Elhunyt Dr. Novotny László, Eb-ezüstérmes kajakos, író

Életének 83. évében 2024. május 28-án elhunyt Dr. Novotny László, korábbi válogatott kajakos. A Budakalászi Vidra Sportegyesület egykori elnöke 1965-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, többszörös magyar bajnok, de mellette több terepen is megvetette a lábát, így sikeres mérnökként, mérlegképes könyvelőként, egyetemi kutatóként is tevékenykedett. A sportágtól nyugdíjas éveiben sem távolodott el, sőt két könyve is megjelent.

Novotny László 1941. június 18-án született Budapesten. 1955-ben egy barátja lelkesítésére ment le először a Margitszigetre, ahol jelentkezett a Budapest Honvéd Sportegyesülethez. Első kajakedzője Tálos Zoltán volt, aki testnevelő tanárként a Testnevelési Főiskolán is tanított. Többszörös ifjúsági bajnokként 1959-ben – amikor még továbbra is ifjúsági korosztályba tartozott – meghívták a felnőtt válogatott keretbe.  Mindenáron orvos szeretett volna lenni, de édesapja azzal beszélte le róla, hogy az orvosi mellett majdnem biztos, hogy nem fog tudni kajakozni, de ha a gépészmérnöki karra jelentkezik a Budapesti Műszaki Egyetemre, akkor apja bármiben tud neki segíteni. Így lett vegyipari gépészmérnök.

1961-ben magyar bajnok lett, majd az Európa-bajnokságon negyedik helyezést ért el kajak négyesben. Az 1965-ös Európa-bajnokságon kajak kettes 10000 méteren ezüstérmet szerzett Giczy Csabával egy hajóban, majd 1966-ban újra magyar bajnokságot nyert kajak négyesben. Novotny László 1959-1970 között volt a magyar válogatott tagja. Aktív pályafutása alatt a Budapesti Honvéd, a Kossuth Kajak Klub, az MHS, az Egyetértés és a Honvéd Dominó egyesületeiben is megfordult. A Testnevelési Főiskolán kajak-szakedzői képesítést is szerzett, bár soha nem volt hivatalosan edző. A Budakalászi Vidra Sportegyesület elnökeként 2004 és 2010 között tevékenykedett.

Novotny László előszeretettel írt is a kajak-kenu sportágról. 2012-ben jelent meg Kajakok és Kenuk Fából című könyve, majd ezt követte 2016-ban a Fejezetek a Kajak-Kenu Sport Történetéből című kötete.

Nyugodjon békében!

Forrás: Dr. Novotny László – Rendhagyó önéletrajz (2023);

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók