak nem sikerült a legjobban a rajtja, nagyot kellett hajráznia, hogy odaérjen a dobogóra és legnagyobb örömünkre ez sikerült is neki.

"Elégedett vagyok, tök jó pályát tudtam menni. Egy hetet készültem most csak erre a számra, persze régen sokat mentem. Már az előfutam is nagyon jól sikerült, és bár ma nagyon gyors volt a lengyel srác, de a mumusomat, Zazát (Zaza Nadiradzét) sikerült megvernem és ennek nagyon örülök."

KOPASZ FÖLÉNYESEN SZERZETT ARANYÉRMET, SZÁNTÓI-SZABÓ TAMÁS HETEDIK

A szám világbajnoki címvédője, Kopasz Bálint már tegnap bejelentkezett az aranyéremre, miután hatalmas fölénnyel nyerte az elő- és középfutamot is. A döntőben egyedül a mellette induló kanadai versenyző tudta jobban elkapni a rajtot, olimpiai bajnokunk azonban hamar átvette a vezetést és ezután már mindenki csak a hátát nézte. Fél hajónyi előnnyel nyerte meg a döntőt, úgy, hogy a hajrában igazán nem is kellett indítania. A finálé másik magyar versenyzője, Szántói-Szabó Tamás a hetedik helyen ért célba.

"Jó taktikát állítottam fel, egy 95 százalékos rajttal indítottam. Új lapátra váltottam, ehhez nagyobb erő kell. Elégedett vagyok ezzel a formával, de a csúcsforma még messze van - mondta az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa. - Délután 1000 méteren megyek egy előfutamot, holnap pedig szeretném megcélozni a dobogó valamelyik fokát. Nehéz dolgom lesz, mert a döntő előtt kora reggel még vár rám egy középfutam."

KURUCZ LEVENTE, OPAVSZKY MÁRK EGYSÉGE EGY HAJSZÁLNYIRA VOLT A DOBOGÓTÓL, A NÁDAS BENCE, TÓTKA SÁNDOR PÁROS KILENCEDIK

Két magyar hajót is figyelemmel követhettünk a K-2 500 méter fináléjában. A brutálisan erős mezőny középső pályáján ott volt a Kurucz Levente, Opavszky Márk alkotta kettes, amely tegnap fantasztikusan szerepelt az elő- és középfutamok során, míg a kilencesről a tavaly ugyanitt győzedelmeskedő Nádas Bence, Tótka Sándor páros indult. Utóbbi egység már a rajt után nem sokkal gyakorlatilag kiszállt az érmekért folyó csatákból, nem tudták tartani a lépést a mezőny elejével. Nemúgy a Kurucz, Opavszky duó, akik nem ijedtek meg sem világbajnok portugáloktól, sem a mellettük haladó ausztráloktól, spanyoloktól és németektől sem. Féltávnál a harmadik helyen haladtak és végig csatában voltak az éremért. Erejük csak az utolsó métereken fogyott el, ezt használták ki a spanyolok, fiatal egységünk azonban így is rendkívül büszke lehet a teljesítményére.

"Sajnos a rajtnál volt egy kis hibám, nem mondom, hogy biztosan emiatt, de sajnálom, hogy lecsúsztunk a dobogóról. Ez azt mutatja, hogy dolgoznunk kell, edzenünk kell tovább. A következő időszakban azon leszünk, hogy tovább gyorsuljunk" - írta meg Opavszky Márk nyilatkozatát az MTI.

FEKETE ÁDÁM C-1 500 MÉTEREN A HETEDIK HELYÉN ÉRT CÉLBA

Egyes pályáról indulva jól vette a rajtot Fekete Ádám C-1 500 méteren. Húzásaival egészen a második helyig is sikerült felérnie, azonban a táv második felében a vetélytársak is robbantottak, így a hetedik helyre csúszott vissza a magyar kenus.

Ez a szám is Kolonics György Emlékverseny volt, a győztesnek járó Kolonics Kupát a brazil Isaquisas Queiroz kapta.

MIX BRONZÉRMET HOZOTT A KISS ÁGNES, MOLNÁR CSANÁD DUÓ

Négyen álltak rajthoz a mix C-2 500 méter döntőjében. A magyar színeket a Kiss Ágnes, Molnár Csanád duó képviselte, akik a hatos pályáról indulva kezdték jól a futamot. A kínai egység hamar tetemes előnyre tett szert a kínai egység, de Ágiéknak megelőzni a kanadaiakat, így a lengyelek mögött beérve a harmadik helyet ünnepelhették.

FOJT SÁRA A HATODIK

Kemény döntőbe került Fojt Sára, a hármas pályáról indult. Fiatal versenyzőnk keményen küzdött, ami végül a hatodik helyre volt elegendő.

A KL1 200 MÉTER A-DÖNTŐJÉBEN SUBA RÓBERT AZ ÖTÖDIK HELYET SZEREZTE MEG

Suba Róbert egy kenus döntőn is túl volt már, amikor a délután az utolsó magyar érdekeltségű futamában is rajthoz állt. Korábban VL-2 200 méteren a hatodik helyen ért célba, KL1 200 méteren ennél jobb eredményt szeretett volna elérni. Ez sikerült is, az ötödik helyre sikerült behoznia hajóját.

KISS ERIK ÖTÖDIK A B-DÖNTŐBEN, NINCS MEG KVÓTA

Férfi KL3-ban Kiss Erik a középfutamból a B-döntőbe kvalifikált, azonban még így sem volt reménytelen a kvóta. Ehhez azonban a mezőny elején kellett volna végeznie, végül azonban ötödik lett, ami így nem ér párizsi indulási jogot, de a visszaosztásokban még bízhat.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók