A sikeres szegedi Eb után a világbajnokság a SUP-osok következő állomása

Történelmi Európa-bajnokságon vagyunk túl, hiszen az Európai Kajak-Kenu Szövetség égisze alatt most először fordult elő, hogy három szakágban (gyorsasági és para kajak-kenu, valamint SUP) is kontinensviadalt rendeztek. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség összesen hét SUP versenyzőt delegált az Eb-re, amelyen Kocsis Csillag hölgyeknél, Szabó Zénó pedig férfiaknál lett ifjúsági Európa-bajnok hosszútávon. Tóth Dávid vezetőedző elégedett a Maty-éren látottakkal, így büszkén értékelhette versenyzőinek teljesítményét a szegedi Európa-bajnokság után.

A Stand Up Paddle (rövidítve: SUP) az egyik legelterjedtebb szabadidősport lett az utóbbi években, azonban már nem csak hobbi, hanem élsportolói szintekre is elért a hatása. Az új szakág népszerűségét mutatja, hogy az Európai Kajak-Kenu Szövetség égisze alatt most először rendeztek SUP Európa-bajnokságot, amelyen összesen négy kategóriában (sprint, hosszútávú, technikai és a felfújható deszkás Sportoló Nemzet Nyílt Futam) bárki leadhatta nevezését. Az MKKSZ az egy héttel korábbi válogatót követően hét versenyzőt delegált, de rajtuk kívül is rengeteg hazai indulónak szurkolhattunk.

Tóth Dávid szakági vezetőedző teljes mértékben elégedett a Szegeden látottakkal, kiemelte Kocsis Csillag és Szabó Zénó ifjúsági Európa-bajnoki címét hosszútávon, és Slekta Réka felnőttek között elért ezüstérméről is szót ejtett.

„Az ifiknél Kocsis Csillag esetében számítottam az éremre,

de az mindenképpen meglepetés, hogy Európa-bajnok tudott lenni. Ugyancsak kiemelkedően jó teljesítményt láthattunk Szabó Zénótól, aki szintén aranyérmes tudott lenni az ifik hosszútávú mezőnyében. Ha ezt tavaly kellett volna megsaccolnom, akkor nem biztos, hogy azt mondtam volna, hogy Zénó éremesélyes lesz, viszont az idei évben a külföldi versenyeken már megmutatkozott a teljesítménye. Egy olyan fejlődésen ment keresztül, ami prognosztizálta ezt az eredményt – értékelt Tóth Dávid, majd az ezüstérmes Slekta Rékára is kitért. – A felnőtteknél szintén hatalmas meglepetés volt szerintem, hogy Réka be tudott jönni ezüstérmes helyen. Még ő is mondta, hogy számára is meglepetés volt ez a hosszútávú futam során. Réka az első hat-nyolc helyezett közé várta magát, ehhez képest nagyon tisztesen helyt állt, és nagyon jó futamot tudott teljesíteni, ami végül egy ezüstérmet ért.”

A felfújható deszkások számára meghirdetett Sportoló Nemzet Nyílt Futamban szintén rengeteg magyar induló volt. Külön öröm, hogy a nőknél dobogó második fokára Ebenspanger Dóra állhatott fel, míg a harmadik helyet elnökségi tagunk, Rasztotzky Eszter szerezte meg. A férfiaknál Márton Károly második helye a legelőkelőbb magyar szempontból, őt egyedül csak a korábbi világbajnok kenus, Andrii Kraitor tudta megelőzni.

„A felfújható deszkás futamban a hölgyeknél egy ezüst- és egy bronzérem született, ami mindenképpen jó teljesítmény. Az rajthoz állók közel fele magyar versenyző volt, valamint az elért eredmények azt mutatják, hogy a szabadidős futamban is volt keresnivalónk – vélekedett a szakági vezetőedző. – A férfiaknál Márton Károly, aki az Eb-csapat egyik versenyzője volt sem a sprint, sem a technikai, sem a hosszútávú futamok döntőibe nem tudott bejutni, viszont szépített a felfújható futamban elért második helyezésével. Egy nemzetközileg elismert, kimagasló versenyző, Andrii Kraitor mögött tudott ezüstérmes lenni, ami mindenképpen egy nagyon jó teljesítmény.”

A Wichmann Tamás Regionális Akadémia menedzsere kiemelte, hogy Ebenspanger Dórához hasonlóan valószínűleg több olyan SUP-os is volt, aki nem állt oda a június elején megtartott válogatóversenyre, mivel nem érezte, hogy az élboly közé tartozhat majd. Ennek ellenére így is szép számban szereztek érmeket a magyar versenyzők.

„Szeretném kiemelni Szabó Gábor teljesítményét is, aki bronzérmes tudott lenni, annak ellenére, hogy ha lett volna Masters 50+-os futam, akkor azt nagy valószínűséggel megnyerte volna. Az egész Szabó-család képviseltette magát hiszen Gábor és Zénó mellett Varga Zsuzsanna is rajthoz állt. Mindegyikőjük teljesítménye megsüvegelendő.”

A szegedi Európa-bajnokság minden bizonnyal a SUP versenyzők számára is egy örök élmény marad.

„Biztos, hogy inspirálta a versenyzőket, hogy az ECA első ízben rendezte meg a kajak-kenu versenyszámokkal együtt a SUP Európa-bajnokságot. A SUP és a kajak-kenu futamok felváltva követték egymást, olimpikonok is a helyszínen voltak így ez mindenképpen csak előrébb vitte a sportágat. Azt gondolom, hogy

a SUP versenyzők is láthatták, hogy a szegedi Maty-ér mennyire nagyszerű, világszínvonalú pálya.”

Habár az amerikai világbajnokságra csak novemberben kerül sor, a válogatóversenyt már augusztusban megtartják hazánkban.

„A világbajnokságon nyilvánvalóan nehezebb mezőny lesz, de azt gondolom, hogy a két ifjúsági korú versenyzőnk ott is tisztesen helyt fog majd tudni állni. Habár nem szeretnék terhet tenni a vállukra, de azt gondolom, hogy éremesélyesként tudnak nekivágni majd a vb-nek. Nyilvánvaló, hogy mindkét ifjúsági versenyző, mind Csillag, mind Zénó itt az Európa-bajnokság kapcsán elsősorban a hosszú távot preferálták, arra készültek, mivel esetükben csak ez volt megrendezve. Vélhetően a pihenést követően elkezdik a vb-válogatóra felkészülést, de mind a kettőjüknél azt látom, hogy elsősorban a hosszú táv és a technikai versenyszám az, amiben kifejezetten eredményesek tudnak lenni” – zárta gondolatait Tóth Dávid.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók