Adolfék újráztak, Tótkáék visszavágtak

Szerda délelőtt elrajtolt az idei év talán legfontosabb hazai versenye, a II. Felnőtt, U23, Para Kajak-Kenu és SUP Válogató. Férfi kajak páros ötszáz méteren a világkupán is jól szereplő Kurucz Levente, Opavszky Márk duót hatalmas hajrával győzte le a rutinos Nádas Bence, Tótka Sándor egység, így a válogatók tekintetében egy-egy sikerrel állnak. Női C-2 500 méteren a frissen összetérdelő Kiss Ágnes, Nagy Bianka egység örülhetett. Ugyancsak kenuban a férfi párosban nem volt kérdés, az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kettes a második válogatót is megnyerve készülhet a jövő heti Európa-bajnokságra. SUP szakágban sprint és technikai számban rendeztek döntőket, a nőknél előbbiben Slekta Réka, utóbbiban Kocsis Csillag győzött, míg a férfiaknál Szabó Zénó duplázott.

A jövő heti Európa-bajnokság és a párizsi olimpia szempontjából is rendkívül fontos a II. Felnőtt, U23, Para Kajak-Kenu és SUP Válogató, amely szerdán három páros számmal és két SUP kategória döntőivel rajtolt.

Az egyik legjobban várt finálé a férfi kajak kettesek 500 méteres döntője volt, amelyben ott volt a szolnoki első válogatót megnyerő, majd a világkupán negyedik helyen célba érő Kurucz Levente, Opavszky Márk egység, csakúgy, mint a Szolnokon második, a világkupán kilencedik Nádas Bence, Tótka Sándor duó.

Utóbbi legjobb idővel jutott a döntőbe az előfutamból és a fináléban is jól indult. Ennek ellenére Kuruczék hamar átvették a vezetést és igen meggyőző tempót diktáltak. Egészen az utolsó kétszáz méterig úgy tűnt, hogy az első válogatóversenyt megnyerő párost nem tudják megszorongatni, Tótkáék azonban hatalmasat hajrába kezdtek, és végül fél hajónyi hátrányból visszakapaszkodva, milliméterekkel (54 ezredmásodperccel) nyertek.

„A szél miatt talán egy kicsit nehezebb volt belőnünk az utazó sebességünket – emelte ki a döntő megnyerése után Nádas Bence. – Egy taktikusan felépített pálya volt a részünkről. Sejtettük, hogy nagyon menni fognak a fiatalok, de mi egy begyakorolt pályát mentünk, és tudtuk, hogy a végén leszünk annyira frissek, hogy meg tudjuk őket lepni.”

Tótka Sándor már nem csak az egység jövőjére, hanem az Európa-bajnokságon elinduló négyesükre is kitért.

„Mindig jönnek ki hibák és hál Istennek ezekből lehet tanulni. Azt garantálom, hogy az Eb-n egy másik négyes fog felállni.

Egy más mentalitású és sebességű egység lesz ott, mint a világkupán”

– értékelt az UTE olimpiai bajnoka.

Mivel a Nádas, Tótka és Kurucz Opavszky páros is egy-egy válogatósikerrel áll, az Eb-indulásról pénteken 11 óra 20 perckor szétlövés fog dönteni K-2 500 méteren.

Csakúgy, mint a női kenu párosoknál, ugyanis itt is új győztest avattunk Szegeden. Még a Holt-Tiszán megrendezett első válogatóversenyen a Bragato Giada, Benkucs Kíra páros győzött, akik aztán a szegedi világkupán ötödikek lettek és esélyesként érkeztek a második válogatóra is.  A kihívók között azonban számos új párost is felfedezhettünk, a döntőbe Giadaékon kívül a Balla Virág, Opavszky Réka kettes, a Kiss Ágnes Nagy Bianka duó, illetve a Horányi Dóra, Takács Kincső alkotta páros jutott be. Meglepő módon pont a Bragato, Benkucs egységnek nem sikerült jól a rajt, a kezdeti hátrány rányomta bélyegét az egész futamukra. A legjobb start a tavalyi világbajnokságon még 200 méteren összetérdelő Horányi Dóra, Takács Kincső egységhez volt köthető, de a kezdeti előnyt a féltávhoz érve elvesztették, hiszen a Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó átvette a vezetést. A szegedi páros folyamatosan szakadt el a mezőnytől, s végül simán nyerték a futamot. A második helyet a Balla Virág, Opavszky Réka egység szerezte meg, a Bragato Giada, Benkucs Kíra páros a harmadik lett.

„Az előfutamban szerettünk volna egy bemelegítősebb pályát menni, nem kihajtani magunkat. Ott szerintem jobban sikerült a rajtunk, mint a döntőben. De az utóbbin volt a hangsúly, ahol jó pályát tudtunk menni” – mondta el meglátásait Nagy Bianka.

„Ez a páros már többször is szóban forgott.

Az első válogató után, aki nem nyer az mindig próbálkozik új egységekkel,

úgyhogy szinte teljesen átalakult a mezőny – vélekedett Kiss Ágnes. – A döntőben nem volt taktikánk, mennünk kellett. A rajtba beragadtunk, a vége sem volt a legerősebb. Még ezen is lehet javítani, ha összerakjuk ezt az ötszáz métert, de a mostani teljesítményünk is bíztató.”

Az Eb-indulás, valamint az olimpia tekintetében tehát itt is szétlövés dönt, a Bragato, Benkucs, valamint a Kiss, Nagy párosok végső összecsapására szintén pénteken, 12 óra 20 perckor kerül sor.

Férfi C-2 500 méteren nem volt kérdés a végső befutót illetően, nem adott esélyt az első válogatót megnyerő, a szegedi világkupán bronzérmet szerző Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kettős sem az előfutamban, sem pedig a fináléban. Már megszokottnak mondható, hogy a páros erősen kezdi a távot, ez most sem volt másképp. Féltávnál már közel egyhajónyi előnyre tettek szert, győzelmükhöz így kétség sem férhetett. A második helyen a Kollár Kristóf, Fejes Dániel kettes ért célba, míg a dobogó legalsó fokára a Koczkás Dániel, Besenyei Ádám egység állhatott fel.

„Nagyon hasonló helyzetben vagyunk, mint az első válogatón és a világkupán. Nincs sok időnk,

ezt a formát kell tovább vinni. A világkupából kiindulva ez nem egy egyszerű feladat,

nagyon el lehet fáradni, főleg mentálisan a sok stressz miatt. De tanultunk a korábbi versenyből, hogy miként kell kezelni a nemzetközi mezőnyt, majd ráfordulunk a hét-nyolchetes felkészülésre” – emelte ki Adolf Balázs utalva a jövő heti Eb-re és az augusztusi ötkarikás játékokra.

„Sokkal tapasztaltabban fogunk odaállni az Európa-bajnokságon. Remélem legalább egy kicsit sikerül előrébb lépnünk és akár a spanyolok elé is becsúszni. Szeretnénk egy olyan jó pályát menni, mint ma is. Fizikálisan és mentálisan szeretnénk odatenni magunkat” – vélekedett már a jövő heti Eb szereplésről Hajdu Jonatán.

Szerdán a SUP szakág számára is elkezdődött a válogató a szegedi Európa-bajnokságra. Bár a jövő heti szegedi kontinensviadalra bárki nevezhetett, a válogató versenyszámain az első két helyen végző versenyzők a magyar SUP válogatott tagjaként állhatnak majd rajthoz az Eb-n.

Délelőtt a sprint, vagyis a 200 méteres döntőben Márton Károly kapta el legjobban a rajtot a férfiaknál, majd a fiatal Szabó Zénó vette át a vezetést, aki aztán szoros csatában meg is nyerte a futamot. A második helyen beérő Márton Károly mögött a rajtnál beragadó, ugyanakkor hatalmasat hajrázó Zöllner Viktor ért be harmadikként.

Szabó Zénó a délutáni ezer méteres technikai futamon sem adta ennél alább, már a futam elején sikerült kisebb előnyt kialakítania, amelyet a fordulóknál növelni is tudott. A SUPport SC versenyzője megszerezte az első helyet, míg a dobogó másik két fokára Márton Károly, valamint Zénó édesapja, Szabó Gábor ért fel.

„A délelőtti győzelmem már hangolás volt a technikai futamra. Beélesedtek a rajtok, a hangulat megjött a versenyhez, az első győzelmem után – ha már ilyen jól sikerült – a másodikat is hozni kellett – emelte ki két első helyezését Szabó Zénó. – Nagy előzetes taktikázás nem volt a technikai futamnál, ez közben alakult ki. Annyit terveztem előre, hogy nem akartam nagyon elrajtol, hogy ne üljenek be a vizemre. Az első forduló előtt ez össze is jött, tudtam egyet robbantani és első helyre kerültem.”

A hölgyek sprintfutamában Slekta Réka és Kocsis Csillag az előzetes várakozásoknak megfelelően már a rajt után elszakadtak a mezőnytől. A ki-ki meccset viszont nagyjából száz méternél Slekta Réka döntötte el, aki folyamatosan lépett el Kocsis Csillagtól. A kiépített előny elégnek bizonyult, a célba érkezéskor már nem változott a sorrend. A harmadik helyet végül Erdős Zsófi szerezte meg.

„A rajtomat egy kicsit elrontottam, de összehoztam végül a pályát. Folyamatosan szembeszél volt, ezért hosszabb volt, mint amire számítottam, de sikerült nyerni, így ez egy jó gyakorlás volt az Európa-bajnokságra – mondta a női rövidtáv győztese. – Éreztem, hogy Csillag egy kicsit jobban rajtolt és emiatt egy kicsit meg is ijesztett. De éreztem, hogy utolérem és a végén egy meg is csíptem az első helyet.”

A technikai döntőben szintén a két legfiatalabb versenyző között dőlt el a győzelem. A Balatonfüredi Yacht Club és a Dunakeszi Kajak Club tehetségei itt is nagy csatát vívtak egészen a harmadik bójáig, ami után Kocsis Csillag tudott elhúzni Slekta Rékától. Ezt a számot így az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes Csillag nyerte, az ezüstérmes Réka mögött Varga Zsuzsanna lett a harmadik.

„A délelőtti futam bemelegítés volt a számomra. A rajtgép még továbbra is szokatlan a számomra, de az ittlétem alatt próbálom minél többet gyakorolni. Két szuper versenyen vagyok túl. A Rékával mindig szeretek versenyezni, hiszen ki tudjuk egymásból hozni a maximumot. A Maty-ér eddig nagyon szimpatikus, jó egy kicsit síkvízen edzeni, hiszen a Balatonon nem mindig vannak ilyen körülmények. Most kifejezetten jól jön a gyakorlás” – vélekedett Kocsis Csillag.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók