KISS PÉTER PÁL MEGVÉDTE CÍMÉT, PÁRIZSBAN IS PARALIMPIAI BAJNOK

A Budapesti Honvéd SE 21 éves klasszisa tokiói győzelme után pontosan 1100 nappal Párizsban is felért a csúcsra! Petya óriási versenyzéssel szerezte meg második paralimpiai bajnoki címét, fölényesen nyert KL1 200 méteren. Ugyanebben a számban Suba Róbert is szenzációsan teljesített, a negyedik helyen ért célba. Férfi KL2-ben Kiss Tibor, női VL2-ben pedig Boldizsár Dalma is tizedik lett.

Reméltük, vártuk, bíztunk benne, féltettük is, de megcsinálta! Kiss Péter Pál 21 évesen és 124 naposan immáron kétszeres paralmipiai bajnok!

Pedig milyen nehéz útja volt Pruzsina István tanítványának idáig! Emlékezzünk vissza sérülése miatt ki kellett hagynia a világbajnokságot és az Eb-re sem sikerült kijutnia. Júliusban szétlövéssel harcolta ki a párizsi részvételt, onnantól azonban nem volt megállás.

Már a pénteki előfutamban láttuk, hogy remek formában van, a nyomában nem volt se a brazil Cardoso, se a francia Remy Boulle. A szombati döntőhöz is láthatóan nyugodtan, sőt inkább felspanolva állt oda, a rajt előtt még ki is intett a több ezres közönségnek, amelynek soraiban ott volt Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke is.

Petya a brazillal együtt kapta el a legjobban a rajtot, de a francia is követte őket. Cardoso azonban csak nagyjából a táv feléig tudta tartani a lépést a Honvéd klasszisával, aki fokozatosan húzott el az élen. Az utolsó métereken a hangárokban, a lelátón és a vízen is mindenki tudta, hogy itt csakis egyvalaki győzhet, Petya egészen fantasztikus 44.55-ös, új paralimpiai rekorddal győzött, pontosan 1100 nappal a tokiói győzelme után. Nem mellesleg minden idők legfiatalabb kétszeres aranyérmese is ezzel.

Petya mellett nem feledkeztünk meg a szám másik magyar indulójáról, Suba Róbertől sem! A szám riói ezüstérmese a reggeli előfutamból az iráni Saeid Hosseinpoorzarouni mögött a második helyen jutott be az A-döntőbe, ahol aztán sikerült megelőznie riválisát és Petya, Cardoso, illetve Boulle mögött a negyedik helyen ért célba. Le a kalappal, Robi előtt, óriási teljesítményt tett le az asztalra!

A délelőtt folymán két paralaimpiai újonc versenyzőnkre is joggal lehettünk büszkék! Férfi KL2 200 méteren Kiss Tibor 46 évesen a mezőny legidősebb tagjaként, mindössze két évvel azután, hogy újra lapátot ragadott tizedik lett összesítésben. Tibi a középfutamban remekül rajtolt, végül az ötödik helyen zárt, így a B-döntőben szerepelhetett kicsivel később, ahol végig jó iramot diktálva második lett az argentín Atamanuk mögött.

A 21 éves Boldizsár Dalma is minden elimerést megérdemel. A középfutam után a B-döntőben állt rajthoz, amit kiválóan abszolvált, a spanyol Felipe Vidigal mögött másodikként ért célba, így összesítésben ő is a tizedik helyen zárt. Ráadásul holnap kajakban is szurkolhatunk neki!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók