Bizakodó kapitányok az Eb után és a vb előtt

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar utánpótlás válogatott 12 arany-, 9 ezüst- és 7 bronzéremmel messze a legeredményesebb nemzetként zárta az ECA Ifjúsági, U23 Gyorsasági Európa-bajnokságot. Fiataljaink pozsonyi szereplését Makrai Csaba és Foltán László, utánpótlás szövetségi kapitányok is elégedetten nyugtázták, de azt is látják, hol lehet még javítani akár már a közelgő plovdivi világbajnokságra.

Kajak szakágban a hazai válogatóversenyek függvényében úgymond a „második vonal” indult a kontinensviadalon. A szakág erejét mutatja, hogy így is 7 arany, 5 ezüst és 4 bronz került a zsákba, amivel természetesen Makrai Csaba is elégedett. A kajak utánpótlás szövetségi kapitány azonban hozzátette, voltak figyelmeztető jelek is az Eb-n.

„Összességében természetesen elégedett vagyok a csapat szereplésével – kezdte Makrai Csaba. – Remek eredmények születettek a hétvége során, azonban voltak aggodalomra okot adó jelek, elsősorban női U23-ban. Azt kell látni, hogy tavaly nagyon sokan kiöregedtek ebből a korosztályból, viszont a tavalyi ifjúsági világbajnokaink még mindig a fiatalabb korosztályba tartoznak. Idén nagyon beszűkült az U23 és be kell látnunk, hogy Fojt Sári kivételével ezek a lányok még nem tudtak érvényesülni a felnőttek között. Persze láttunk nagyon szép teljesítményeket, de ha a komplex képet nézem, sajnos nem állunk jól női U23-ban.”

Ezzel szemben a kapitány komoly merítési lehetőséget lát az ifjúsági lányoknál. Makrai Csaba külön kiemelte a két aranyérmet szerző Mészáros Annát, Holló Hannát és Horváth Katát is, de dicsérte Hofer Biankát is, aki serdülőként bronzérmes lett K-1 1000 méteren.

A férfiak esetében úgy véli, nagyon erős most a szakág Magyarországon, az Eb-n remeklő ifjúsági versenyzők közül többeket is megemlített.

„Nagy örömömre Mertz Attila visszatért az élmezőnybe. Éveken keresztül korosztályának egyik legjobbja volt, de egy csúnya sérülés miatt két évre elvesztettük. Most megmutatta, hogy akár a jövőben is lehet rá számítani. Az ötszáz párost megnyerő Avar Tamás, Juhász Máté páros ezer méteren fog menni a világbajnokságon, azt gondolom, hogy nagyon tehetségesek és alkatilag is minden megvan bennük, hogy sikeresek legyenek. Ugyanezt el tudom mondani Kaed Ádámról, vagy Szabó Vilmosról is.”

Az U23-asoknál dicsérte az ötszáz egyesben arany-, ezer egyesben pedig ezüstérmes Hidvégi Hunort, ugyanakkor hozzátette, a plovdivi vb-n ott lesz Kollek Bálint, Kurucz Levente és Opavszky Márk is, utóbbi két versenyző ráadásul már a felnőttek között is letették a névjegyüket.

Négyeseink is kivétel nélkül dobogóra állhattak, az ifjúsági fiú és lány, valamint az U23 férfi egység győzött, míg az U23-as lányok harmadikok lettek. Makrai Csaba szerint az elmúlt években bevezetett négyes gyakorlások is a hozadékai ezek az eredmények.

„Azzal, hogy belevágtunk ebbe és összehozzuk a legjobbakat közös edzésekre, meghozta azokat a sikereket, amelyeket már tavaly láthattunk. Nagyon szépen teljesítettek a gyerekek és egy jó visszajelzése annak, hogy érdemes ezt folytatni és már ifjúsági szinten is hozzuk össze a legjobbakat. Nem egyesületi érdekek érvényesülnek, hanem tényleg a legjobbak ülnek össze, ez az alapvető háttere a sikereknek.” – fogalmazott Makrai Csaba.

Felvetődik a kérdés, hogy ha a papíron „második vonal” ilyen eredményekre képes a nemzetközi mezőnyben, mit várhatunk a legjobbaktól majd Plovdivban, a világbajnokságon?

„Én nem tennék nagy terhet a gyerekekre. Edzőként az a tapasztalatom, hogy sokszor az okozza a legnagyobb problémát a fiataloknak, hogy megfeleljenek az elvárásoknak és ha ezek érmek színében mutatkoznak meg, az nem biztos, hogy jót tesz. Blokkolhatja őket és nem a saját pályájukra koncentrálnak. Tudom, hogy ki, mit tud és mindig azt mondom nekik is, hogy azt hozzák, amire képesek. Nem kell erősebben, ne akarjanak olyat csinálni, ami nem elvárható, csak azt hozzák, amit tudnak és én akkor elégedett leszek.” – mondta az utánpótlás kapitány, majd zárásként hozzátette, a vb-n induló csapat tagjai szerda óta készülnek Dunavarsányban és július 15-én indulnak majd Bulgáriába.

Kenusaink is remekeltek Pozsonyban, erről árulkodik az 5 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérem is. Láttunk toronymagas győzelmeket, szédületes hajrákat, bravúros éremszerzést és a végére elfáradó egységeket is.

„Ha visszakanyarodok 2021-re, akkor nyilván egy ilyen eredménysor után örömtáncot jártunk volna az edzőkkel. – kezdte értékelését a kenu utánpótlás kapitány. – Azóta remek köröket futottunk, különösen tavaly, viszont volt bennem egy kérdőjel az ősz és a tavasz folyamán, mivel az ifi csapat nagyrésze kicserélődött. Sok elsőéves versenyzőnk van, akik ekkora versenyeken még nem indultak. A verseny előtt aláírtam volna ezeket az eredményeket. A partról nézve azt láttam, hogy azokat a hibákat, amiket elsőáldozóként el lehet követni, azt elkövették, de ezzel nincs semmi gond.”

Hátrahagyott akkreditációs kártya, a csapatsátorban hagyott lapát, túlizgult döntők. Ezek valóban mind természetes hibák azoknál, akik életük első Európa-bajnokságán szerepelnek, de Foltán László szerint ez most belefért és a vb-re már ezeknek nyoma sem lesz. Annak viszont kifejezetten örült, hogy kivétel nélkül mindenki nagyon akart bizonyítani.

„Harapósak voltak és nem adták könnyen magukat, kiváló szellemiséggel versenyeztek. Mindig jó látni az, hogy harc van és nem adják könnyen a bőrüket. Ha csak az ifit nézem, tele vagyunk elsőévesekkel, mi lesz akkor jövőre?”

A kapitány több egység teljesítményével is kifejezetten elégedett volt.

"Az U23-as lányoknak egy nagyon pozitív löket volt az Eb. Horányi Dórit néhány éve elütötte egy autó és nem tudtuk fog-e még kenuzni egyáltalán. Most pedig ott van korosztálya elitmezőnyében. Opavszky Réka is kihagyott egy évet, most itt van, mosolyog, élvezi az életet és kétszeres Európa-bajnokként készülhet a vb-re. A Ludányi Mátyás, Vonga Ádám ifi páros nem szerzett érmet, vakargattam is a fejemet, de aztán megnézve az időket láttam, hogy ezzel az elmúlt években dobogóra álltak volna. Vagy ott van a Kurczina Máté, Mitropoulos Iliász páros, akiket kőkemény világcsúccsal vertek meg az ukránok. Igaz nem volt tökéletes a pályájuk, kicsit elkapkodták a dolgokat, de nálunk van az előny, mert tudjuk, hogy mire képesek. A két aranyat szerző Matkovics Vanda, Paragi Petra duóról sejtettem, hogy elől lesznek, hiszen két percen belül tudnak menni ötszázon. Két éve együtt kenuznak, tavaly az ifi vb-n a négyesbe is bekerültek, tehát ők már tudták azt, hogy milyen kávéházba jönnek.”

Foltán László elmondta, a csapat az Eb után három nap szünetet kapott, ezt követően Szegeden kezdik meg a felkészülést a plovdivi világbajnokságra.

„Szerintem a vb-re mindenki sokkal jobb állapotban lesz. Az Eb-re lényegében a válogatóról jöttek, most viszont nyugodtan tudnak készülni. Ha csak Kollár Kristófot nézem, négy hétvégén át versenyezett, előbb a felnőtt olimpiai válogatón indult, aztán a felnőtt Eb-n, volt egy szétlövése az U23-as válogatón és most eljött Pozsonyba. Természetes, hogy elfáradt, de így is ő korosztálya leggyorsabb kenusa, mindenképpen oda kell rá figyelni. De mondhatom a Molnár Csanád, Juhász István párost is, akik akaratból értek fel a dobogóra ötszázon. Bennük is több van, Pisti lázas volt egy hete, de eljöttek és akaratból megcsinálták. Győre Panna is nagyon akart nyerni, de olimpiai számban Eb-másodiknak lenni kitűnő eredmény." – zárta értékelését a kenu utánpótlás szövetségi kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók